Portugalin ruoka ja viini

   

Portugalin ruokia ja viinejä

Tutustuimme Portugalin ruokakulttuuriin ja neljään viinialueeseenAla-asteen historian tunnilla opetettiin, miten portugalilainen Vasco da Gama löysi merireitin Intiaan. Samalla tehtiin tuttavuutta myös Afrikan rannikon asukkaisiin mantereen länsi- ja itäpuolella. Tämä merkittävä löytöretkellinen saavutus näkyy tänäkin päivänä Portugalin ruokakulttuurissa. Löytöretkiltä nimittäin palattiin suuri määrä mausteita mukanaan.

Ja kun Kolumbus oli löytänyt Amerikan, oli reitti auki myös länteen. Siellä Portugali kiinnostui erityisesti Brasiliasta, jonka virallinen kieli portugali on tänäkin päivänä.

Löytöretkien vaikutukset Portugalin ruokakulttuuriin näkyvät etenkin mausteiden käytössä, joka Portugalissa on muita Välimeren maita monipuolisempaa. Esimerkiksi kuuluisa piri-piri -kana maustetaan chilillä, joka alunperin oli kotoisin Amerikasta, mutta jonka tutkimusmatkailijat veivät Afrikkaan jo satoja vuosia sitten. Piri-piri menestyi etenkin Angolan ja Mosambikin alueilla, Portugalin entisissä siirtomaissa.

Halusimme tutustua tarkemmin Portugalin nousevaan gastronomiatrendiin perinteisten ruokien ja neljän viinialueen kautta. Vietimmekin mukavan kesäisen lauantainpäivän maan ruokia valmistaen ja viinejä siemaillen.

Kaikissa valmistamissamme ruoissa oli jokin selkeä yhteys Portugaliin. Maistamamme viinit on saatu tuotenäytteinä verkkokaupasta, Portugal Vineyardsilta, jonka laajaan tarjontaan voit tutustua aiemmista arvioistamme. Jos haluat hankkia viinisi Suomesta, löydät tästä jutusta linkit myös viineihin, joita Alko myy.


Maistoimme viinejä näiltä viinialueilta
1.Alentejo
2.Douro
3.Vinho Verde
4.Azorit (1400km mantereelta)

Portugalin viinialueet

Portugalissa on 12 mantereella sijaitsevan viinialueen lisäksi saaret Madeira ja Azorit, joilla myös tehdään viiniä. Maistelumme kattoi viinialueista neljä: Azorit, Alentejo, Douro ja Vinho Verde.

Vinho Verde on ehkä Portugalin tunnetuin viini ja viinialue, mutta Douro on ehdottomasti tärkein niin määrän kuin laadunkin puolesta. Alentejo tunnetaan taas Portugalin vilja-aittana ja kansainvälisten rypälelajikkeiden käytöstä. Osa alueista tunnetaan lomakohteina, etenkin Madeira ja Algarve. Illan mielenkiintoisin viini tuli myös lomakohteesta, Azoreilta, jonka vulkaaniset viinit ovat meillä tuiki harvinaisia.
Illan valkoviinikattaus alueilta Vinho Verde, Douro ja Azorit.

Vinho Verde

Vinho Verden -viinialue (joskus myös Minho) tunnetaan siellä tuotetuista hiilihapotetuista ja kevyen pirskahtelevista nuorista valkoviineistään. Vinho verde -viinejä yhdistää myös hieman tavanomaista matalampi alkoholipitoisuus ja mitä villeimmät rypälesekoitukset.

Tällä Portugalin pohjoisimmalla tuotantoalueella tehdään kuitenkin myös tavanomaisempaa valkoviiniä, eli pidempään kypsytettyjä, vivahteikkaita ja jopa yhden lajikkeen viinejä. Hyvä esimerkki tällaisesta on Encosta da Capelan Alvarinho Reserve White vuodelta 2020. Viini on tehty hapokkaasta ja aromaattisesta Alvarinhosta, jonka tunnetumpi nimitys on Espanjan puolelta löytyvä Albariño.

Hapokas, aprikoosiin vivahtava, mineraalinen ja hieman yrttinen viini on erittäin elegantti tapaus. Viini maistuu mukavasti sellaisenaan vaikka kesällä grillin ääressä. Etenkin Portugalissa suositut grillatut merenelävät ovat tälle viinille todellinen unelmakumppani. Paikalliset tapaavat syödä vinho verden kanssa grillattuja sardiineja.

Verkkokaupassa: Encosta da Capela Alvarinho Reserve White 2020 (10,15€)

Douro

Toinen maailmankuulu viinialue on Portugalin pohjoisosissa sijaitseva Dourojoen laakso. Alue on tunnettu etenkin väkevöidyn portviinin tuotantoalueena, mutta alueella tuotetaan myös laadukkaita ruokaviinejä. Dourossa käytetään lähes yksinomaan portviinin tuotannosta tuttuja paikallisia rypälelajikkeita ja tyyliin kuuluu, että viinit saattavat sisältää paljon eri lajikkeita. Varauksettomat sekoitukset tuottavat mielenkiintoisia viinejä, sillä eri rypäleistä saa rakennettua viiniin todella monipuolisia ominaisuuksia.

Dona Matilde Reserve White vuodelta 2016 on hyvä esimerkki Douron alueen valkoviineistä. Hyvin aikaa kestänyt viini on trooppisen raikas, mutta samalla paahteisen syvä ja täyteläinen. Viinin hedelmäinen sydän ja tamminen runko ovat erittäin hyvässä tasapainossa täydentäen toisiaan mukavasti.

Viini on parhaimmillaan ruokapöydässä. Viinissä riittää runkoa vähän tuhdimmallekin ruualle. Esimerkiksi portugalilainen kaalikeitto, caldo verde, on erinomainen makupari tälle suurelle viinille.

Douron punaviinit ovat myös suuria ja täyteläisiä. Hyvä esimerkki tästä tyylistä on Quinta de Valbom Reserve Red vuodelta 2015. Viini on sekoitus seitsemää paikallista rypälettä ja sitä on kypsytetty tammessa 18 kuukautta ennen pitkää kehittymistä pullossa.

Näistä aineksista on syntynyt kypsyneen vivahteikas, mutta ryhdikkään tanniininen punaviinijätti. Viinistä löytyy paljon tummia vivahteita, kuten lakritsia ja nahkaa. Täyteläisyyttä lisäävät kuivattujen hedelmien kypsyneet maut. Viini on erinomainen kaveri kesän grilliruuille. Täyteläinen viini sopii pieneen savun ja hiilen makuun. Lisäksi viinin tanniinit purevat lihaan todella hyvin.

Verkkokaupassa:
Dona Matilde Reserve White 2016 (28,04€)
Quinta de Valbom Reserve Red 2015 (43,73€)

Azorit

Viininviljely on levinnyt laajasti läpi koko Portugalin aina sen hallitsemia Atlantin saaria myöten. Tunnetuin viinisaari on vehreä Madeiran saari, joka on kuuluisa samannimisestä makeasta jälkiruokaviinistään. Viiniä viljellään kuitenkin vielä kaukaisemmilla saarilla - Azoreilla.

Azorien saariryhmän tuliperäinen maa ja ympärivuotisesti lämmin meri-ilmasto luovat mielenkiintoiset olosuhteet viinin viljelyyn. Viljelysmaata on kuitenkin varsin vähän, joten Azoreilla tuotettujen viinien saatavuus Manner-Euroopassa on varsin heikkoa tai hinnat korkeat.

Azoreilla tuotettu Adega do Vulcão Ameixâmbar White 2019 on alkuperänsä vuoksi mielenkiintoinen viini. Raikas ja puhdaspiirteinen viini on mukavan mineraalinen ja mausta löytyy trooppista hedelmää, esimerkiksi ananasta. Tuliperäinen kasvupaikka tuntuu pienenä piikiven häivähdyksenä.

Vaikka viini on tuotettu Azorien paikallisista lajikkeista, on se persoonallisista vivahteista huolimatta ominaisuuksiltaan hyvin tavallinen ja tutun oloinen. Heikon saatavuuden vuoksi viinin hinta on melko korkea, eikä välttämättä kohtaa sen laadullisten ominaisuuksien kanssa. Joka tapauksessa hyvin tehty viini, joka herättää uteliaisuuden.

Verkkokaupassa: Adega do Vulcão Ameixâmbar White 2019 (36,71€)

Illan punaviinikattaus Alentejosta ja Dourosta

Alentejo

Alentejo on pinta-alaltaan Portugalin suurin viinialue. Sisämaassa sijaitseva Alentejo on lämmin ja kuiva, joten alueella tuotetaan pääsääntöisesti punaviinejä. Paikallisten rypälelajikkeiden lisäksi alueella viljellään myös kansainvälisiä lajikkeita, mikä on muualla Portugalissa harvinaisempaa. Tästä syystä Alentejon viinit maistuvat keskimäärin tutuimmalle.

Herdade Grous Red vuodelta 2019 on hyvä yhdistelmä paikallisia lajikkeita pienellä kansainvälisellä Syrah-mausteella. Viini on silti tunnistettavasti portugalilainen. Viinissä on hyvä monipuolinen rakenne, hapokkuutta ja mukavaksi kehittyneitä tanniineja. Täyteläisen hilloinen ja hienon lakritsinen lämpimän alueen viini toimii erinomaisesti esimerkiksi portugalilaisittain maustettujen liharuokien kanssa.

Verkkokaupassa: Herdade Grous Red 2019 (14,65€)

Haluatko hankkia viinisi Suomesta? Myös Alkosta löytyy hyvä kattaus Portugalin viinejä.

Portugalin viinejä, joita Alko myy

Portugalin ruoka

Portugalin ruokakulttuuri on sekoitus Välimerta, Atlanttia ja merentakaisia mausteita.

Mausteet

Viidensadan vuoden takaiset löytöretket tutustuttivat portugalilaiset monipuolisiin mausteisiin. Portugalissa käytettyjä tyypillisiä mausteita ovat curry, juustokumina, kaneli, laakerinlehti, neilikka, paprika, sahrami, sitrushedelmien kuoret ja valkosipuli.

Bacalhau

Vaikka Portugalilla on maailman parhaat kalavedet, joista saadaan tuoretta kalaa, jostain kummallisesta historiallisesta syystä Norjasta tuotettu suolattu turska on paikallista lohturuokaa. Tätä kuivakalaa kutsutaan nimellä bacalhau. Sille löytyy ainakin 1000 erilaista reseptiä.

Pastel de nata

Legendaarinen pastel de nata -leivonnainen on tehty lehtevään voitaikinapohjaan. Täytteeseen käytetään munan keltuaista, kuohukermaa, sitruunan kuorta ja vaniljaa.

Caldo Verde

Portugalissa syödään paljon keittoja. Tunnetuin keittoruoka on kaalikeitto caldo verde. Meidän versio syntyi varhaiskaalista ja chorizosta. Yksinkertainen, mutta todella herkullinen alkukeitto, jonka kanssa maistuu Douron tai Alentejon valkoviini.

Caldo verde -keitto ei ole kummoisen näköinen, mutta maku on kohdillaan. Tätä on tullut tehtyä jo pari muutakin kertaa.


Resepti: Caldo Verde

Ainekset:
 • Oliiviöljyä
 • 2 sipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 6 perunaa
 • 4 laakerinlehteä
 • 5 dl kanalientä
 • 1 varhaiskaali
 • suolaa
 • pippuria
 • chorizo-makkaraa

Tee näin:
 • Hienonna sipulit, kuori ja kuutioi perunat. Leikkaa kaali viipaleiksi. Paloittele myös chorizo.
 • Höyrytä kaalia 5 minuuttia kattilassa. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
 • Paista chorizopaloja pannulla ja kypsennä, jos kyse on raakamakkarasta.
 • Kuullota toisessa kattilassa sipuleita öljyssä.
 • Lisää perunakuutiot.
 • Lisää laakerinlehdet ja kanaliemi.
 • Keittele niin kauan, että perunat pehmenevät.
 • Ota kattila liedeltä ja poista laakerinlehdet sekä 2/3 perunoista.
 • Soseuta keitto sauvasekoittimella.
 • Lisää perunakuutiot takaisin sekä kaali ja tarvittaessa kaalin keitinlientä.
 • Lisää chorizo viipaleet.

Piri-piri -kana

Angolasta ja Mosambikista tulevaa piri-piri -chiliä löytyy kyllä kaupoista, mutta sen voi korvata muullakin chilillä. Viiniksi Alentejon punainen tai Douron valkoviini.

Kanan maustaa piri-piri -marinadi.


Resepti: Piri-piri -kana

Ainekset:
 • Kananuijia
 • Chiliä
 • Sipulia
 • Valkosipulia
 • Oliiviöljyä
 • Punaviiniä
 • Tummaa ruokosokeria
 • Savupaprikajauhetta
 • Kuivattu oreganoa
 • Suolaa
 • Pippuria

Tee näin:
 • Laita kananuijat pakastepusseihin.
 • Pilko muut ainekset ja sekoita marinadiksi tehosekoittimessa.
 • Kaada marinadi pakastepusseihin ja anna marinoitua muutama tunti.
 • Liika marinadi kannattaa pyyhkiä pois ennen grillausta. Grillaa kanat kypsiksi. Tai grillaa pintaan kaunis väri ja viimeistele kypsyys uunissa.

Sitrussalaatti

Portugalissa kasvaa paljon hedelmäpuita ja myös oliivien tuotanto on merkittävää. Raikas sitrussalaatti syntyy appelsiinista, oliiveista, paprikasta, valkoviinietikassa marinoidusta punasipulista, oliiviöljystä, tuoreesta timjamista, hunajasta, suolasta ja pippurista. Viininä toimii vinho verde.


Grillattua bataattia

Bataatin viljelyllä on Portugalissa pitkä historia. Yhdistimme bataattiin tuoreen korianterin, jota käytetään perinteisissä ruoissakin, mikä taitaa olla harvinaista muualla Euroopassa. Parilalla kypsennetyt öljytyt ja pippuroidut bataattiviipaleet jälkimarinoitiin vielä sitruunanmehulla, oliiviöljyllä, tuoreella korianterilla, chilillä ja suolalla.


Paistetut muikut

Grillatut sardiinit ovat portugalilaista kesäruokaa, jonka kanssa maistellaan vinho verdeä. Meikäläiset muikut toimivat yhtä lailla, sillä vinho verde oli täydellinen muikkuviini. Muikut kieriteltiin seoksessa, jossa oli ruisjauhoja (2/3), korppujauhoja (1/3), suolaa ja pippuria. Muikut paistettiin voi-öljyssä.


Grillattua mustekalaa

Maailman parhaista kalavesistä nousee myös äyriäisiä, simpukoita ja mustekaloja, joista syntyy kuuluisa kalapata cataplana de marisco. Koska meillä oli grilli kuumana, päätimme tällä kertaa vain grillata parilalla valmiiksi keitettyä ja chili-yrttimarinoitua mustekalaa. Loistavaa sekin vinho verden kanssa.Grillattua pihviä

Etenkin sisämaassa Alentejossa possu on suosittua, mutta nautaakin syödään kautta maan. Portugalissa naudan pihvi voidaan tarjota paistetun kananmunan kanssa, jolloin ruoan nimi on bitoque tai bife a cavalo. Päätimme jättää munan pois ja hiiligrillasimme entrecôtea sekä ulkofileepihvejä, jotka molemmat oli kuivamarinoitu savupaprikalla, kuivatulla timjamilla, pippurilla ja suolalla. Pihvit viipaloitiin lopuksi. Valitse viiniksi Douron mehevä ja täyteläinen punaviini.

Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: