Kurpitsakeitto viinisuositus
Tälle ruualle sopii rieslingRuuan ainekset, joihin viinisuositus perustuu
- Kurpitsa
- Peruna
- Sipuli
- Sulatejuusto
- Valkosipuli
Kurpitsakeitto
Kurpitsan alkuperä on Meksikossa, mutta yleisesti ajatellaan sen olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Se on suosittu etenkin Yhdysvalloissa, jossa se yhdistetään kiitospäivään ja halloweeniin. Kurpitsakeitto on pehmeä kasviskeitto, jossa pehmeyttä tuo sulatejuusto, tuorejuusto, maito tai kerma. Sipuli tuo keittoon makua ja täyteläisyyttä voi olla lisäämässä esimerkiksi bataatti, peruna tai jokin muu kasvis.
Joissakin ohjeissa keittoon lisätään hunajaa, mutta se lisää myös keiton makeutta. Toisissa ohjeissa taas hapokkuutta tuo omena. Kurpitsakeitto soseutetaan lopuksi. Pinnalle voidaan ripotella paahdettuja kurpitsansiemeniä tai krutonkeja. Kurpitsakeitto on mahtava syksyinen lämmin alkuruoka ja se sopii erityisesti halloweenin juhlakattaukseen.
Viinisuositukset
Kurpitsaruuissa on yleensä makeutta ja se vaikeuttaa viinivalintaan. Emme tarkoituksella lisänneet keittoomme hunajaa, jotta pitäisimme makeuden kurissa. Kuiva viini ei toimi makean keiton kanssa kovin hyvin, sillä se maistuisi kovalta. Kurpitsakeitolle sopivista viineistä tulevat valkoviinit ensimmäisenä mieleen, mutta myös sherry tai kuohuviini ovat hyviä keittojen kanssa.
Jos uskallat kokeilla sherryä, kuiva ja mukavan paahteinen Fino-sherry on hyvä valinta kurpitsakeitolle. Sherryn sitruksinen mineraalisuus on omiaan keiton kanssa ja viinin kevyen omenainen aromi heilastelee kurpitsan kanssa.
Jos keitossasi on makeutta esimerkiksi bataatin tai hunajan myötä, silloin on syytä valita puolikuiva vaihtoehto, esimerkiksi riesling, joka on myös varma yleisvalinta.
Myös kuohuviinit ovat keitolle sopivia viinejä. Tyylikäs ja laadukas espanjalainen cava sopii kurpitsakeitolle hienosti. Cavassa on myös kurpitsalle sopivaa omenaisuutta ja sitruksisuutta. Viinin sopivan täyteläinen maku pärjää keiton hieman makeille aromeille ja hapokkuus raikastaa kokonaisuutta.
Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut
- Espanja, kuohuviinit
- Rypäleet: Chardonnay, Macabeo, Parellada, Pinot Noir
- Makutyyppi: pirteä & hedelmäinen
- Vaaleankeltainen, erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, viherpäärynäinen, omenainen, persikkainen, kevyen mineraalinen
- Sokeria: 2.00 g/l
- 18.23€
- Pisteet: 89
- Myynnissä Alkossa.
Näytä samankaltaiset
Kuva | Maa | Viini | Tyyppi | Makutyyppi | Rypäle | Hinta | Laatu |
---|
Yalumba Y Series Riesling 2023
- Australia, valkoviinit
- Rypäleet: Riesling
- Makutyyppi: pirteä & hedelmäinen
- Viherkeltainen, kuiva, hapokas, klementiininen, viheromenainen, sitruunainen, limettinen, petrolinen
- Sokeria: 2.00 g/l
- 12.01€
- Pisteet: 89
- Myynnissä Alkossa.
Näytä samankaltaiset
Kuva | Maa | Viini | Tyyppi | Makutyyppi | Rypäle | Hinta | Laatu |
---|