Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut

Espanja, KataloniaKuohuviini, erittäin kuivaKuohuviinin makeus

96–100 (Klassikko),
90–95 (Huippu),
80–89 (Hyvä),
70–79 (Tyydyttävä),
60–69 (Välttävä),
50–59 (Heikko).
Auta meitä tarkentamaan tätä antamalla oma tähtiarvosi. Pisteet perustuvat käyttäjäarvosteluihin, jakoihin, Viinikartan sisäiseen luokitukseen, Viinikartan arvioon, kilpailumenestykseen, medianäkyvyyteen sekä muutamiin muihin tekijöihin.

Kuiva: Sokeria enintään 4 g/l tai 9 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 2 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolikuiva: Kuivaa makeampi. Sokeria enintään 12 g/l tai 18 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 10 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolimakea: Edellisiä makeampi. Sokeria enintään 45 g/l.
Makea: Sokeria enemmän kuin 45 g/l

Erittäin kuiva: Brut nature, Extra Brut, Brut, sokeria 0-12 g/l
Kuiva: Extra Sec, Extra Dry, Trocken, Seco, sokeria 12-17 g/l
Puolikuiva: Sec, Dry, Trocken, Secco, sokeria 17-32 g/l
Puolimakea: Demi-sec, Halbtrocken, Medium Dry, sokeria 32-50 g/l
Makea: Sweet, Doux, Dolce, sokria yli 50 g/l

Kevyt: Raikas, kepeä, ohut, usein vähemmän alkoholia.
Keskitäyteläinen: Monipuolinen punaviini, joka on helppo yhdistää useimmille ruoille.
Täyteläinen: Tuhti viini, jossa usein korkea alkoholipitoisuus
Erittäin täyteläinen: Korostuneesti täyteläinen

Käyttäjien tähtien keskiarvo: 4/5.
Tuote on 1 käyttäjän suosikki.

Kirjaudu ensin, jotta voit lisätä suosikiksi ja antaa tähtiarvion. Juomat säilyvät tallessa Omat juomat -listalla, josta löydät myös kätevän ostoslistan Alkossa asiointiin.
Kirjaudu ensin, jotta voit lisätä juoman ostoslistalle. Ostoslistan löydät Menu-valikosta kohdasta 'Omat juomat'. Ostolistalle pääsee halutessaan kirjautumatta ja kirjautumislinkin löydät ostoslistan yhteydestä.
QPR = Quality-Price-Ratio eli hinta-laatusuhde toimii hakutuloksissa järjestyskriteerinä. Suosittelemme vertailemaan vain saman hintaluokan viinejä keskenään muutaman euron hintavälillä.
  • 17.98 € (0.75 l)
  • [kuva: Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut(© Alko)]
  •  Lisää valokuva
Käyttäjäkeskiarvo (tähdet):
4 (1)

TYYPPI JA TYYLI

Viini:
Cava on espanjalainen nimitys perinteisellä menetelmällä tehdylle kuohuviinille.
Päätyyppi:
Kuohuviinit
Luonnehdinta:
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, viherpäärynäinen, omenainen, persikkainen, kevyen mineraalinen
Rypäleet:
Chardonnay, Macabeo, Parellada, Pinot Noir
Sekoiteviinissä (blend) on useampi rypälelajike.
Sokeria
10.00 g/l
Alkon makutyyppi:
Pirteä & hedelmäinen: Hae viinit
Viinikartan tyyli:
Kuivat kuohuviinit. Maljajuomana. Vaaleat kuohuviinit vähärasvaiselle kalalle ja äyriäisille. Roseekuohuviinit noutopöytiin ja salaateille. Hae viinit

HINTA

Hinta:
17.98 € ( 23.84 €/l)   Pantit
(Huom! Tarkista viimeisin hinta Alkosta)
Hintahistoria:

19.99 € -> 17.98 € (06.04.2022)
19.98 € -> 19.99 € (08.01.2021)
20.60 € -> 19.98 € (14.07.2020)
20.50 € -> 20.60 € (24.02.2020)
20.38 € -> 20.50 € (13.01.2019)
19.98 € -> 20.38 € (14.01.2018)
Hinta-laatusuhde:
QPR: 4.405QPR
QPR parhaat:
Kuohuviinit 15-20 €

MITÄ RUOKAA TÄLLE JUOMALLE?

Tälle viinille on ruokapari ruoka & viini -osiossa:

SAATAVUUS ALKOSSA

Alkon tuotenumero:
531257
Myynnissä:
Löytyy Alkosta perusvalikoimasta.

MUUT TIEDOT

Alkoholi:
11.5 t-%
Pakkauskoko:
0.75 l
Pakkaustyyppi:
pullo
Korkki:
luonnonkorkki
Energiaa:
70 kcal / 100ml
Hapot
5.50g/l
Lisätietoja:
Tuotantoalue: Rypäleet tulevat cavatarhoilta, joilla vallitsee välimerellinen ilmasto ja joiden maaperä on savi- ja kalkkipitoinen. Valmistus: Kuohuviini on tehty cava- eli pullokäymismenetelmällä, ja se sai kypsyä pulloissa sakan kanssa 15 kuukauden ajan. Tuottaja: Freixenetin kuohuviinitalolla on pitkä historia, joka alkoi jo 1200-luvulla. Kuohuviinien tuotanto yhtiössä alkoi Freixenet-nimellä 1900-luvun alkupuolella kun Ferrerin ja Salan viinintekijäsuvut yhdistyivät. Freixenet on nykyisin yksi suurimmista samppanjamenetelmällä valmistettujen kuohuviinien (cavojen) tuottajista.
Tuotteen nimen selitykset:
brut = Kuiva kuohuviini. cava = Espanjalainen samppanjamentelmällä tehty kuohuviini. cuvée = Ranskalainen termi, lukuisia merkityksiä. Useimmiten tietty erikoissekoitus tai erä.
Tämä tuotenumero lisätty Viinikartalle:
31.12.2010
Ajankohtaiset: Uusimmat:
Suosituimmat:

Kommentit & arvostelut (11)

Maahantuojan tuotekuvaus

Yhdistämällä espanjalaiset cava-rypäleet Macabeon ja Parelladan kansainvälisesti tunnettuihin Chardonnayhin ja Pinot Noiriin on luotu makukokonaisuus, jonka harmonia on täydellinen. Elyssia Gran Cuvée sisältää 40% Chardonnay, 30% Macabeo, 20% Parellada ja 10% Pinot Noir -rypäleitä. Chardonnay tuo viiniin erittäin aromaattista intensiteettiä ja hapokkuutta. Macabeo ja Parellada tasapainottavat kokonaisuutta ja Pinot Noir luo hyvän elegantin rakenteen. Viiniä on kypsytetty 15 kk pulloissa. Elyssia sopii loistavasti nautittavaksi läpi aterian.

Alue: Penedes
Väri: Vaaleankeltainen
Tuoksu: Akasian kukkaa, häivähdys hunajaa, kypsää ananasta ja persikkaa
Makeus: Erittäin kuiva

Viinikartan Perjantaipullo-arvostelu

Espanjalaiset cavat ovat useimmiten hinnaltaan kympin pintaan tai alle. Vain joistakin cavoista saa maksaa enemmän. Tämä cava on parinkympin hintaluokassa harvoja tapauksia, mutta on sen arvoinen. Tästä kannattaa maksaa hieman ylimääräistä, koska viinissä on makua, tyyli ja ryhtiä aivan eri tavalla. Hieno cava!

Muut kommentit ( 9 )

Vuoden Viinit 2022. Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut. Sijoitus: Pronssi. Sarja 24: Kuohuviinit, hinta 13 euroa tai yli. www.vuodenviinit.fi

    

Vuoden Viinit 2021. Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut. Sijoitus: Kunniamaininta. Sarja 24: Kuohuviinit, hinta 13 euroa tai yli. www.vuodenviinit.fi

    

Vuoden Viinit 2020. Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut. Sijoitus: Kunniamaininta. Sarja 22: Kuohuviinit, hinta 13 euroa tai yli. www.vuodenviinit.fi

    

Tämä on Viini-lehden vuoden kuohuviini 2017. Vuoden kuohuviinivalinnassa oli tällä kertaa loppusuoralla tyyliltään kaksi varsin erilaista kuohuviiniä. Voittaja, hienostuneen paahteisen ja vienon kermaisen Freixenet Elyssian rinnalla maaliviivalle saakka kamppaili viime vuoden valintamme, erittäin runsaaseen, puhdaspiirteiseen hedelmäisyyteen painottuva Stift Klosterneuburg Mathaï Brut. Kuohuviinien esikuvana tai mittatikkuna toimii yleisesti samppanja ja tämänkertainen valintamme osui Freixenetin Elyssiaan juuri tämän samppanjamaisuuden johdattamana. (viinilehti.fi, 26.4.2017)

    

Ihan pätevä cava aperitiiviksi. Makua ja ryhtiä löytyy riittävästi myös vaativampaan makuun. Varmuuden vuoksi tähän kuohariin on ympätty samppanjarypäleitä sekä perinteisen cavan rypäleitä. Saatiinko näin molemmista viineistä parhaat piirteet? No, ei ole lopputuloksessa valittamista.

    

Panosta tyyliin. Oivallinen kohtuuhintainen cava tyylikkäässä mustassa laatikossa. Raikkaan hapokas, tyylikkään hedelmäinen, sitruksinen, mineraalinen, elegantti, pitkä. (Kotivinkki 1/2010)

    

Kuohu on hyvä, melko pehmeä. Cavaksi oikein hyvää tasoa. (www.hs.fi, julkaistu 31.12.2009)

    
Kommentoidaksesi kirjaudu sisään:  Kirjaudu
notifikaatio
"Näytä kommentti julkisena" tarkoittaa kaikille näkyvää kommenttia. Poista täppä, jos haluat tehdä yksityisen muistiinpanon. Kommenttiesi yhteydessä näytetään Facebook-nimesi (tai osittain piilotettuna).