Rypälelajikkeet Vitis Vinifera

Viiniköynnös on 79 lajia sisältävä kasvisuku, jonka yksi laji, vitis vinifera eli aitoviini, on se, josta viiniä pääsääntöisesti tehdään. Vitis viniferaa on risteytetty toisten viiniköynnöslajien kanssa, jolloin puhutaan hybrideistä, jotka voivat kestää paremmin esimerkiksi Suomen olosuhteita, mutta niistä tehty viini ei yleensä laadullisesti ole yhtä hyvää kuin aitoviinistä tehty viini.

Toisaalta vitis viniferasta on jalostettu tuhansia samaan lajiin kuuluvia lajikkeita, joista tehdään hyvinkin erilaisia viinejä. Lajikkeet ovat kuoreltaan tummia tai vaaleita hedelmälihan ollessa lähes aina vaaleaa. Lajikkeiden ominaisuudet ja maku poikkeavat toisistaan paljonkin, joten myös lopputuloksesta, viinistä, löytyy suuri määrä erilaisia variaatioita. Alkon valikoiman viineistäkin löytyy useita satoja rypälelajikkeita. Lajikkeista kaupallisesti tärkeitä on vähemmän ja hyvää viinitietämystä osoittaa, jos tuntee noin 20 punaista ja 20 valkoista rypälelajiketta.

Huom! Tällä sivulla on vielä vähän sisältöä, koska lisäämme uusia rypälekuvauksia pikkuhiljaa.