Opas Sisilian ruokaan ja viiniin

   

Sisilia

viinialueet, rypäleet, viinit, ruokaSisilia on muusta Italiasta erillään oleva saari, minkä vuoksi alueen ruokakulttuuri onkin voinut kehittyä Manner-Italiasta poikkeavaksi. Ruokakulttuuriin vaikutteita on tullut monista muista kulttuureista, etelämpää ja idempää.

Sisilia on tunnettu lämpimänä alueena, hedelmällisistä viljelyolosuhteistaan ja pitkästä satokaudestaan, joten saarella kasvaa melkein mitä vain, sadot ovat runsaita ja ruuan raaka-aineet laadukkaita. Myös meren läheisyydellä on ollut vaikutuksensa. Kalaa ja muita meren antimia syödään paljon.

Tiesimme, että pasta on suosittua Sisiliassa. Siksi päätimmekin valmistaa muun muassa sisilialaisen kalapastan. Löydät siihen liittyvän videon alempaa. Ruokien kumppaniksi hankimme tutustuttavaksi neljä tyypillistä sisilialaista viiniä, jotka esittelemme videolla. Aurinkoinen makumatkamme alkaa tästä. Lue eteenpäin ja tutustu saaren ruoka- ja viinitarjontaan.


Sisilian kaupunkeja
[kartta: Sisilia]
Avola
Catania
Marsala
Messina
Palermo
Syrakusa
Trapani
Vittoria

1. Sisilian historia

Keskeinen sijainti Välimerellä toi kulttuurivaikutteita

Sisilia sijaitsee keskellä Välimerta ja se onkin ollut suosittu kulttuurien kohtauspaikka. Ensin sinne matkasivat foinikialaiset, sitten kreikkalaiset. Filosofi Platon innostui perustamaan Sisiliaan Valtio-teoksensa mukaisen ihanneyhteiskunnan pyrkimällä vaikuttamaan Sisilian hallitsijoiden hovissa. Filosofin ajatukset eivät kuitenkaan ottaneet tuulta purjeisiinsa. Sen sijaan Paavali onnistui paremmin astuessaan Syrakusan satamaan ja tuodessaan kristinuskon saarelle.

Ennen ajanlaskumme alkua kreikkalaistunut Sisilia joutui lopulta Rooman hallintaan, ja myöhemmin Bysantin vallan alle. Arabit puolestaan hallitsivat saarta 800-luvulta 1000-luvun loppuun. Arabeja seurasi pohjoisen kansa normannit, joiden sukujuuret olivat viikinkiperua.

Britteinsaarten ja Ranskan kautta Välimerelle siirtyneet normannit hallitsivat Sisiliaa arabien jälkeen aina 1200-luvulle saakka. Heidän valtakaudellaan Sisiliaan tuotiin vesipuhveleita, joiden maidosta tehtyä italialaista Mozzarella di Bufalaa voimme tänäkin päivän ostaa marketista.

Kun vielä espanjalaiset ja ranskalaiset hallitsijat olivat sanoneet sanottavansa Sisilian historiaan, on selvää, että kulttuurivaikutteet kietoutuivat juuri Sisiliassa uutta luovaksi vyyhdiksi. Sisilialaisessa ruokakulttuurissa onkin vaikutteita kreikkalaisilta (viini, oliivit) ja arabeilta (rusinat, sitrushedelmät, sahrami). Idempää tulivat myös munakoiso ja pistaasipähkinä. Espanjalaiset toivat tomaatit ja maissin. Vaikutteita tuli myös normanneilta (cassata-kakku) ja ranskalaisilta. Ja ei sovi myöskään unohtaa jo roomalaisten tuntemaa riisiä tai keskiajalta peräisen olevaa italialaista pastaa.

2. Sisilian viinialueet

Viiniluokitukset

Enin osa Alkon melkein sadasta sisilialaisesta vinistä on luokiteltu vain "Sisilia"-tarkkuudella. Luokitus voi olla esimerkiksi IGT Terre Siciliane tai DOC Sicilia. Näissä viineissä voi olla lajikeviinejä tai sekoiteviinejä, mutta tarkempaa tietoa viinin alkuperästä luokitus ei kerro. Tärkeämpi tyyliä määrittävä tekijä näiden viinien kohdalla onkin rypälelajike.

Tarkempia ala-alueeseen sidottuja DOC-luokituksia löytyy Sisiliasta ympäri saarta yli 20 erilaista. Alkon viineistäkin löytyy näistä muutamia, jotka näet alla olevasta kartasta. Sisilian ainoa korkeimman DOCG-luokituksen viini on Cerasuolo di Vittoria (lausutaan 'serasuolo'). Vertailun vuoksi Piemontesta DOCG-viinejä löytyy 17.

Sisilian viinialueet Alkon tuotteissa
[kartta: Sisilia]
Alcamo Classico DOC
Cerasuolo di Vittoria DOCG
Etna DOC
Marsala DOC
Noto DOC
Paassito di Pantelleria DOC
Listaa ala-alueiden viinit linkeistä:

 • Alcamo
  Palermon lounaispuolella Alcamon rinteillä on perinteisesti viljelty Catarrattoa, mutta myös Nero d'Avolaa.
 • Cerasuolo di Vittoria
  Ainoa alue, joka on toistaiseksi kelvannut korkeimpaan DOCG-luokitukseen.
 • Etna
  Sisilian arvostetuin viinialue sijaitsee puolikuun muodossa Etnan rinteillä vuoren itäpuolella. Etna on ainoa viileän ilmaston alue Sisiliassa.
 • Marsala
  Länsirannikon marsalaa tehdään myös kuivana, mutta makea versio on tunnetumpi.
 • Noto
  Pieni alue Syrakusan lähettyvillä. Alueen viinit ovat enimmäkseen Moscato-viinejä valkoviininä, passito-jälkiruokaviininä ja spumantena.
 • Pantelleria
  Saari, jolta näkee hyvällä säällä Tunisiaan. Alueen Muscat of Alexandria -rypäleestä eli Zibibbosta tehdyillä passito-viineillä on Unescon maailmanperintöstatus.


Hankimme maistettavaksi viinejä kahdelta eri alueelta. Cerasuolo di Vittoria kiinnosti meitä erityisesti korkeimman laatuluokituksen vuoksi. Myös Etnan ympäristöstä tulevien viinien vulkaaninen mineraalisuus oli aina kiehtonut tyylikkyydellään.

Makeita jälkiruokaviinejä emme tällä kertaa ottaneet testattavaksi, mutta niistä väkevöity viini marsala on todellinen klassikko. Se tunnetaan etenkin ruuanlaittoviininä. Marsalasta tehdään muun muassa marsalakastiketta ja sitä voidaan käyttää tiramisuun. Tai nauttia sellaisenaan. Aromeista löytyy aprikoosia, pähkinää ja rusinaa. Marsalan lisäksi Pantellerian saarelta tulevat makeat kuivatuista rypäleistä tehdyt viinit ovat hunajaisen hedelmäisiä ja rusinaiset aromit viittaavat Pohjois-Afrikkaan.

Alcamo, Palermon lounaispuolella. Kuva: Teemu Granström

3. Sisilian rypäleet


Sisilian tärkeimmät punaviinilajikkeet (linkit viinilistauksiin):
Sisilian tärkeimmät valkoviinilajikkeet (linkit viinilistauksiin):
Näitä kansainvälisiä lajikkeita esiintyy etenkin sekoiteviineissä, mutta myös lajikeviineissä:
 • Cabernet Franc
 • Cabernet Sauvignon
 • Chardonnay
 • Merlot
 • Petit Verdot
 • Pinot Grigio
 • Pinot Noir
 • Syrah
 • Viognier

Cerasuolo di Vittoria

Mutta mistä onkaan Cerasuolo di Vittoria tehty? Tämä kuuluisa DOCG-viini on sekoiteviini ja syntyy alkuperäislajikkeesta Nero d'Avolasta (50-70%) ja ikivanhasta lajikkeesta Frappatosta, jonka alkuperä on hieman hämärän peitossa. Molemmista tehdään myös lajikeviinejä. Nero d'Avolalla on maine edullisten ja hillomaisten (kirsikkaa ja luumua) appassimento-tyylisten viinien rypäleenä, mutta siitä tehtyjä premium-viinejä löytyy myös. Frappato on puolestaan kevyempi ja vähätanniinisempi viini. Nero d'Avola tekee viinin rungon ja tanniinit, kun taas Frappato antaa makuun kukkaisuutta ja hedelmäisyyttä. Kokonaisuus on yleensä keskitäyteläinen ja keskitanniinen sekä maanläheinen.

Etna

Etnan rinteillä olosuhteet ovat vaativammat ja on kannattavaa tehdä vain laatuviinejä. Monipuolinen vulkaaninen ja kivinen maaperä, viileämmät mikroilmastot ja soveltuvat lajikkeet ovat taanneet Etnalle maineen Sisilian nousevana tähtenä.

Alkuperäislajikkeesta Nerello Mascalesesta valmistuu Etna Rosso, jonka otimme myös maistettavaksi. Rypälettä voi kutsua Sisilian Sangioveseksi, tai Nebbioloksi. Etna Rosso on hyvärakenteinen, marjainen ja esimerkiksi nahkainen. Täyteäisyys on usein keskitasoa, mutta täyteläisiä versioita löytyy myös.

Korkealle Etnan rinteille mennään Carricante-rypäleen kohdalla. Siitä tehdään lajikevalkoviiniä tai sekoitetaan tyypillisesti täyteläisyyttä ja runkoa tuovan Catarratton kanssa. Catarratto on Sisilian viljellyin lajike. Carricantessa on suolaisia ja jopa savuisia vivahteita.

Grillo, Inzolia ja Zibibbo

Grillo on Sisilian työhevonen siinä mielessä, että se soveltuu monenlaiseen viiniin. Sen lisäksi, että se on marsala-viinin rypäle, siitä tehdään myös herkullista valkoviiniä. Usein sitä sekoitetaan myös Chardonnayn tai myös Sauvignon Blancin ja Viognierin kanssa.

Inzolia kuuluu myös Marsala-viinin valmistamisessa käytettäviin rypäleisiin. Siitä tehdään lisäksi pirteitä valkoviinejä, joissa voi olla pähkinäisyyttä.

Zibibbo kuuluu muscat-rypäleperheeseen, joten kukkaisesta aromista on kyse. Grecanico on sama rypäle kuin Garganeca, josta myös pohjoisitalialainen soave tehdään.

Maistoimme nämä neljä sisilialaista viiniä, kaksi valkoviiniä (Catarratto ja Carricante) ja kaksi punaviiniä (Nerello Mascalese ja Cerasuolo di Vittoria).

4. Sisilian viinityypit

Sisilialla on maine halpisviinien tuottajana, mikä näkyy suurena määränä hanapakkauksia. Toisaalta halvemmissa sisilialaisissa viineissä on yleensä erinomainen hinta-laatusuhde. Yhä enemmän kuitenkin näkee myös arvokkaampia premium-tason viinejä.

Sisilian viinityypit Alkossa:

Viinityyppi %-osuus
Punaviinit 50%
Valkoviinit 37%
Roseeviinit 6%
Makeat viinit 5%
Kuohuviinit 2%


5. Sisilialainen ruoka

Sitrushedelmät

Sitrushedelmät ja etenkin sitruunat kasvavat eri puolilla Sisiliaa. Ne tulivat saarelle arabien mukana. Saarella kasvatetaan myös appelsiineja, joten päätimme tehdä appelsiineista mehukkaan salaatin, joka on samalla sekä raikas että suolainen.

Salaatin aineksina appelsiini, mustat oliivit, fenkoli ja sipuli.


Resepti: Appelsiini-fenkolisalaatti

Ainekset:
 • 3-4 appelsiinia
 • purkki mustia oliiveja
 • 1 fenkoli
 • 1 punasipuli
 • 1 dl oliiviöljyä
 • 1 rkl valkoviinietikkaa
 • 2 timjamin oksan lehdet
 • 2 tl hunajaa
 • suolaa
 • pippuria

Tee näin:
 • Purista yhden appelsiinin mehu.
 • Kuori ja leikkaa muut appelsiinit viipaleiksi. Säästä myös irronnut mehu.
 • Suikaloi punasipuli.
 • Suikaloi fenkoli.
 • Sekoita appelsiinin mehu, oliiviöljy, valkoviinietikka, timjami, hunaja, suola ja pippuri kastikkeeksi.
 • Lisää sipuli kastikkeeseen maustumaan.
 • Lisää jonkin ajan päästä myös fenkoli kastikkeeseen maustumaan.
 • Kokoa ainekset salaatiksi.
 • Valele jäljelle jäänyttä kastiketta salaatin päälle.
 • Koristele halutessasi persiljalla ennen tarjoilua

Arancini

Arancini on sisilialainen täytetty, leivitetty ja uppopaistettu riisipallo. Siis snack. Nimi tulee pienestä appelsiinista. Riisihän oli jo tunnettu roomalaisaikaan, mutta arancinin alkuperä on kuitenkin ajalta, jolloin arabit hallitsivat saarta.

Cassata

Cassata on paikallinen kermakakku, vaikka kerman sijaan käytetäänkin marsipaania ja ricotta-juustoa. Kristityt normannit luultavasti tekivät Cassataa kristillisten juhlapyhien aikaan.

Couscous alla Trapanese

Pohjoisafrikkalaisia vaikutteita on couscousissa, joka länsirannikolla sijaitsevan Trapanin kaupungissa tarjoillaan kalan kanssa. Myös katkarapuja ja simpukoita käytetään.

Caponata

Caponata on kasviksista tehty muhennos samaan tapaan kuin ranskalainen ratatouille. Aineksista löytyvät ainakin munakoiso, oliivit ja kaprikset. Vaikutteet tulevat Kreikan suunnalta. Caponatan voi syödä myös kylmänä.

Caponata


Resepti: Caponata

Ainekset:
 • 2 munakoisoa
 • oliiviöljyä
 • 2 sipulia
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 2 suippopaprikaa
 • 1 purkki kuorittuja tomaatteja
 • 1 dl kivettömiä vihreitä oliiveja
 • suolaa, pippuria
 • 2-3 rkl valkoviinietikkaa
 • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
 • tomaattipyrettä
 • 2 tl sokeria
 • 1 rkl kapriksia
 • kuivattua timjamia
 • kuivattua oreganoa
 • basilikaa tuoreena

Tee näin:
 • Leikkaa munakoiso pitkittäin sentin leveiksi viipaleiksi ja laita siivilään. Itketä munakoisot ripottelemalle viipaleille suolaa.
 • Kun neste on irronnut, huuhtele munakoisot vedellä ja kuivaa.
 • Paista munakoisoviipaleita pannulla niin kauan, että ne saavat väriä ja pehmenevät. Siirrä sivuun ja paloittele, kun ovat jäähtyneet.
 • Viipaloi sipuli, valkosipuli, paprika ja tomaatit.
 • Kuullota sipuli oliiviöljyssä ja lisää valkosipuli sekä paprika. Paista hetki.
 • Lisää tomaatit, oliivit, suola ja pippuri. Riko tomaattien rakenne ja hauduta jonkin aikaa.
 • Lisää etikka ja sokeri. Hauduta jonkin aikaa.
 • Lisää kaprikset ja munakoisopalat.
 • Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Juustot

Sisilialaisista juustoista mainitaan yleensä puolikova provola, kova lampaanmaidosta tehty pecorino siciliano ja tuorejuusto ricotta.

Pasta alla Norma

Voisi helposti kuvitella, että "Norma" viittaisi normannivalloittajiin, mutta ei. Kyse on ehkä vähän tylsästi 1800-luvun Norma-nimisestä oopperasta.

Pasta alla Norma on Sisilian tunnetuimpia ruokia. Se syntyy pastasta, tomaatista, munakoisosta ja ricotta salata -juustosta.

Pasta con le sarde

Pasta con de sarde on suosittu kalapasta sardiineista ja anjoviksista. Erikoisen lisänsä pastaan tuovat rusinat, joiden käyttö on arabeilta opittu. Katso alempaa videolta, miten valmistimme pasta con le sarden.

Pasta con le sarde

Pizza

Sisilialainen pizza on pannupizza ja sitä kutsutaan nimellä sfincione. Se on vähän niin kuin focaccia täytteillä.

Meidän sisilialaisessa pizzassamme oli paksu pohja, mustia oliiveja ja pepperoni-makkaraa.

Turska

Normannit opettivat kuivatun ja suolatun turskan käytön. Kuulostaa perin skandinaaviselta.

6. Maistoimme nämä viinit

Tässä videossa esittelemme maistamamme sisilialaiset viinit.Videon viinien tarkemmat tiedot löydät Viinikartalta alla olevista linkeistä:

 • Titento Bianco 2017. 15,89€. Catarratto. Toukokuun uutuus Alkossa. Todella hyvä ja sitruksisen raikas viini appelsiinisalaatin kanssa.
 • Vulcani d'Italia Etna Bianco. 14,00€. Viking XPRS, ostettu 2019. (Alkossa hinta olisi vajaa 20€). Elegantti ja mineraalnen etna bianco maistui pasta con le sarden kanssa.
 • Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2017. 22,98€. Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio. Monipuolinen ruokaviini. Kokeile caponatan kanssa.
 • Planeta Cerasuolo di Vittoria 2018. 19,98€. Nero d'Avola 60%, Frappato 40%. Tämä kirsikkainen, mansikkainen ja rustiikkinen viini sopi pizzalle.

7. Pasta con le sarde

Tässä videossa näytämme, miten pasta con le sarde tehdään

(Pahoittelut tuulen aiheuttamasta kohinasta äänessä)Resepti: Pasta con le sarde

Ainekset:
 • chilihiutaleita
 • 1 sipuli
 • 1 fenkolia
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 5 anjovisfileetä
 • sahramia veteen sekoitettuna
 • 1/2 dl paahdettuja fenkolinsiemeniä
 • 1 dl valkoviiniä
 • 1 dl sultanarusinoita
 • 5 dl kalalientä pastan keitinvedessä
 • 1 prk sardiineja
 • 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
 • 500 g spagettia
 • 1 sitruunan mehu
 • 1-2 dl öljyssä paahdettuja pankojauhoja

Tee näin:
Yllä oleva video näyttää valmistuksen vaihe vaiheelta.


8. 11 Alkon sisilialaista viiniä

  Vulkaaninen Etna Bianco

 • Terre Nere Etna Bianco 2021
  • Terre Nere Etna Bianco 2021
  • Valkoviinit
  • Italia, Sisilia
  • 0.75 litraa
  • 29.99 €
  • Alkoholia 12.50%
  • Carricante, Catarratto
  • pirteä & hedelmäinen
  • Sokeria 1.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
  • Etnan rinteiltä tuleva tyylikkään mineraalinen ja trendikäs valkoviini.
 • Todella pehmeä bileviini

 • Montalto Rosso Passivento hanapakkaus
  • Montalto Rosso Passivento hanapakkaus
  • Punaviinit
  • Italia, Sisilia
  • 3 litraa
  • 35.99 €
  • Alkoholia 13.50%
  • Nero d'Avola
  • pehmeä & hedelmäinen
  • Sokeria 10.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Sokeria kohtuulliset, mutta maistuvat 10 grammaa litrassa. Tässä on helppo viini, joka ei ärsytä.
 • Frappato-lajikeviini

 • Santa Tresa Organic Frappato 2020
  • Santa Tresa Organic Frappato 2020
  • Punaviinit
  • Italia, Sisilia
  • 0.75 litraa
  • 13.49 €
  • Alkoholia 13.00%
  • Frappato
  • marjaisa & raikas
  • Sokeria 2.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Frappato on Cerasuolo di Vittorian valmistuksessa käytettävä lajike, mutta siitä tehdään myös lajikeviiniä. Frappato on aina kevyehkö ja korkeintaan keskitanniininen.
 • Suosittu seurusteluviini

 • Crudo Catarratto Zibibbo 2022
  • Crudo Catarratto Zibibbo 2022
  • Valkoviinit
  • Italia, Sisilia
  • 0.75 litraa
  • 12.48 €
  • Alkoholia 12.50%
  • Catarratto, Zibibbo
  • pirteä & hedelmäinen
  • Sokeria 15.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Tämä viini on kehuttu seurusteluviini. Itsekin tykkään, lue arviomme tästä.
 • Roseeviini Nero d'Avolasta

 • B.io Rosato Vino Biologico Nero d'Avola 2021
 • Kepeää grilloa hanassa

 • Vite Mia Biologico Bianco 2020 hanapakkaus
  • Vite Mia Biologico Bianco 2020 hanapakkaus
  • Valkoviinit
  • Italia, Sisilia
  • 3 litraa
  • 33.28 €
  • Alkoholia 13.00%
  • Grillo
  • pehmeä & kepeä
  • Sokeria 2.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Grilloa käytetään marsalassa, sekoiteviineissä sekä kepeänä lajikeviininä, kuten tässä.
 • Kätevä pikkukartonki pirteää valkkaria

 • Sancrispino Catarratto Inzolia Organic kartonkitölkki
  • Sancrispino Catarratto Inzolia Organic kartonkitölkki
  • Valkoviinit
  • Italia, Sisilia
  • 0.25 litraa
  • 3.58 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Catarratto, Inzolia
  • pirteä & hedelmäinen
  • Sokeria 3.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Jos viiniä haluaa vain vähän, tämän kartonkipakkauksen saa kolmella eurolla. Kätevä kuljettaa. Catarratto on Sisilian viljellyin rypälelajike.
 • 30 euron grillo

 • Elios Modus Bibendi Grillo Biologico 2017
  • Elios Modus Bibendi Grillo Biologico 2017
  • Valkoviinit
  • Italia, Sisilia
  • 0.75 litraa
  • 20.90 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Grillo
  • vivahteikas & ryhdikäs
  • Sokeria 1.00 g/l
  • Poistunut Alkon valikoimasta. Tilausvalikoiman tuote.
  • Grillosta tehdään myös arvokkaampaa viiniä. 30 euron hinta yllättää, mutta herätti kiinnostuksen.
 • Syrah-lajikeviini

 • Planeta Maroccoli 2016
  • Planeta Maroccoli 2016
  • Punaviinit
  • Italia, Sisilia
  • 0.75 litraa
  • 34.98 €
  • Alkoholia 14.50%
  • Syrah
  • vivahteikas & kehittynyt
  • Sokeria 4.00 g/l
  • Poistunut Alkon valikoimasta. Tilausvalikoiman tuote.
  • Etenkin arvostettu tuottaja Planeta on erikoistunut kansainvälisiin lajikkeisiin. Tässä Syrah-lajikeviini Planetalta.
 • Väkevöity marsala

 • Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce
  • Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce
  • Väkevät viinit
  • Italia
  • 0.38 litraa
  • 9.66 €
  • Alkoholia 18.00%
  • Grillo, Damaschino, Inzolia
  • Sokeria 110.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Väkevöity marsala-viini on klassikko Sisilian länsirannikolta.
 • Rusinainen jälkiruokaviini Pantellerian saarelta

 • NES Passito di Pantelleria 2019
  • NES Passito di Pantelleria 2019
  • Jälkiruokaviinit
  • Italia, Sisilia
  • 0.38 litraa
  • 16.07 €
  • Alkoholia 14.50%
  • Moscato d'Alessandria, Moscato
  • Sokeria 190.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Sisiliasta erillään oleva Pantellerian saari tarjoaa hedelmäisiä, hunajaisia ja rusinaisia herkkuviinejä.


Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: