Sisilia
viinialueet, rypäleet, viinit, ruoka
Sisällys
1. Sisilian historia2. Sisilian viinialueet
3. Sisilian rypäleet
4. Sisilian viinityypit
5. Sisilialainen ruoka
6. Maistoimme nämä viinit (video)
7. Pasta con le sarde (video)
8. Sisilian viinit Alkossa
Sisilia on muusta Italiasta erillään oleva saari, minkä vuoksi alueen ruokakulttuuri onkin voinut kehittyä Manner-Italiasta poikkeavaksi. Ruokakulttuuriin vaikutteita on tullut monista muista kulttuureista, etelämpää ja idempää.
Sisilia on tunnettu lämpimänä alueena, hedelmällisistä viljelyolosuhteistaan ja pitkästä satokaudestaan, joten saarella kasvaa melkein mitä vain, sadot ovat runsaita ja ruuan raaka-aineet laadukkaita. Myös meren läheisyydellä on ollut vaikutuksensa. Kalaa ja muita meren antimia syödään paljon.
Tiesimme, että pasta on suosittua Sisiliassa. Siksi päätimmekin valmistaa muun muassa sisilialaisen kalapastan. Löydät siihen liittyvän videon alempaa. Ruokien kumppaniksi hankimme tutustuttavaksi neljä tyypillistä sisilialaista viiniä, jotka esittelemme videolla. Aurinkoinen makumatkamme alkaa tästä. Lue eteenpäin ja tutustu saaren ruoka- ja viinitarjontaan.
![[kartta: Sisilia]](https://www.viinikartta.fi/lib/img/articles/sisilia-kartta.png)
1. Sisilian historia
Keskeinen sijainti Välimerellä toi kulttuurivaikutteita
Sisilia sijaitsee keskellä Välimerta ja se onkin ollut suosittu kulttuurien kohtauspaikka. Ensin sinne matkasivat foinikialaiset, sitten kreikkalaiset. Filosofi Platon innostui perustamaan Sisiliaan Valtio-teoksensa mukaisen ihanneyhteiskunnan pyrkimällä vaikuttamaan Sisilian hallitsijoiden hovissa. Filosofin ajatukset eivät kuitenkaan ottaneet tuulta purjeisiinsa. Sen sijaan Paavali onnistui paremmin astuessaan Syrakusan satamaan ja tuodessaan kristinuskon saarelle.Ennen ajanlaskumme alkua kreikkalaistunut Sisilia joutui lopulta Rooman hallintaan, ja myöhemmin Bysantin vallan alle. Arabit puolestaan hallitsivat saarta 800-luvulta 1000-luvun loppuun. Arabeja seurasi pohjoisen kansa normannit, joiden sukujuuret olivat viikinkiperua.
Britteinsaarten ja Ranskan kautta Välimerelle siirtyneet normannit hallitsivat Sisiliaa arabien jälkeen aina 1200-luvulle saakka. Heidän valtakaudellaan Sisiliaan tuotiin vesipuhveleita, joiden maidosta tehtyä italialaista Mozzarella di Bufalaa voimme tänäkin päivän ostaa marketista.
Kun vielä espanjalaiset ja ranskalaiset hallitsijat olivat sanoneet sanottavansa Sisilian historiaan, on selvää, että kulttuurivaikutteet kietoutuivat juuri Sisiliassa uutta luovaksi vyyhdiksi. Sisilialaisessa ruokakulttuurissa onkin vaikutteita kreikkalaisilta (viini, oliivit) ja arabeilta (rusinat, sitrushedelmät, sahrami). Idempää tulivat myös munakoiso ja pistaasipähkinä. Espanjalaiset toivat tomaatit ja maissin. Vaikutteita tuli myös normanneilta (cassata-kakku) ja ranskalaisilta. Ja ei sovi myöskään unohtaa jo roomalaisten tuntemaa riisiä tai keskiajalta peräisen olevaa italialaista pastaa.
2. Sisilian viinialueet
Viiniluokitukset
Enin osa Alkon melkein sadasta sisilialaisesta vinistä on luokiteltu vain "Sisilia"-tarkkuudella. Luokitus voi olla esimerkiksi IGT Terre Siciliane tai DOC Sicilia. Näissä viineissä voi olla lajikeviinejä tai sekoiteviinejä, mutta tarkempaa tietoa viinin alkuperästä luokitus ei kerro. Tärkeämpi tyyliä määrittävä tekijä näiden viinien kohdalla onkin rypälelajike.Tarkempia ala-alueeseen sidottuja DOC-luokituksia löytyy Sisiliasta ympäri saarta yli 20 erilaista. Alkon viineistäkin löytyy näistä muutamia, jotka näet alla olevasta kartasta. Sisilian ainoa korkeimman DOCG-luokituksen viini on Cerasuolo di Vittoria (lausutaan 'serasuolo'). Vertailun vuoksi Piemontesta DOCG-viinejä löytyy 17.
![[kartta: Sisilia]](https://www.viinikartta.fi/lib/img/articles/sisilia-kartta.png)
- Alcamo
Palermon lounaispuolella Alcamon rinteillä on perinteisesti viljelty Catarrattoa, mutta myös Nero d'Avolaa. - Cerasuolo di Vittoria
Ainoa alue, joka on toistaiseksi kelvannut korkeimpaan DOCG-luokitukseen. - Etna
Sisilian arvostetuin viinialue sijaitsee puolikuun muodossa Etnan rinteillä vuoren itäpuolella. Etna on ainoa viileän ilmaston alue Sisiliassa. - Marsala
Länsirannikon marsalaa tehdään myös kuivana, mutta makea versio on tunnetumpi. - Noto
Pieni alue Syrakusan lähettyvillä. Alueen viinit ovat enimmäkseen Moscato-viinejä valkoviininä, passito-jälkiruokaviininä ja spumantena. - Pantelleria
Saari, jolta näkee hyvällä säällä Tunisiaan. Alueen Muscat of Alexandria -rypäleestä eli Zibibbosta tehdyillä passito-viineillä on Unescon maailmanperintöstatus.
Hankimme maistettavaksi viinejä kahdelta eri alueelta. Cerasuolo di Vittoria kiinnosti meitä erityisesti korkeimman laatuluokituksen vuoksi. Myös Etnan ympäristöstä tulevien viinien vulkaaninen mineraalisuus oli aina kiehtonut tyylikkyydellään.
Makeita jälkiruokaviinejä emme tällä kertaa ottaneet testattavaksi, mutta niistä väkevöity viini marsala on todellinen klassikko. Se tunnetaan etenkin ruuanlaittoviininä. Marsalasta tehdään muun muassa marsalakastiketta ja sitä voidaan käyttää tiramisuun. Tai nauttia sellaisenaan. Aromeista löytyy aprikoosia, pähkinää ja rusinaa. Marsalan lisäksi Pantellerian saarelta tulevat makeat kuivatuista rypäleistä tehdyt viinit ovat hunajaisen hedelmäisiä ja rusinaiset aromit viittaavat Pohjois-Afrikkaan.

3. Sisilian rypäleet
Sisilian tärkeimmät punaviinilajikkeet (linkit viinilistauksiin):
Sisilian tärkeimmät valkoviinilajikkeet (linkit viinilistauksiin):
Näitä kansainvälisiä lajikkeita esiintyy etenkin sekoiteviineissä, mutta myös lajikeviineissä:
- Cabernet Franc
- Cabernet Sauvignon
- Chardonnay
- Merlot
- Petit Verdot
- Pinot Grigio
- Pinot Noir
- Syrah
- Viognier
Cerasuolo di Vittoria
Mutta mistä onkaan Cerasuolo di Vittoria tehty? Tämä kuuluisa DOCG-viini on sekoiteviini ja syntyy alkuperäislajikkeesta Nero d'Avolasta (50-70%) ja ikivanhasta lajikkeesta Frappatosta, jonka alkuperä on hieman hämärän peitossa. Molemmista tehdään myös lajikeviinejä. Nero d'Avolalla on maine edullisten ja hillomaisten (kirsikkaa ja luumua) appassimento-tyylisten viinien rypäleenä, mutta siitä tehtyjä premium-viinejä löytyy myös. Frappato on puolestaan kevyempi ja vähätanniinisempi viini. Nero d'Avola tekee viinin rungon ja tanniinit, kun taas Frappato antaa makuun kukkaisuutta ja hedelmäisyyttä. Kokonaisuus on yleensä keskitäyteläinen ja keskitanniinen sekä maanläheinen.Etna
Etnan rinteillä olosuhteet ovat vaativammat ja on kannattavaa tehdä vain laatuviinejä. Monipuolinen vulkaaninen ja kivinen maaperä, viileämmät mikroilmastot ja soveltuvat lajikkeet ovat taanneet Etnalle maineen Sisilian nousevana tähtenä.Alkuperäislajikkeesta Nerello Mascalesesta valmistuu Etna Rosso, jonka otimme myös maistettavaksi. Rypälettä voi kutsua Sisilian Sangioveseksi, tai Nebbioloksi. Etna Rosso on hyvärakenteinen, marjainen ja esimerkiksi nahkainen. Täyteäisyys on usein keskitasoa, mutta täyteläisiä versioita löytyy myös.
Korkealle Etnan rinteille mennään Carricante-rypäleen kohdalla. Siitä tehdään lajikevalkoviiniä tai sekoitetaan tyypillisesti täyteläisyyttä ja runkoa tuovan Catarratton kanssa. Catarratto on Sisilian viljellyin lajike. Carricantessa on suolaisia ja jopa savuisia vivahteita.
Grillo, Inzolia ja Zibibbo
Grillo on Sisilian työhevonen siinä mielessä, että se soveltuu monenlaiseen viiniin. Sen lisäksi, että se on marsala-viinin rypäle, siitä tehdään myös herkullista valkoviiniä. Usein sitä sekoitetaan myös Chardonnayn tai myös Sauvignon Blancin ja Viognierin kanssa.Inzolia kuuluu myös Marsala-viinin valmistamisessa käytettäviin rypäleisiin. Siitä tehdään lisäksi pirteitä valkoviinejä, joissa voi olla pähkinäisyyttä.
Zibibbo kuuluu muscat-rypäleperheeseen, joten kukkaisesta aromista on kyse. Grecanico on sama rypäle kuin Garganeca, josta myös pohjoisitalialainen soave tehdään.

4. Sisilian viinityypit
Sisilialla on maine halpisviinien tuottajana, mikä näkyy suurena määränä hanapakkauksia. Toisaalta halvemmissa sisilialaisissa viineissä on yleensä erinomainen hinta-laatusuhde. Yhä enemmän kuitenkin näkee myös arvokkaampia premium-tason viinejä.Sisilian viinityypit Alkossa:
Viinityyppi | %-osuus |
---|---|
Punaviinit | 50% |
Valkoviinit | 37% |
Roseeviinit | 6% |
Makeat viinit | 5% |
Kuohuviinit | 2% |
5. Sisilialainen ruoka
Sitrushedelmät
Sitrushedelmät ja etenkin sitruunat kasvavat eri puolilla Sisiliaa. Ne tulivat saarelle arabien mukana. Saarella kasvatetaan myös appelsiineja, joten päätimme tehdä appelsiineista mehukkaan salaatin, joka on samalla sekä raikas että suolainen.
Ainekset:
- 3-4 appelsiinia
- purkki mustia oliiveja
- 1 fenkoli
- 1 punasipuli
- 1 dl oliiviöljyä
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 2 timjamin oksan lehdet
- 2 tl hunajaa
- suolaa
- pippuria
Tee näin:
- Purista yhden appelsiinin mehu.
- Kuori ja leikkaa muut appelsiinit viipaleiksi. Säästä myös irronnut mehu.
- Suikaloi punasipuli.
- Suikaloi fenkoli.
- Sekoita appelsiinin mehu, oliiviöljy, valkoviinietikka, timjami, hunaja, suola ja pippuri kastikkeeksi.
- Lisää sipuli kastikkeeseen maustumaan.
- Lisää jonkin ajan päästä myös fenkoli kastikkeeseen maustumaan.
- Kokoa ainekset salaatiksi.
- Valele jäljelle jäänyttä kastiketta salaatin päälle.
- Koristele halutessasi persiljalla ennen tarjoilua
Arancini
Arancini on sisilialainen täytetty, leivitetty ja uppopaistettu riisipallo. Siis snack. Nimi tulee pienestä appelsiinista. Riisihän oli jo tunnettu roomalaisaikaan, mutta arancinin alkuperä on kuitenkin ajalta, jolloin arabit hallitsivat saarta.Cassata
Cassata on paikallinen kermakakku, vaikka kerman sijaan käytetäänkin marsipaania ja ricotta-juustoa. Kristityt normannit luultavasti tekivät Cassataa kristillisten juhlapyhien aikaan.Couscous alla Trapanese
Pohjoisafrikkalaisia vaikutteita on couscousissa, joka länsirannikolla sijaitsevan Trapanin kaupungissa tarjoillaan kalan kanssa. Myös katkarapuja ja simpukoita käytetään.Caponata
Caponata on kasviksista tehty muhennos samaan tapaan kuin ranskalainen ratatouille. Aineksista löytyvät ainakin munakoiso, oliivit ja kaprikset. Vaikutteet tulevat Kreikan suunnalta. Caponatan voi syödä myös kylmänä.
Ainekset:
- 2 munakoisoa
- oliiviöljyä
- 2 sipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 suippopaprikaa
- 1 purkki kuorittuja tomaatteja
- 1 dl kivettömiä vihreitä oliiveja
- suolaa, pippuria
- 2-3 rkl valkoviinietikkaa
- 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
- tomaattipyrettä
- 2 tl sokeria
- 1 rkl kapriksia
- kuivattua timjamia
- kuivattua oreganoa
- basilikaa tuoreena
Tee näin:
- Leikkaa munakoiso pitkittäin sentin leveiksi viipaleiksi ja laita siivilään. Itketä munakoisot ripottelemalle viipaleille suolaa.
- Kun neste on irronnut, huuhtele munakoisot vedellä ja kuivaa.
- Paista munakoisoviipaleita pannulla niin kauan, että ne saavat väriä ja pehmenevät. Siirrä sivuun ja paloittele, kun ovat jäähtyneet.
- Viipaloi sipuli, valkosipuli, paprika ja tomaatit.
- Kuullota sipuli oliiviöljyssä ja lisää valkosipuli sekä paprika. Paista hetki.
- Lisää tomaatit, oliivit, suola ja pippuri. Riko tomaattien rakenne ja hauduta jonkin aikaa.
- Lisää etikka ja sokeri. Hauduta jonkin aikaa.
- Lisää kaprikset ja munakoisopalat.
- Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.
Juustot
Sisilialaisista juustoista mainitaan yleensä puolikova provola, kova lampaanmaidosta tehty pecorino siciliano ja tuorejuusto ricotta.Pasta alla Norma
Voisi helposti kuvitella, että "Norma" viittaisi normannivalloittajiin, mutta ei. Kyse on ehkä vähän tylsästi 1800-luvun Norma-nimisestä oopperasta.Pasta alla Norma on Sisilian tunnetuimpia ruokia. Se syntyy pastasta, tomaatista, munakoisosta ja ricotta salata -juustosta.
Pasta con le sarde
Pasta con de sarde on suosittu kalapasta sardiineista ja anjoviksista. Erikoisen lisänsä pastaan tuovat rusinat, joiden käyttö on arabeilta opittu. Katso alempaa videolta, miten valmistimme pasta con le sarden.
Pizza
Sisilialainen pizza on pannupizza ja sitä kutsutaan nimellä sfincione. Se on vähän niin kuin focaccia täytteillä.
Turska
Normannit opettivat kuivatun ja suolatun turskan käytön. Kuulostaa perin skandinaaviselta.6. Maistoimme nämä viinit
Tässä videossa esittelemme maistamamme sisilialaiset viinit.
Videon viinien tarkemmat tiedot löydät Viinikartalta alla olevista linkeistä:
- Titento Bianco 2017. 15,89€. Catarratto. Toukokuun uutuus Alkossa. Todella hyvä ja sitruksisen raikas viini appelsiinisalaatin kanssa.
- Vulcani d'Italia Etna Bianco. 14,00€. Viking XPRS, ostettu 2019. (Alkossa hinta olisi vajaa 20€). Elegantti ja mineraalnen etna bianco maistui pasta con le sarden kanssa.
- Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2017. 22,98€. Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio. Monipuolinen ruokaviini. Kokeile caponatan kanssa.
- Planeta Cerasuolo di Vittoria 2018. 19,98€. Nero d'Avola 60%, Frappato 40%. Tämä kirsikkainen, mansikkainen ja rustiikkinen viini sopi pizzalle.
7. Pasta con le sarde
Tässä videossa näytämme, miten pasta con le sarde tehdään
(Pahoittelut tuulen aiheuttamasta kohinasta äänessä)Ainekset:
- chilihiutaleita
- 1 sipuli
- 1 fenkolia
- 1 valkosipulinkynsi
- 5 anjovisfileetä
- sahramia veteen sekoitettuna
- 1/2 dl paahdettuja fenkolinsiemeniä
- 1 dl valkoviiniä
- 1 dl sultanarusinoita
- 5 dl kalalientä pastan keitinvedessä
- 1 prk sardiineja
- 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
- 500 g spagettia
- 1 sitruunan mehu
- 1-2 dl öljyssä paahdettuja pankojauhoja
Tee näin:
Yllä oleva video näyttää valmistuksen vaihe vaiheelta.