Talvikauden ruokia ja viinejä

       
Talvikaudella maistuvat blinit, tuhdimmat ruoat ja runsaat viinit. Kun pakkanen paukkuu ja hiihtolenkeillä käydään, täytyy ruoan olla lämmittävää. Blinit ovat talvikauden suosituin herkku, mutta erilaiset runsaat pataruoat, kuten burgundinpata, häränhäntäpata, osso buco ja gulassi, varsinaisesti lämmittävät. Myös keitot, kuten ranskalainen sipulikeitto tai tammikuun sensonkiherkku madekeitto, ovat talvikauden suosikkiruokia. Blinien ja keittojen kanssa maistuvat kuohuviinit ja tuhdimpien lämpimien ruokien kanssa runsaammat punaviinit. Kokosimme tälle sivulle talvikauden viinivinkkejä, ja juttuja, joita olemme aiheesta kirjoittaneet.

Zakuska, venäläiset alkupalat blineineen
Blinit ovat talvikauden ykkösherkku. Tässä kattauksessa blinien lisäksi tarjosimme muitakin venäläisiä zakuska-herkkuja. Viineinä oli muun muassa tsaarinaikaan viittaavaa samppanja Chanoine Frères Tsarine Champagne Brut (poistunut myynnistä) sekä puolimakea (sokeria 35 g/l) aito venäläinen kuohuviini Abrau-Durso Demi-Sec (14,12€). Samppanja toimii aina näiden herkkujen seurassa. Jos haluat todella panostaa, tsaarin hoviin aikoinaan suunniteltu Louis Roederer Cristal Champagne Brut 2013 (234,99€) on täydellinen valinta.


Punssi maistuu hernekeiton kanssa
Ruotsista peräisin oleva perinne on maistella laskiaisena arrakilla maustettua punssia hernekeiton kanssa. Alkossa on myynnissä tämä punssi: Carlshamns Flaggpunsch Original (16,98€)


Burgundinpata
Burgundinpadassa naudanliha kypsyy hitaasti punaviinissä. Nauti burgundinpadan kanssa tätä laadukasta ja tasapainoista Uuden-Seelannin merlotia: Saint Clair Hawke's Bay Premium Merlot (16,90€).


Häränhäntäpata
Häränhäntäpata on todella maukas talvinen liharuoka, joka valmistuu hitaasti haudutellen. Tässä nautimme häränhännän kanssa huikeaa espanjalaista Condado de Orizaa (Saatavilla Pagos del Rey Condado de Oriza Gran Reserva, 22,70€). Kokeile häränhännän kanssa myös esimerkiksi erittäin suosittua riojalaista: Hacienda Lopez de Haro Organic Tempranillo (16,99 €)


Joulun nautiskeluviini on Amarone
Ranskalainen sipulikeitto on täyteläistä ja täyttävää tavaraa. Valkoviini sopii sipulikeitolle loistavasti. Tässä nautimme upeasti keitolle sointuvaa ranskalaista silvaneria sipulikeiton kanssa: Gustave Lorentz Sylvaner Réserve (11,20 €). Kokeile myös laadukasta saksalaista silvaneria Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic (13,99 €)


Madekeitto on parasta talvellea
Made maistuu parhaalta tammi-helmikuussa ja talvikauden klassikkokeitto tehdäänkin mateesta. Maku on hienostunut, joten samppanja täydellistää upean talviherkun: Pannier Sélection Champagne Brut (19,99€ / 0.38 l). Tai kokeile myös ranskalaista samppanjamenetelmällä tehtyä crémantia Laurent Vogt Crémant d'Alsace Blanc de Blancs Brut (22,02€)
Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: