Viini ja juusto -illan viinit
Listaus juusto-viinipareista
Viinikartan viini ja juusto -ilta
Maailma on täynnä mitä erilaisempia juustoja, samoin kuin viinejä. Yleisesti ottaen juuston ja viinin yhdistäminen on helppoa: sen kun valitset lempparijuustosi ja viinin, josta tiedät tykkääväsi. Juustoille sopivan viinin valitsemisessa on kuitenkin omat niksinsä. Samoin kuin viinejä, kannattaa juustoja lähestyä niiden ominaisuuksien kautta ja koittaa yhdistellä toisiaan tukevia makuja.Halusimme kokeilla itse minkälaisia yhdistelmiä löydämme, joten eräänä helmikuisena sunnuntaina katoimme pöytään laajan valikoiman erilaisia juustoja ja viinejä. Tarjottimelta löytyi juustoja laidasta laitaan kovista parmesaaneista pehmeisiin homejuustoihin sekä erilaisia juustojen kanssa tarjottavia lisukkeita. Lisäksi kokeilimme perinteistä juustofondueta, sillä halusimme leikkiä ruoalla ja tietysti testata, mikä viini sopii juustofonduen kanssa.

Juustoja, omenaa, päärynää, kiiviä, tuoreita taateleita, tuoreita viikunoita, rypäleitä, aprikoosihilloa, viikunahilloa, lakkahilloa ja vadelma-granaattiomenahilloa.
Juuston ja viinin yhdistäminen
Hyvä nyrkkisääntö juuston ja viinin yhdistämiseen on yhdistää ne voimakkuuden mukaan. Kypsyttämättömät nuoremmat juustot ovat miedompia ja toimivat yleensä paremmin kuivahkojen ja raikkaiden valkoviinien kanssa, kun taas kypsyneet voimakkaat juustot tarvitsevat kaverikseen jotain runsaampaa, esimerkiksi täyteläistä punaviiniä tai väkevöityä viiniä.Viini pehmeille ja miedoille juustoille
Pehmeitä ja mietoja juustoja: brie, camembert, edam, emmental, feta, mozzarella, port salut, tuorejuusto, vuohenjuusto sekä monet kypsyttämättömät puolikovat juustot. | Viini: Kuivat tai kuivahkot raikkaat valkoviinit, roseeviinit, kuohuviinit tai keskitanniiniset kevyemmät punaviinit. |
Omassa testissämme miedomman pään juustoja olivat mm. ranskalainen valkohomejuusto brie, kevyesti mausteinen sveitsiläinen appenzeller, ranskalainen mieto gruyère sekä belgialainen rasvainen chimay-olutjuusto. Tässäkin valikoimassa maut vaihtelevat äärilaidasta toiseen, joten yleisen suosituksen antaminen on sanalla sanoen haastavaa. Lisäksi ranskalainen chèvre sekä juoksevan pehmeä sveitsiläinen fondue on pakko iskeä myös tähän kategoriaan.

Emme löytäneet fonduepataa edes kaapin perukoilta, joten pidimme juuston juoksevana hellalla tavallisessa kattilassa, mikä ei ollut ruokailun kannalta kovin käytännöllistä. Fondyyjuusto jähmettyy nopeasti ja vaatii jatkuvaa lämmittämistä.
Testasimme edellä mainittua nyrkkisääntöä muutamalla erilaisella valkoviinillä ja kunnon myyntinmurtajatyyliin totesimme sen toimivaksi. Kuiva ja maltillisesti tammitettu amerikkalainen chardonnay ja ranskalainen sauvignon blanc olivat parhaimmillaan juuri miedompien juustojen kanssa. Loiren Sancerre (Sauvignon Blanc) suorastaan lähti lentoon Loiren vuohenjuuston eli chèvren siivittämänä; täydellinen makuharmonia. Makuja on kuitenkin monia ja etenkin Jens tykkäsi näiden juustojen kanssa myös tammisemmista punaviineistä. Punaviineistä juustojen yleisviiniksi useimmiten suositellaan kevyempää ja keskitanniinista viiniä, joten Rhônen punaviini Ogier Côtes du Rhône Gentilhomme on hyvä keskitien valinta etenkin miedommille juustoille.

Brie, punahomejuusto Saint Albray ja Viola-tuorejuusto
Fonduen katsottiin toimivan parhaiten vaalean leivän ja hapokkaan valkoviinin kanssa. Juustoon dipattaessa leipä imee itseensä niin paljon rasvaa ja makua, että se tarvitsee viiniltä paljon hapokasta raikkautta. Näistä viineistä hedelmäinen ja raikas Jekel Gravelstone Chardonnay oli paras valinta. Tämän chardonnayn tammisuus toimii erityisen hyvin, jos fondue-juustoissa on pähkinäistä aromia.
Fonduen kanssa dipattavia ja nautittavia monenlaisia kasvislisukkeita ja etikkaisiakin makuja ajatellen myös viinissä saa olla makua ja aromikkuutta, jottei viini jäisi ruoan varjoon. Valkoviinissä saisi olla mineraalisuutta, mausteisuutta ja maltillisesti tammeakin.
Viini koville ja kypsytetyille juustoille
Kovia ja kypsyneitä juustoja: gruyere, manchego, parmesaani, pecorino, vanha gouda ja monet pitkään kypsyneet juustot. | Viini: kevyesti tamminen chardonnay, pinot gris, amarone, barbera, barolo, bordeaux, rioja ja uuden maailman kehittynyt cabernet sauvignon. |
Mitä enemmän juustoilla on ikää, sen kovempia ne tuppaavat olemaan. Poikkeuksena tietty valuvat sinihomejuustot, mutta jatketaan niistä tuonnempana. Kovat juustot ovat yleensä myös huomattavasti suolaisempia ja runsaampia kuin pehmeät sisaruksensa.
Suolaiselle juustolle paras yhdistelmä on vähän makeampi viini. Oman testimme ehdoton suosikki oli puolimakea, mutta sitruksisen hapokas Pfaff Pinot Gris, joka suorastaan puhkesi kukkaan suolaisen juuston kanssa. Myös tuhdimmat punaviinit, kuten riojalainen Marques de Arienzo Reserva toimivat kovien juustojen kanssa pääsääntöisesti hyvin. Juusto nimittäin kesyttää voimakkaatkin tanniinit ja saa viinin laulamaan. Täyteläinen ja makeahko Apulian punaviini Antonio Rubini Appassimento toimi kovan parmesaaniin ja viikunahillon kanssa hyvin; hillon makeus on linjassa viinin makeuden kanssa.

Peltola Blue -homejuusto, parmesaani, manchego, hollantilainen kova vuohenjuusto, englantilainen luomu-cheddar, chimay, gruyere ja appenzeller.
Viini homejuustoille
Homejuustoja: gorgonzola, peltola blue, roquefort, stilton. | Viini: amarone, eiswein, portviini, sauternes, sherry, tokaji ja vin santo |
Voimakkaat homejuustot tarvitsevat kaverikseen voimakkaan viinin. Koska homejuustot ovat juustojen makumaailman ääripäässä, pitää myös viinit hakea oman asteikkonsa reunalta. Etenkin sinihomejuuston kanssa tarvitaan paljon makeutta ja syvää runsautta, joten kannattaa kallistua portviinin puoleen. Halusimme kokeilla Alkon yli 80 vuotta valikoimassa ollutta tuotetta, Ruby-tyyppistä portviiniä Old Invalid Port, joka ajoi kyllä tehtävänsä, vaikka viini ei porttien parhaimmistoa olekaan. Kokeile portviinin kanssa myös samaa makumaailmaa edustavaa tuoretta taatelia.
Myös muut makeat jälkiruokaviinit toimivat voimakkaiden juustojen kanssa. Vaaleat ja äärimakeat eiswein ja jalohomeinet sauternes tai tokaji kaipaavat kaverikseen äärisuolaisen juuston, esim. sinihomejuuston tai ikääntyneen parmesaanin. Itse testasimme kuriositeettina makeaa ja pirskahtelevaa italialaista Moscato d’Astia juustoille. Vaikka Moscatoa voisi ajatella sitrushedelmäaromiselle tuorejuustolle, yleisesti ottaen viinin karkkimainen makeus ei oikein toiminut juustojen umamin kanssa. Juustoviinistä pitäisi löytyä paremminkin paahdettua makeutta ja jotain tumman rusinaista. Tämän vuoksi juustojen kanssa tarjotaan usein esim. viikunahilloa.

Fondue, kasvikset ja raikastava valkoviini toimivat loistavasti yhteen. Kokeile fondue- tai raclette-juustojen kanssa paprikaa, oliiveja, hillosipuleita, perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, tomaattia ja cocktail-kurkkuja. Myös ilmakuivattu kinkku on sopiva lisuke. Näillä aineksilla saat juustofonduesta monipuolisemman aterian.


Juustojen kanssa nautimme 3 valkoviiniä, 3 punaviiniä, pirskahtelevan jälkiruokaviinin ja portviinin. Alempaa löydät tarkemmat tiedot viineistä.
Juustopöytään sopivia lisukkeita
- Aprikoosihillo
- Cashew-pähkinät
- Cocktail-kurkut (fondue, raclette)
- Hapankorput
- Hillosipuli (fondue, raclette)
- Hunaja
- Ilmakuivattu kinkku
- Kiivit
- Kirsikat
- Kukkakaali (fondue, raclette)
- Lakkahillo
- Mansikat
- Mansikkahillo
- Mantelit
- Melonit
- Oliivit (fondue, raclette)
- Omenat
- Paprika (fondue, raclette)
- Patonki
- Peruna (fondue, raclette)
- Piparkakut
- Päärynät
- Persikat
- Rypäleet
- Saaristolaisleipä
- Saksanpähkinät
- Suolakeksit
- Taatelit
- Tomaatti (fondue, raclette)
- Tumma suklaa
- Vadelmahillo
- Vadelma-granaattiomenahillo
- Vesikeksit
- Viikunahillo
- Viikunat
- Voileipäkeksit (cream cracker)
Kertaus juustoillan viineistä
Listaus juustoista ja niille sopivista viineistä
Tässä on muutamia viiniehdotuksia juustoille. Viinit on valittu klassisesta näkökulmasta, mutta osin myös mieltymyksiemme mukaan. Poikkea rohkeasti ehdotuksista, jos siltä tuntuu. Tavanomaisessa juustopöydässä jokaiselle juustolle ei valita omaa viiniä, vaan juustopöytä muodostuu vaikkapa neljästä juustosta sekä kolmesta viinistä. Kaikkia makupareja kokeillaan sekaisin. Juustoiksi voi valita puolipehmeän juuston, kypsyneen kovan juuston, valkohomejuuston ja sinihomejuuston. Tällöin viineiksi käy kuiva valkoviini, täyteläinen punaviini (esim. Amarone) ja makea viini (portviini tai valkoinen jälkiruokaviini).
Juusto | Sopiva viini | Tyyppi | Alkuperä |
---|---|---|---|
Appenzeller |
Alsace Pinot Gris Saksa Pinot Noir |
Puolikova lehmänmaitojuusto | Sveitsi, Appenzell |
Aura |
Unkari Tokaji |
Murukoloinen sinihomejuusto | Suomi |
Brie |
Ranska Chardonnay Ranska kuohuviini Ranska Gamay |
Pehmeä kermainen valkohomejuusto | Ranska |
Camembert |
Ranska samppanja Ranska kuohuviini |
Pehmeä lehmänmaidosta tehty valkohomejuusto | Ranska |
Cheddar |
Ranska Chardonnay Chile Cabernet Sauvignon |
Lehmänmaidosta tehty kova juusto | Englanti |
Edam (kypsynyt) |
Uusi-Seelanti Chardonnay Uusi-Seelanti Pinot Noir |
Puolikova lehmänmaitojuusto | Hollanti |
Emmental (kypsynyt) |
Yhdysvallat Chardonnay Argentiina Cabernet Sauvignon |
Kova lehmenmaitojuusto | Sveitsi |
Feta |
Kreikka Retsina Kreikka Assyrtiko |
Lampaan- tai vuohenmaidosta tehty valkoinen mureneva juusto. | Kreikka |
Fondue |
Sveitsi Chasselas |
Sulatettu juustosekoitus | Sveitsi |
Gorgonzola |
Italia Vin Santo Italia Amarone |
Kermainen, pehmeä, suolainen ja pistävä sinihomejuusto. | Italia, Lombardia |
Gruyere |
Rioja punaviini Ranska Chardonnay |
Kova ja aromikas juusto. | Sveitsi Gruyères ja Ranska |
Leipäjuusto |
Unkari Tokaji |
Paistettu tuorejuusto | Suomi, Pohjanmaa, Kainuu |
Manchego |
La Mancha Tempranillo Rioja valkoviini |
Kova, kermainen, lampaanmaitojuusto | Espanja, La Mancha |
Mozzarella |
Italia Pinot Grigio Alsace Pinot Gris |
Puolipehmeä mieto juusto puhvelin tai lehmän maidosta. | Italia |
Parmesaani (Parmigiano-Reggiano) |
Italia Chianti Italia Barbera |
Lehmänmaidosta tehty kova juusto | Italia |
Pecorino |
Italia Chianti Sisilia valkoviini |
Kova lampaanmaitojuusto | Italia |
Port Salut |
Rhône punaviini Burgundi Chablis |
Puolipehmeä lehmänmaitojuusto | Ranska |
Raclette |
Sveitsi punaviini Saksa Weissburgunder |
Puolikova sulatettu lehmänmaitojuusto | Sveitsi, Valais |
Roquefort |
Portugali tawny-portviini Ranska Sauternes |
Lampaanmaidosta tehty aromikas sinihomejuusto. | Ranska |
Stilton |
Portugali tawny-portviini Espanja sherry |
Lehmänmaidosta tehty voimakas ja pehmeä sinihomejuusto. | Englanti, Leicestershire |
Tilsit |
Saksa Riesling Côtes du Rhône |
Puolikova ja aromikas lehmänmaitojuusto | Saksa, Sveitsi |
Vanha gouda |
Portviini Bordeaux punaviini |
Yli 10kk kypsytetty kova lehmänmaitojuusto. Karamellimainen. | Hollanti, Gouda |
Vuohenjuusto Chèvre |
Loire Sauvignon Blanc Loire punaviini |
Valkohomeinen vuohenmaidosta tehty juusto. Hapokas ja pirteä. | Ranska, Loire, Poitou |