Samppanja sopii madekeitolle

       
Nicolas Feuillatte Réserve Brut Gosset Excellence Brut

Madekeitto

Made tai matikka on loistava, pehmeänmakuinen herkkukala, joka sopii kalakeittoon. Madeaika on perinteisesti tammi-helmikuussa, jolloin mateesta tehdään yksinkertaisista aineksista perinteistä kalakeittoa. Kokeilimme, miten madekeitto maistuu samppanjan kanssa.

Viinit madekeitolle:

Testasimme keittoa Ranskan eniten myydyn (10 miljoonaa pulloa vuodessa) Nicolas Feuillatte Réserve Brut -samppanjan kanssa. Kalakeitossahan maistuu vahva liemi, jossa on aina suolaa maun mukaan. Feuillatten reipas mineraalisuus toimii liemen suolaisuuden kanssa yhteen, jolloin maut komppaavat toisiaan todella hienolla sopusoinnulla. Suolaa voi jopa vähentää keitosta, koska samppanja tuo todella runsasta mineraalisuudesta kumpuavaa suolaista vivahteikkuutta mukaan. Myös samppanjan tyylikkyys sopii arvokkaan oloisen kalan kaveriksi. Feuillatten samppanja on helposti lähestyttävä, mutta laadukas, runsasmakuinen ja selväpiirteinen kuohuviini. Toinen mateen kanssa testattu samppanja on Gosset Excellence Brut. Jos kaipaat samppanjalta enemmän paahdetta ja paahtoleipäisyyttä, valitse Gosset.

Mateelle käy myös valkoviini (esim. Riesling) ja muutkin kuohuviinit. Katso tästä muita suosituksiamme:
Muita mateelle sopivia viinejä

Madekeiton valmistus:
Kala keitetään päineen kokonaisena, jotta saadaan vahvan makuinen liemi. Kala otetaan kattilasta ja lihat voi irrottaa haarukalla. Liemeen lisätään juureksia, valkopippuria, maustepippuria ja muita mausteita oman maun mukaan ja keitellään vielä. Liemi siivilöidään. Kuullota perunat ja sipulit ja keitä siivilöidyssä liemessä kypsäksi. Lisää kalanpalat ja kerma.

Valmiiksi nyljetty made löytyi Tampeen kauppahallin Nygreniltä 25 euron hintaan. Melkoisen rujo monsteri tuo petokala!

Made keitetään kokonaisena, koska päästä tulee makua liemeen.

Yksinkertaiset ainekset: perunaa ja sipulia.

Kerma ja tilli viimeistelee perinteisen kalakeiton. Made maistuu todella pehmeältä ja hienostuneelta.


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: