Punaviini, päänsärky ja viinivalinta

       
Punaviinipäänsärky on todellinen ja tunnettu ilmiö. Herkimmille jo yksi lasillinen punaviiniä voi laukaista migreenikohtauksen.

Punaviinin aiheuttaman päänsäryn syistä ei olla täysin yksimielisiä. Monia päänsäryn aiheuttajia on esitetty ja käymme tässä jutussa läpi yleisimmät mahdolliset syyt. Samalla kerromme, mitä viinejä valitsemalla päänsäryn voi mahdollisesti välttää.

    Alkoholin määrä, valitse vähäalkoholinen viini

  • Lindeman's Early Harvest Shiraz 2015
    • Lindeman's Early Harvest Shiraz 2015
    • Punaviinit
    • Australia, Muut
    • 9.98 €
    • Alkoholia 9.00%
    • Shiraz
    • mehevä & hilloinen
    • Sokeria 13.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Heti alkuun on tehtävä selväksi, että liian monta lasia viiniä aiheuttaa kehon kuivumista ja epäsuotuisia alkoholin palamistuotteita. Tästä seuraa krapula, johon usein liittyy voimakastakin päänsärkyä. Tämä on kuitenkin täysin eri ilmiö kuin punaviinipäänsärky. Mutta kuinka siis vältät krapulan? Jokaista viinilasillista kohden kannattaa juoda lasillinen vettä välttääkseen kuivumisen ja päänsäryn. Yksi keino on vähentää alkoholin määrää nauttimalla vähäalkoholista viiniä.

  • Sulfiitit, valitse sulfiititon viini

  • John Wine 2018
    • John Wine 2018
    • Punaviinit
    • Ranska, Languedoc-Roussillon
    • 14.99 €
    • Alkoholia 13.50%
    • Syrah, Grenache Noir, Mourvèdre
    • mehevä & hilloinen
    • Myynnissä Alkossa.
    • Viinipullon takaetiketissä lukee "Sisältää sulfiitteja". Sulfiitit ovat rikkiyhdisteitä, joita esiintyy viinissä luonnollisesti ja joita myös lisätään viiniin sen säilymisen parantamiseksi. Sulfiitteja on epäilty päänsäryn aiheuttajiksi ja epäilyjä on lisännyt se, että kyse on lisäaineista, joihin liittyy aina epäluuloja. Kukapa lisäaineista pitäisi? On kuitenkin huomattava, että valkoviineissä ja varsinkin makeissa sellaisissa on enemmän sulfiitteja kuin punaviineissä. Sulfiitit voivat aiheuttaa hengenahdistusta yliherkälle, mutta tämä yliherkkyys on harvinainen. Päänsärkyä sulfiittien ei pitäisi aiheuttaa. Jos kuitenkin epäilet sulfiitteja, kokeile sulfiititonta viiniä.

  • Tanniinit, valitse vähätanniininen viini

  • Riunite Il Fojonco Lambrusco
    • Riunite Il Fojonco Lambrusco
    • Punaviinit
    • Italia, Muut
    • 8.40 €
    • Alkoholia 8.00%
    • Lambrusco Grasparossa
    • pehmeä & hedelmäinen
    • Sokeria 35.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Tanniinit ovat luonnollisia fenoliyhdisteitä, joita viiniin tulee rypäleiden kuorista sekä tammitynnyreistä. Tanniinien on epäilty aiheuttavan päänsärkyä. Koska rypäleiden kuoret ovat viinin kanssa tekemisissä pisimpään juuri punaviinissä, tanniineja on siksi eniten punaviinissä. Roseeviinissä kuoret ovat vain vähän aikaa kosketuksissa rypälemehun kanssa ja valkoviineissä kuoret poistetaan heti alussa, joten viinityypin valinnalla on vaikutusta. Tanniinit maistuvat selvästi viinissä ja aiheuttavat punaviinissä kiristävän kuivattavan tunteen suussa ja ikenissä. Myös teessä on tanniineja, joten maistelemalla erittäin vahvaa teetä voit selvittää, aiheuttaako se sinulle päänsärkyä. Jos aiheuttaa, vältä tanniinisia viinejä, äläkä juo esimerkiksi sagrantinoa tai uuden maailman cabernet sauvignon -viinejä. Nauti sen sijaan esimerkiksi vähätanniinista pinot noiria tai pirskahtelevaa lambruscoa.

  • Histamiini, valitse dolcetto

  • Luigi Einaudi Dogliani 2017
    • Luigi Einaudi Dogliani 2017
    • Punaviinit
    • Italia, Piemonte
    • 16.98 €
    • Alkoholia 14.00%
    • Dolcetto
    • mehevä & hilloinen
    • Sokeria 2.00 g/l
    • Myynnissä Alkossa.
    • Histamiinit ovat niitä allergisia oireita aiheuttavia aineita, joiden vaikutusta vähentäviä lääkkeitä kutsutaan antihistamiineiksi. Ne ovat varmasti tuttuja allergikolle. Etenkin punaviinissä esiintyy luontaisesti histamiineja ja niiden aiheuttama päänsärky alkaa nopeasti, kun viiniä nauttii. Myös ulkoiset histamiinia sisältävät aineet, kuten ampiaisen myrkky, voi päätyä viiniin ja aiheuttaa ongelmia. Lisäksi munanvalkuaista voidaan käyttää viininvalmistuksessa viinin kirkastamiseen ja sekin voi periaatteessa aiheuttaa allergisia reaktioita. Jos erityisesti pitää punaviineistä, joidenkin lähteiden mukaan Dolcetto-rypäleestä tehdyt punaviinit sisältävät vähiten histamiineja. Muuten punaviinejä kannattaa välttää.


  • Tyramiini, vältä punaviiniä ja kypsyneitä juustoja

    Tyramiini on luontainen aine, joka liittyy pitkään kypsytysaikaan. Sitä esiintyy muun muassa kypsyneissä juustoissa, ilmakuivatuissa kinkuissa ja savukalassa. Viineihin tyramiinia muodostuu valmistusprosessin aikana ja punaviineissä sitä on eniten. Jos herkuttelet homejuustolla ja punaviinillä, altistut tyramiinille, jota vahvasti epäillään päänsäryn aiheuttajaksi.

    Tietyn alueen viini, vaihda aluetta

    Jos olet huomannut, että tietyn maan tai tietyn viinialueen viini aiheuttaa ongelmia, kyse voi olla päänsärkyä aiheuttavien aineiden kohonneista aluekohtaisista pitoisuuksista. Esimerkiksi Toscanan chiantista on sanottu, että se sisältää eniten tyramiinia. Kokeilemalla oppii.

    Tietty rypälelajike, vaihda rypälettä

    Olen törmännyt niinkin harvinaiseen yliherkkyyteen kuin pinot noirin aiheuttamiin oireisiin ja päänsärkyyn. Pinot Noir on kyllä hyvä rypäle, jos haluaa välttää tanniineja, mutta Pinot Norissa voi olla jotain muuta, joka aiheuttaa allergisen reaktion.

    Psyykkinen selittäjä

    Jos punaviinistä on joskus saanut karmean darran, tottahan sen muistaa seuraavallakin kerralla, kun punaviinilasin käteensä saa. Tällöin päänsärkykohtaus voi alkaa pelkästä nuuhkaisusta.


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: