Talvikauden ruokia ja viinejä

       
Viinikartan talvikaudella maistuvat blinit sekä tuhdimmat ruoat ja runsaat viinit. Kun pakkanen paukkuu ja hiihtolenkeillä käydään, täytyy ruuan olla sen mukaista ja lämmittävää. Blinit ovat talvikauden suosituin herkku, mutta erilaiset runsaat pataruoat, kuten burgundinpata, häränhäntäpata, osso buco ja gulassi, varsinaisesti lämmittävät. Myös keitot, kuten ranskalainen sipulikeitto tai tammikuun sensonkiherkku madekeitto, ovat talvikauden maistuvia ruokia. Keittojen kanssa maistuu kuohuviini ja tuhdimpien lämpimien ruokien kanssa taas runsaammat punaviinit. Kokosimme tälle sivulle talvikauden vinkkejä, ja juttuja, joita olemme aiheesta aiemmin kirjoittaneet. Kannattaa myös seurata tätä sivua, sillä lisäämme tänne uusiakin juttuja.

Zakuska, venäläiset alkupalat blineineen
Blinit ovat talvikauden ykkösherkku. Tässä kattauksessa blinien lisäksi tarjosimme muitakin venäläisiä zakuska-herkkuja. Viineinä oli mm. tsaarinaikaan viittaavaa samppanjaa Chanoine Frères Tsarine Champagne Brut (41,40€) sekä puolimakeaa (sokeria 30 g/l) aitoa venäläistä kuohuviiniä Abrau-Durso Demi-Sec (13,92€)


Punssi maistuu hernekeiton kanssa
Ruotsista peräisin oleva perinne naukkailla arrakilla maustettua punssia hernekeiton kanssa laskiaisena on rantautunut myös Suomeen. Alkossa on myynnissä tämä punssi: Carlshamns Flaggpunsch Original (16,68€)


Burgundinpata
Burgundinpadassa naudanliha kypsyy hitaasti punaviinissä. Nauti burgundinpadan kanssa tätä laadukasta ja tasapainoista Uuden-Seelannin merlotia: Saint Clair Hawke's Bay Premium Merlot (16,48€).


Häränhäntäpata
Häränhäntäpata on todella maukas talvinen liharuoka, joka valmistuu hitaasti haudutellen. Tässä nautimme häränhännän kanssa huikeaa espanjalaista Condado de Orizaa (27,84€). Kokeile häränhännän kanssa myös esimerkiksi erittäin suosittua riojalaista: QP 2016 (16,99 €)


Joulun nautiskeluviini on Amarone
Ranskalainen sipulikeitto on täyteläistä ja täyttävää tavaraa. Valkoviini sopii sipulikeitolle loistavasti. Tässä nautimme upeasti keitolle sointuvaa ranskalaista silvaneria sipulikeiton kanssa: Gustave Lorentz Sylvaner Réserve (10,98 €). Kokeile myös laadukasta saksalaista silvaneria Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic (13,99 €)


Madekeitto on parasta talvellea
Made maistuu parhaalta tammi-helmikuussa ja talvikauden klassikkokeitto tehdäänkin mateesta. Maku on hienostunut, joten samppanja täydellistää upean talviherkun: Pannier Sélection Champagne Brut (18,99€ / 0.38 l). Tai kokeile myös ranskalaista samppanjamenetelmällä tehtyä crémanttia Laurent Vogt Crémant d'Alsace Blanc de Blancs Brut (20,52€)


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: