Täydellinen opas samppanjan maailmaan

       

Vuotuinen Grand Champagne -tapahtuma kerää toukokuussa Helsinkiin Vanhalle Ylioppilastalolle samppanjan ystävät.

Hyödynnä tapahtuma, jossa voit maistaa yli 200 samppanjaa.

Sisällys

1. Kuka keksi samppanjan?

2. Mikä on samppanjamenetelmä?

3. Mitkä ovat samppanjarypäleitä?

4. Mitä samppanjatyyppejä on?

5. Samppanjan makeus

6. Paljonko samppanjaa tuotetaan?

7. Säilyykö samppanja?

8. Samppanjan pullokoot

9. Samppanjan avaaminen sapelilla

10. Samppanjan maakunta

11. Samppanjatalot

12. Samppanja ja ruoka

13. Samppanja-artikkelimme

14. 10 Alkon samppanjaa

Samppanja on Champagnen maakunnassa valmistettu ranskalainen kuohuviini, joka Suomessa kirjoitetaan joskus muodossa "shampanja" tai jopa "shamppanja". Kielitoimiston suositus on jo pitkään ollut "samppanja", mutta myös Champagne-nimitystä voi käyttää, kun puhutaan tuotantoalueesta tai viinistäkin. Kirjoitusasusta huolimatta suhahtava s-kirjain yleensä lausutaan, koska se kuulostaa tyylikkäämmältä. Ja sitähän samppanja on, arvostettu luksustuote. Eihän sitä voi lausua huolimattomasti tai koreilematta.

Tässä jutussa kerromme monipuolisesti kaikesta samppanjaan liittyvästä ja tuomme myös oman mielipiteemme esille. Lähde tästä matkalle tämän ainutlaatuisen kuohuviinin maailmaan ja nauti lasillinen seurassamme.Monille tulee laatusamppanjasta ensimmäisenä mieleen Dom Perignon, jota on valmistettu vuodesta 1921. Viinin nimessä muistellaan Dom Pierre Pérignon -nimistä benediktiiniläismunkkia. Brändin omistaa luksustuotejätti Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH).


1. Kuka keksi samppanjan?

Munkki Dom Perignon

Samppanjan historia liitetään kuohuviinin historiaan, jossa samppanjalla on suuri rooli. Viinin kuohuaminen oli havaittu jo roomalaisajalla, mutta sen merkitystä ei ehkä ymmärretty tai sitä ei osattu arvostaa. Kuohuviinin kehittyminen jatkui Euroopassa 1500-luvulla ja edelleen 1700-luvulla, kun ranskalainen munkki Dom Pérignon tutki kuplien muodostumista viiniin.

Samaan aikaan myös Englannissa tutkittiin kuplia ja siitä, kuka keksi nykymuotoisen kuohuviinin, voidaan kiistellä. Osin kehitykseen vaikutti kuohujuoman hyvä maku, mutta myös teknologiset keksinnöt, kuten riittävän kestävä pullolasi, sillä pullot tahtoivat pohsahdella rikki omia aikojaan. Fakta on kuitenkin se, että Dom Pérignon pyrki nimenomaan poistamaan kuplia huonojen pullojen vuoksi.

Voidaan sanoa, että kuohuviinin syntyyn ovat vaikuttaneet useat henkilöt ja tekijät Ranskassa, Englannissa ja näiden maiden välisessä kaupassa. Dom Pérignon on kuitenkin henkilönä ainoa oikeasti tunnettu ja oli hänen merkitystään suurenneltu tai ei, hän kuitenkin vaikutti kuohuviinin kehittymiseen ja innovaatioihin suuresti.

Samppanjan kehittyminen 1800-luvulla

Samppanjan kehittymiseen ovat vaikuttaneet monenlaiset keksinnöt myös Dom Pérignonin jälkeen.

Esimerkiksi samppanjan kuplien muodostuminen pullokäymisessä sokerin vaikutuksesta ymmärrettiin paremmin 1800-luvulla, kun ranskalaisen Chaptalin tutkimuksia alettiin soveltaa.

Myös pulloon kertyvä hiivasakka samensi juomaa ja vaikutti makuun, joten sen poistaminen oli tärkeää. Madame Clicquot Ponsardin (kuoli 1866) kehitti tavan, jossa pullot asetetaan noin 45 asteen kulmaan korkki alaspäin, jolloin sakka valuu korkkia kohti. Pulloja tuli kuitenkin käännellä säännöllisesti pohjasta pyöräyttäen, jotta sakan asettuminen oli tehokasta. Tätä kutsuttiin "tanssittamiseksi". Clicquotin kuuluisaa "Keltainen leski" -samppanjaa saa myös Alkosta.

Sakka saatiin lopulta pullosta ulos poistamalla korkki, jolloin sakka poistui itsestään pulloon kertyneen paineen avulla. Menetetty juoma korvattiin sokerin ja viinin seoksella. Tämä tapa vaati kuitenkin taitoa ja tehtävä helpottui, kun pullon kaula ja sedimentti keksittiin ensin jäädyttää.

Samppanja kehittyi pikkuhiljaa hyvinkin makeasta kuivempaan suuntaan. Tänä päivänä suurin osa samppanjasta onkin kuivaa.

Samppanjapulloja käännellään korkki alaspäin, jotta viinistä saadaan kirkkaampaa sakan valuessa kohti korkkia. Tässä "tanssitustelineessä" pullot ovat keränneet melkoisesti pölyä tai muuta ylimääräistä.

2. Mikä on samppanjamenetelmä?

Perinteinen pullokäymismenetelmä

Perinteinen menetelmä (methode classique, méthode traditionelle, traditional method) tarkoittaa samppanjamenetelmää, jolla samppanjaa valmistetaan. Nimeä käytetään kuitenkin myös monien muiden kuohuviinien etiketeissä kuvaamaan sitä, että viini on tehty samalla menetelmällä kuin samppanja.

EU:n alueella myytävissä kuohuviineissä ei saa lukea "méthode champenoise", joten tätä tekstiä näkee harvoin.

Samppanjamenetelmässä oleellista on toinen käyminen pullossa. Kun viini on käynyt ensimmäisen kerran tavallisen viinin tapaan, sen annetaan käydä vielä toistamiseen pullossa. Pulloon lisätään sokeria ja hiivaa, ja pullo suljetaan kruunukorkilla. Pulloon muodostuu painetta ja hiilihappoa antaen viinille kuplat. Kuollut hiivasakka poistetaan ennen lopullista korkittamista.

Miten samppanjamenetelmä eroaa muista kuohuviineistä

Espanjanlainen cava ja italialainen franciacorta valmistetaan samalla menetelmällä kuin samppanja, joten erot syntyvät paikallisista olosuhteista, tekijöiden kokemuksesta, käytetyistä rypäleistä, halutusta laatutasosta ja samppanjan valmistukseen käytetyistä vanhoista reserve-viineistä.

Tankkikäymismenetemällä (charmat method, metodo italiano, metodo martinotti) on myös monta nimeä keksijänsä italialaisen Martinottin (kuoli 1924) ja jatkokehittäjänsä ranskalaisen Charmatin mukaan.

Terästankin tarkoitus on korvata pullo toisessa käymisessä. Näin tehdään esimerkiksi suosittu italialainen kupliva prosecco. Tankkikäymismenetelmällä saadaan tuotettua nopeasti raikkaampaa ja tuoreemman makuista kuohuviiniä, jota ei kuitenkaan pidetä samassa arvossa kuin perinteisellä menetelmällä tehtyä kuohuvaa. Myyntiluvut kuitenkin puhuvat puolestaan, sillä proseccon kulutus on jo muutaman vuoden ollut todella kovassa kasvussa.

Alkosta on saatavilla myös vanhimmalla ja osin unohdetulla "ancestral method"-tavalla tehtyä kuohuvaa. Kyseessä on menetelmä, jossa viini laitetaan pulloon ennen kuin ensimmäisen käyminen on loppunut. Toista käymistä varten ei siis lisätä sokeria tai hiivaa, eikä viiniä suodateta. Tapa onkin hyvin luonnonmukainen ja vegaaninen. Meillä tapa tunnetaan nimellä "pétillant naturel" eli "pet nat". Alkosta on saatavilla ainakin tämä itävaltalainen pet nat: Geyerhof 360 Grad Pet Nat Brut. Nämä viinit ovat sameita alkuviinejä ja tyyliltään hyvinkin erilaisia kuin samppanja.

On olemassa muitakin tapoja valmistaa kuohuviiniä, joista hiilidioksidin lisääminen "cokiskuplien" tapaan on heikkolaatuisin.

3. Mitkä ovat samppanjarypäleitä?

Monesti kuulee, että samppanjarypäleitä on vain kolme, joita ovat tummat Pinot Noir, Pinot Meunier ja vaalea Chardonnay. Tämä onkin enimmäkseen totta, sillä muut sallitut rypäleet ovat harvinaisuuksia. Myös Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc ja Pinot Gris ovat sallittujen joukossa, kaikki valkoisia rypäleitä.

Tutkimme Viinikartan tietokannasta 432 samppanjaa (osa myynnissä, osa poistuneita), joista on ilmoitettu rypäleet. Näiden perusteella laskimme eri rypäleblendien esiintymisen Alkon valikoimassa. Tarkasteluun ei siis otettu niitä samppanjoita, joissa rypäleet eivät ole tiedossa tai joita Alko ei ole ilmoittanut.

Rypäleiden keskinäisellä järjestyksellä on myös väliä, sillä ensimmäistä rypälettä on eniten ja viimeistä vähiten.

Samppanjarypäleiden esiintyminen Alkossa myydyissä tuotteissa:

Rypäleblendi %-osuus
1 rypäle 25.7
2 rypälettä 34.3
3 rypälettä 40
Chardonnayn esiintyminen blendeissä 86.6
Pinot Noirin esiintyminen blendeissä 79.9
Pinot Meunierin esiintyminen blendeissä 47.7
Chardonnay 15.5
Chardonnay, Pinot Noir 14.8
Pinot Noir, Chardonnay 13.9
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier 12.5
Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay 10.4
Pinot Noir 7.9
Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier 7.4
Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir 3.9
Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay 3.9
Pinot Meunier 2
Pinot Noir, Pinot Meunier 1.9
Pinot Meunier, Chardonnay, Pinot Noir 1.9
Pinot Meunier, Chardonnay 1.9
Pinot Meunier, Pinot Noir 1.4
Chardonnay, Pinot Meunier 0.5
Petit Meslier 0.2


Pelkästään Meunierista tehtyjä samppanjoita on vain 2 prosenttia. Tätä harvinaisuutta, sataprosenttista meunieria, pääsimme maistamaan Grand Champagne -tapahtumassa. Tuottaja on Salmon. Kokeile esimerkiksi Salmon Collection Meunier Champagne Brut.

4. Mitä samppanjatyyppejä on?

NV

Non-vintage-samppanjalla tarkoitetaan vuosikerratonta vakiosamppanjaa, jota ei ole siis valmistettu tietyn vuosikerran sadosta. Etiketissä ei näin ollen myöskään ole vuosilukua. Non-vintage-samppanja on sekoite eri vuosikerroista ja eri kasvupaikoista ja sekoittamisella pyritään tasalaatuisuuteen. Näin ollen tuttu NV-samppanja maistuu vuodesta toiseen samanlaiselta. Samppanjatalo Krugia sanotaan sekoittamisen mestariksi

Vintage-samppanja

Vintage-samppanjalla puolestaan tarkoitetaan vuosikertasamppanjaa, jolloin etiketistä löytyy se vuosiluku, jonka vuoden sadosta samppanja on tehty. Vuosikertasamppanjoita ei tehdä joka vuosi, vaan vain parhaina vuosina. Tällöin samppanja kertoo tarinaa mm. kyseisen vuoden säätilasta ja tämän tarinan halutaan olevan persoonallinen ja mielenkiintoinen. Jokainen vuosikerta on siis erilainen. Sana millésime tarkoittaa vuosikertaa ja voi esiintyä etiketissä, esimerkiksi Henriot Millésime Champagne Brut 2008

Paul Goergin vuosikertasamppanja. Etiketistä on nähtävissä satovuosi, josta samppanja on tehty.

Cuvée-samppanja

Jos samppanjan nimessä esiintyy sana "cuvée", sen merkitystä ei voi yksiselitteisesti tietää, sillä termin käyttö on vapaata. Bollinger Special Cuvée Champagne Brut on esimerkki cuvée-termin käytöstä. Tässä tapauksessa se tarkoittaa joko sekoitusta, puristimesta syntynyttä 2050 litran ensimmäistä mehuerää tai sitten sanalla halutaan korostaa laatua. Se voi tarkoittaa näitä kaikkia. Bollinger on lisännyt myös sanan "special" kertomaan, että nyt on kyse huippulaadusta. Cuvée ja vakiosamppanja on joskus melkein sama asia, jos sillä viitataan sekoitteeseen. Sana voi kuitenkin esiintyä myös vuosikerrallisten samppanjoiden nimissä, esim. Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Champagne Brut 2008

Samppanjatalolta löytyy lukuisia eri tyyppisiä samppanjoita, joista tastingissa ensin maistetaan NV / Cuvée / vakiosamppanja. Pullot on ryhmitelty edullisimmista kalleimpaan, vuosikerrattomista vuosikertasamppanjoihin.

Blanc de Blancs

Blanc de Blancs tarkoittaa valkoista samppanjaa valkoisista rypäleistä. Ja koska kolmesta yleisimmästä samppanjarypäleestä Chardonnay on se valkoinen, Blanc de Blancs tarkoittaa lähes aina pelkästään Chardonnaysta tehtyä samppanjaa. Aiemmin esitellystä taulukosta selviää, että näitä löytyy 15% samppanjoiden joukosta.

Vain yhden rypäleen käyttö ei tarkoita vähempiarvoista samppanjaa, vaan omanlaistaan uniikkia eleganssia, jonka itse sijoitan vakiosamppanjaa korkeammalle. Blanc de Blancs -samppanjoissa on usein briossinen eli paahtoleipäinen tyyli, jonka tunnistaa helposti.

Blanc de Noirs

Blanc de Noirs puolestaan tarkoittaa valkoista samppanjaa tummista rypäleistä. Blanc de Noirs on siis pelkästään tummista rypäleistä tehtyä samppanjaa. Näihin kuuluvat Pinot Noir ja Pinot Meunier. Pelkästään Pinot Noir esiintyy noin 8%:ssa samppanjoista ja Pinot Meunier tai molempien käyttö on harvinaisempaa. Rypäleen mehuhan on vaaleaa ja tumma väri tulee rypäleiden kuorista. Näin ollen kuorien ei anneta vaikuttaa viiniin kuin vähän aikaa, jolloin väri on melko kirkas, mutta kuorista ehtii silti liueta hieman rustiikkisempaa, maanläheisempää ja aromaattisempaa makua.

Roseesamppanja

Roseesamppanja on sananmukaisesti punertavaa samalla tavalla kuin roseeviini. Pikaisella haulla selvisi, että Alkon samppanjoista 16% on roseesamppanjaa. Sen valmistukseen on kaksi tapaa.

Ensimmäinen tapa on lisätä vaaleaan samppanjaan punaviiniä tuomaan väriä ja makua. Tämä luonnollisesti kuulostaa oudolta ja hieman halpamaiselta tavalta, sillä tavallisen roseeviinin valmistuksessa sekoittaminen on EU:ssa kielletty. Samppanjan alueella punaviini tehdään kuitenkin tummista samppanjarypäleistä ja se sopii valmistusprosessiin luonnollisesti. Punaviiniä lisätään vain vähän, noin 15%, ja lopputulos on hienostunut ja hyvinkin aromaattinen samppanja, jonka kulinaariset ominaisuudet ulottuvat pidemmälle kuin tavallisessa samppanjassa. Punertava samppanja on myös värinsä puolesta hauska.

50 Cent, Kanye West ja Jay-Z käyttivät Louis Roedererin Cristal-samppanjaa musiikkivideoissaan, kunnes vuoden 2006 tapaus johti boikottiin. Jay-Z:n mukaan Roedererin johtaja vihjasi, ettei pitänyt samppanjan yhdistämisestä räppiin ja Jay-Z:n mielestä kommentointi oli epäkunnioittavaa ja jopa rasistista. On kuitenkin huomioitava, että Jay-Z toi hetkeä myöhemmin oman "Ace Of Spades" NV-samppanjansa myyntiin, joka nousikin julkkispiireissä suureen suosioon. Tätä valmistaa vanha samppanjatalo Cattier, josta huhujen mukaan Jay-Z omistaa osan tai ainakin brändioikeudet kyseiseen samppanjaan. Tämän Cattierin Premier Cru -roseesamppanjan löysimme Tampereelta ravintolasta. On kiva kuvitella, että tässä perushintaisessa samppanjassa olisi lähes samaa tavaraa kuin Ace Of Spades -roseesamppiksessa, jonka pullohinta Alkossa on peräti 418€.


Toinen tapa on käyttää saignée-menetelmää, joka on tuttu roseeviinien valmistuksesta. Siinä punaviinin käymisastiasta valutetaan käymisen aikaisessa vaiheessa pois viinin vaaleampaa osaa, josta tehdään sitten roseesamppanjaa. Valuttamisen tarkoitus oli alunperin vahventaa jäljelle jäävää punaviiniä, joten kyse on roseeviinin valmistuksen sivutuotteesta. Tällä tavalla tehtynä viinistä tulee kuitenkin astetta punaviinimäisempää aromeiltaan.

Saignée-sana näyttää esiintyvän tuotteiden nimissä, esimerkiksi tässä Dumangin J. Filsin uutuustuotteessa Dumangin Premium Rosé de Saignée Champagne Extra Brut 2008

Reserve-viinit samppanjan valmistuksessa

Samppanjatalot säilyttävät eri vuosikertojen viinejä varastoissaan. Nämä viinit eivät ole vielä samppanjaa, vaan tavallista viiniä, mutta niistä tehdään samppanjaa. Jotta NV-samppanjasta saadaan joka vuosi samanmakuista, voivat talot sekoittaa vaikka kymmenenkin eri vuoden viiniä keskenään ja viinit voivat olla jopa pari vuosikymmentä vanhoja. Näin myös NV samppanjaan saadaan makua ja syvyyttä, ja tasalaatuisuus taataan.

Reserve-viinejä voidaan käyttää sekoituksessa vain vähän tai jopa puolet. Reserve-viinit ovat talon tärkeintä omaisuutta.

Joskus NV-samppanjan nimessä lukee "Grande Reserve", jolle ei tunnu löytyvän selkeää merkitystä. Hintaan se ei näytä vaikuttavan, joten kyse lienee tuottajan markkinointikeinosta, jolla voidaan korostaa sekoituksen laadukkuutta tai reserve-viinien suurta määrää.

Grand Cru -samppanja

Jos samppanjan etiketissä lukee "Grand Cru", pitää rypäleet, josta viini on tehty, tulla grand cru -tarhoilta. Tarhojen status on määritelty sen kylän perusteella, johon se kuuluu. Grand Cru -status on voitu myöntää kauan sitten, eikä sillä välttämättä ole enää mitään tekemistä todellisen laadun kanssa, vaikka keskimäärin Grand Cru -tarhojen rypäleet ovatkin parempia.

Jotkut tuottajat eivät halua sitoutua yhteen grand cru -kylään, vaan haluavat tehdä parempaa ja tasapainoisempaa viiniä sekoittamalla rypäleitä useilta alueilta. Tällöin he eivät käytä grand cru -merkintää. Alkon hintojen perusteella grand cru -samppanjoita voi saada ihan perushinnalla.

Premier Cru -samppanja

Jos grand cru on korkein luokitus, toiseksi paras luokitus on premier cru. Tämäkään ei takaa laatua samaan tapaan kuin yllä on todettu. Premier Cru voidaan lyhentää "1er cru".

Vieilles Vignes

Vieilles Vignes viittaa vanhoihin köynnöksiin, joista saatu sato on pienempi, mutta samalla konsentroituneempi. Vanhojen köynnösten rypäleistä tehty viini pitäisi ainakin teoreettisesti olla vahvempaa tai aromikkaampaa. Viiniköynnös voi tuottaa satoa yli sata vuotta.

Vähäisestä sadosta johtuen nämä viinit ovat usein kalliita, kuten Bollingerin harvinaisuus Bollinger Vieilles Vignes Françaises Blanc de Noirs Champagne Brut 2007 (574€). Tätä samppanjaa saa Alkosta ja sitä valmistetaan Aÿn kylässä Grand Cru -tarhoilla vain muutama tuhat pulloa parhaina vuosina. Erikoisuus piilee siinä, että nämä vanhat tarhat säilyivät viinikirvan tuholta, joka kosketti ja runteli lähes koko Euroopan viiniviljelyksiä. Nämä tarhat ovat siis harvinaisuuksia, joita ei ole vartettu amerikkalaiseen runkoon, vaan edustavat vanhaa eurooppalaista viiniä.

Prestige-samppanja

Prestige-samppanjalla tarkoitetaan yleensä tuottajan parasta luksussamppanjaa, mutta tämäkään nimitys ei ole säädelty, joten se ei välttämättä tarkoita mitään erityistä. Vai mitä olette mieltä Pirkka-samppanjasta, Pirkka Grand Prestige Champagne Brut. Vaikka sekin on hyvä samppanja ja Pirkka Parhaat hyviä tuotteita, prestige-samppanjalla tai prestige cuvéella tarkoitetaan Dom Perignonin, Cristalin ja Salonin kaltaisia luksussamppanjoita.

Jääsamppanja

Uusin keksintö ja kuohuviini jäillä. Mikään kovin vakavasti otettava drinkki se ei kuitenkaan ole. Kuohuviineissä tämä on ymmärrettävämpää, mutta miksi maksaa 50 euroa samppanjasta, joka laimennetaan jäillä ja jonka makeus peittää varsinaisen maun? Jos lompakko kestää, voi kokeilla esimerkiksi Moët & Chandon Ice Imperial Champagne Demi-Sec -jääsamppanjaa. Itse nautin mieluummin samppanjan hienoista vivahteista sellaisenaan ilman jäitä.

Nicolas Feuillatte Graphic Ice Champagne Demi-Sec (39,95€) kaadetaan lasiin, jossa on jäitä. Vaikka en tätä samppanjatyyppiä erityisesti arvostakaan, maistuuhan tämä hyvältä lämpimänä kesäiltana.


Special edition -samppanjat

Kuten elokuvissakin on ohjaajan versioita, pitää myös samppanjoista olla erikoisversioita. Tällaisia ovat esimerkiksi Carbon F1 Limited Edition Champagne Brut tai Taittinger Réserve Official FIFA World Cup Champagne Brut.

5. Samppanjan makeus

Samppanjaa löytyy monta makeusastetta ja jos samppanja oli sata vuotta sitten hyvinkin makeaa, koko ajan on siirrytty kuivempiin.

Tässä taulukossa on kuvattu makeusasteiden esiintyminen Alkon samppanjoissa:

Makeusaste %-osuus
Brut Nature 4
Extra Brut 10
Brut 84
Demi-Sec tai Sec 2

Dosage

Kun samppanja on kypsynyt ja korkki vaihdetaan, pullosta poistuu sakkaa. Tämä jättää pulloon tilaa, joka täytetään sokeripitoisella reserve-viinillä. Tätä kutsutaan dosageksi ja se määrää kuinka makeaa samppanjasta tulee.

Brut Nature

Brut Naturessa maistuu puhtaat aromit, sillä sokeria ei lisätä ja näin ollen se ei ole pyöristämässä hapokkuutta. Sokeria saa olla korkeintaan 3 grammaa litrassa. Jos ei osaa odottaa kuivaa makua, brut nature yllättää ja maistuu hirveän kuivalle. Jos makuun keskittyy, huomaa kuitenkin, että brut naturessa on ideaa. Makuvirheitä ei peitellä sokerilla, joten viinintekijän osaaminen maistuu siinä.

André Clouet Silver Champagne Brut Nature (36,90€). Finnish Wine Awards maistoi vuonna 2018 kilpailussaan noin 200 viiniä, joista parhaaksi se valitsi tämän viinin. Andre Clouet Brut Nature sai 93 pistettä ja kultamitalin. Viini on todella elegantti ja hintaansa arvokkaampi.


Extra Brut

Extra Brut on erittäin kuiva samppanja. Sokeria saa olla korkeinta 6 grammaa litrassa. Sokeri pyöristää terävintä hapokkuutta.

Brut

Täysin kuiva eli brut-kuiva on yleisin samppanjan makeusaste, sillä tätä on 86% Alkon samppanjoista. Maku on tasapainoinen ja miellyttävä, mutta toisaalta se ei tarjoile suuria yllätyksiä. Sokeria saa olla korkeintaan 12 grammaa.

Extra Sec tai Extra Dry

Extra Sec -nimityksellä löytyy Alkosta korkeintaan jokin yksittäistapaus. Sokeria saa olla 12-17 grammaa ja kyse on tuotteesta, jossa sokeri alkaa jo maistua.

Sec

Secissä sokeria on 17-32 grammaa. Määrää voi arvioida tilavuuden mukaan, sillä desilitra sokeria painaa 85 grammaa. Kyse on jo selvästi makeasta kuohuviinistä, josta sokeri on pyöristänyt kaikki kulmat ja tietty imelyys maistuu. Tämä ei ole kovin suosittu ryhmä ja viinille on vaikea keksiä ruokaa, sillä se on usein liian makea suolaiselle ruualle ja liian vähän makea jälkiruualle. Tarjotun ruuankin pitäisi olla jotain suolaisen ja makean väliltä.

Demi-Sec

Demi-Sec sisältää 32-50 grammaa sokeria. Tämä on jo huomattavan makea ja makeus alkaa riittämään monillekin makeahkoille jälkiruuille. Tätä voi nauttia aperitiivina tai jälkiruokana sellaisenaan.

Doux

Doux tarkoittaa samppanjaa, jossa sokeria on yli 50 grammaa litrassa. Veuve Clicquot Rich Champagne Doux on makea ja keskihapokas. Tätä voi tarjota makeiden jälkiruokien seurassa. Nimen perusteella muita vastaavia ei löydy Alkosta.

6. Paljonko samppanjaa tuotetaan?

The Economy of Champagne - Key Market Statistics kertoo samppanjaan liittyviä tuotantolukuja ja olemme käyttäneet sitä lähteenä tässä luvussa. Sen mukaan
 • Vuonna 2018 samppanjaa tuotettiin 360 miljoonaa pulloa
 • Samppanjan viljelyala oli 33 843 hehtaaria
 • Samppanjaa on varastoituna 1392 miljoonaa pulloa
 • Tuotannon arvo oli 4,9 miljardia euroa
 • Viennin arvo oli 2,9 miljardia euroa


Samppanjan tuotantomäärä muihin kuohuviineihin nähden
Kuohuviini Tuotanto
Prosecco 700 miljoonaa pulloa
Sekt 370 miljoonaa pulloa
Samppanja 360 miljoonaa pulloa
Cava 245 miljoonaa pulloa


Samppanjan myynti vuonna 2018 oli yhteensä noin 301 miljoonaa pulloa

On ehkä pieni yllätys, että Saksa on maailman suurin kuohuviinin kuluttaja 400 miljoonalla pullollaan. Samppanjan osuus tästä on kuitenkin vain 3%, sillä Saksa myös tuottaa (ja kuluttaa) itse suuria määriä halvempaa sektiä. Saksassa juodaan enemmän kuohuvaa kuin Yhdysvalloissa, vaikka väkiluku on huomattavasti pienempi. Iso-Britanniassa kuohuviinin kulutus on vain hieman yli 100 miljoonaa pulloa, mutta samppanjaa juodaan enemmän kuin Saksassa.

Alkon valikoiman määrä

Alkossa oli viime vuonna 577 samppanjaa, jotka myivät 372 000 litraa eli noin puoli miljoonaa pulloa. Kuohuviinin myynti pulloiksi muutettuna oli melkein 7 miljoonaa pulloa. Kuvaavaa on, että muita kuohuviinejä oli 662 erilaista eli samppanjaa löytyi melkein yhtä monta tuotetta kuin muutakin kuohuviiniä.

Viisi vuotta taaksepäin samppanjan kulutus oli 352 000 litraa 298:lla tuotteella. Vuonna 2011 samppanjaa kulutettiin 335 000 litraa ja myynnissä oli 247 tuotetta. Huippuvuonna 2017 samppis myi 399 000 litraa ja tuotteita oli 530. Tuotemäärän huomattava kasvu ei ole sanottavasti kasvattanut myyntiä.

7. Säilyykö samppanja?

Kyllä säilyy. Ja kehittyy. Samppanjan ehkä tärkein ominaisuus on sen ikä. Nuorissa samppanjoissa, oli ne sitten vaikka prestige-tasoa, ei ole ikääntymisen tuomaa vivahteikkuutta. Ikääntyneen samppanjan tuottama kokemus voi olla hämmentävän hieno.

Tiedetään, että meren pohjasta on löytynyt samppanjaa vuodelta 1840. Visit Åland kertoo sivuillaan, että vuonna 2010 löytyi hylky Föglöstä, jossa oli 145 pulloa samppanjaa. Niitä maistettiin ja samppanjoissa oli keltaisten rusinoiden sävyä ja tupakan aromia. Tästä huolimatta maku ei arvioiden mukaan ollut lattea ja siinä oli mukana myös tuoreutta. Näitä hylystä löytyneitä Veuve Clicquotin samppanjoita oli saattanut maistaa itse Madame Clicquot. Viime vuoden lopulla Teknikka & Talous uutisoi, että Ahvenanmaan hylkylöydön samppanja onkin juomakelvotonta samppanjavalmistaja Veuve Clicquotin analyysin mukaan. Pulloilla on kuitenkin museoarvoa.

Vaikka Ahvenanmaan samppanjat eivät enää olisikaan aivan timantteja kokemuksia, tapaus kertoo kuitenkin samppanjan pitkästä säilyvyydestä. 10 vuotta ei ole samppanjalle mitään ja 20 vuotta on sellainen aika, jolloin kiinnostavimmat kehittyneisyyden aromit tulevat esille. Toki samppanja voi säilyä pidempäänkin, mutta sitten aletaan keskustelemaan siitä, onko lisäkypsytyksestä enää hyötyä. Kun ylikypsät piirteet, kellarimaisuus tai hedelmän latteus alkavat lisääntyä, viini ei enää parane.

Täytyy kuitenkin huomioida se, että vuosikertasamppanjat ovat niitä, joita yleensä kannattaa säilyttää, kun taas NV-samppanja on heti valmista juotavaksi. Säilyttäminen pitää tietysti tehdä huolella, muun muassa valolta suojattuna ja oikeassa lämpötilassa. Lue lisää artikkeleistamme Viinin säilytys ja kellarointi sekä Viinin säilyvyys avaamattomana ja avattuna.

Boizel Blanc de Blancs Champagne Brut 1996 (99,00€) on esimerkki samppanjan säilyvyydestä ja kehittymisestä. Tässä samppanjassa tärkeintä on ikä ja 23 vuoden ikään nähden 99 euron hinta on varsin kohtuullinen. Tällaisia elämyksiä ei saa NV-samppanjasta.

8. Samppanjan pullokoot

Onko se myytti, että isommasta pullosta samppanja maistuu paremmalta? Ei, sillä on kokemusperäistä tietoa, että magnumissa samppanja kehittyy paremmin. Tavallinen samppanjapullo on hyvä, mutta monet ravintolat suosivat magnum-kokoa näyttävyyden, mutta myös maun vuoksi.

Magnum on kätevä ja näyttävä pullo esimerkiksi suurempiin juhliin. Kun pullosta kaataa tuplamäärän laseja, ei uutta tarvitse olla koko ajan korkkaamassa.

Myös samppanjan valmistajat pitävät magnumia parhaana pullokokona. Viinin ja ilman määrän keskinäisen suhteen on todettu tässä koossa olevan optimaalinen huippuluokan samppanjan kehittymiselle.

Onko piccolo tai puolikas pullo sitten kokonaista huonompi? Luultavasti säilyvyyden ja kehittymisen puolesta kyllä. Toisaalta pienet pullot mahdollistavat tutustumisen useampaan viiniin, sillä normaalikokoiseen Krug Grande Cuvee Brutiin on ehkä vaikea löytää rahoja. Puolikkaan saa tällä hetkeltä Viking Linelta 77 eurolla. Huokeaa?

Pullokoot pienimmästä suurimpaan, esimerkit Alkon valikoimasta

Jeroboamia suuremmat koot ovat harvinaisia


6. Reoboam (4,5l)

7. Methusalem (6l)


10. Nebuchadnezzar (15l)
Taittinger Réserve Champagne Brut, Nebuchadnezzar
Hinta noin 1500€

11. Melchior (18l)

12. Solomon (20l)

13. Sovereign (25l)

14. Primat (27l)

15. Melchisédech (30l)
Drappierin tuottama Melchisédech on ollut Alkossa myynnissä hintaan 4500€.
Drappier Carte d´Or Brut Melchisédech


Moët & Chandon Imperial Golden Magnum Champagne Brut (106,96€)
Magnum-pullosta riittää kaadettavaa isommallekin juhlaporukalle.

9. Samppanjan avaaminen sapelilla

Samppanjan avaaminen sapelilla on myyttinen tapa avata samppanja. Sitä kutsutan sabrageksi.
Kyse ei ole sapelin terävyydestä, sillä samppanjapullon kaulaa ei lyödä poikki. Sen sijaan sapeli liukuu kaulaa pitkin korkkia kohden tasaista ja varmaa liikettä. Sapelin massa ja määrätietoinen riittävän nopea liike rikkoo pullon osuessaan kaulan reunukseen. Korkki ja sen ympärillä oleva lasi lentää sisäisen paineen ansiosta jonkin matkan päähän. Osa juomasta toki vuotaa maahan, mutta toisaalta juomaan ei näin jää lasinsiruja. Onhan se hieno ohjelmanumero.

Tällä sapelilla suoritin ensimmäisen "sabrage" -avaamiseni. Sapeli liukui lasin saumaa pitkin, vaikka sillä ei pitäisi olla lopputuloksen kannalta merkitystä. Sanoisin kuitenkin, että täydellinen suoritus ja lasit nopeasti alle.


Tässä videossa hassutellaan hidastuksilla, kun samppanjaa avataan sapelilla.

10. Samppanjan maakunta

Samppanjan maakunta Ranskassa
[kartta: Ranska]
Pariisi
1. Samppanjat
1. Samppanja


Samppanjan maakunnan kaupungit
1. Reims
2. Épernay
3. Troyes


Samppanjan ala-alueet ja kaupungit

Samppanjan maakunta koostuu viidestä ala-alueesta. Reims (Montagne de Reims) on helpoin muistaa ja se sijaitsee pääasiassa Reimsin kaupungin eteläpuolella. Toisessa ääripäässä on Troyesin kaupunki, jonka lähettyvillä on Auben ala-alue. Côte des Blancs on sijoittunut Épernayn eteläpuolelle, Vallée de la Marne taas Épernayn länsipuolelle ja Côte de Sézanne jatkaa Côte des Blancsista etelään.

Alue, jolla samppanjarypäleitä viljellään, sijaitsee 160 kilometriä Pariisista itään ja se rajoittuu karkeasti ottaen Reimsin ja Troyesin väliselle alueelle. Näiden kaupunkien välimatka tietä pitkin on 130 kilometriä.

Viljelyala

Samppanjan viljelyala on noin 34 000 hehtaaria. Marne on ylivoimaisesti suurin ala-alue 22 tuhannen hehtaarin kattavuudellaan. Koko viljelyala vastaa neliön muotoista aluetta, jonka sivun mitta on 18 kilometriä. Tästä saadaan joka vuosi 360 miljoonaa pulloa hienoa samppanjaa.

Samppanjan leveyspiiri

Reims on samppanjan viljelyalueen pohjoisosassa ja se sijaitsee 49. leveyspiirillä. Perinteisesti viinin viljelyä on toteutettu 50. leveyspiirille asti, joten samppanja on pohjoisimpia alueita, joissa viiniä ylipäänsä viljellään. Talven pakkaset voivat aiheuttaa ongelmia, mutta toisaalta viileämmässä viineistä saadaan pirteitä ja raikkaan hapokkaita.

Sotaretkien kohde

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan taistelut osuivat samppanjan alueelle aiheuttaen suurta tuhoa ja monenlaisia ongelmia.

Ensimmäinen maailmansota iski täydellä tuholla, kun samppanjan alue joutui eturintamaan jo sodan alussa 1914 ja hävitystä kesti sodan loppuun asti. On arvioitu, että 40% viljelyksistä tuhoutui. Onkin ihme, että ensimmäisen maailmansodan ajalta on säilynyt hyviä vuosikertoja. Töihin ja rypäleiden korjuuseen joutuivat luonnollisesti paikalla olijat eli naiset ja lapset.

Toinen maailmansota taas aiheutti toisenlaista tuhoa, kun saksalaiset valloittivat Ranskan. He halusivat tietysti ryöstösaalista ja samppanjaa kuljetettiin Saksaan suuria määriä. Jotkut samppanjan valmistajat onnistuivat piilottamaan parhaita samppanjoitaan.

Samppanjan tuottajien oli pakko tehdä yhteistyötä saksalaisten kanssa ilman mainittavaa korvausta. Saksan suurhyökkäysten alla tilaukset tiloilta kiihtyivät, mistä tiedosta hyötyi myös liittoutuneiden sotilastiedustelu. Epernayssa sijaitsikin aktiivinen vastarintasolu.

Moët & Chandonin vetäjä kreivi Robert-Jean de Vogüé neuvotteli saksalaisten kanssa samppanjan toimituksista, mutta toimi samaan aikaan aktiivisesti myös vastarintaliikkeessä. Hän jäi lopulta kiinni ja hänet passitettiin keskitysleirille pakkotyöhön 1943. De Vogüé selvisi kauhistuttavista olosuhteista hädin tuskin hengissä ja hänet vapautettiin vasta sodan loputtua 1945. Sodan jälkeen De Vogüé pystyi palaamaan Moët & Chandonille ja jatkoi yrityksen johdossa vielä pitkään. Hän kuoli vuonna 1976.

Sodanaikaisiin tapahtumiiin Champagnessa voi palata uunituoreen historiallisen romaanin myötä. Kristin Harmelin teos The Winemaker's Wife on fiktiota, mutta sopii erinomaisesti samppanjasta ja historiallisista romaaneista kiinnostuneille.

11. Samppanjatalot

Samppanjatalot ovat tuttuja kuluttajille, sillä viinejä markkinoidaan talon nimellä. Samppanjatalo on niin sanottu négociant, joka ostaa rypäleet viljelijöiltä ja tekee samppanjan itse. Samppanjatalo voi myös omistaa viljelyksiä ja viljelijät tekevät myös itse samppanjaa (grower champagne).

Pientuottajien samppanjat maistuvat kasvuolosuhteiden mukaisina ja ovat hyvinkin kiinnostavia ja omaleimaisia. Ne kuitenkin päätyvät ranskalaisten parempiin suihin, koska vain hyvin pieni osa viljelijöiden artesaanisamppanjoista päätyy meille. Sen sijaan meille päätyvät samppanjat ovat samppanjatalojen tasalaatuisia tuotteita, joiden rypäleet voivat olla monilta eri viljelijöiltä.

Viljelijöitä on samppanjan alueella 16 000 (2018) ja samppanjataloja 340. Lisäksi on osuuskuntia, jotka voivat myydä samppanjaa osuuskunnan nimellä. Tällainen on muun muassa Nicolas Feuillatte.

Seuraavassa listaamme taloja ja tuottajia, joiden viinejä on eniten Alkossa. Näistä vain harva on jotain muuta kuin samppanjatalo. Klikkaa nimeä ja näet viinit.

Tärkeimmät tuottajat, joiden samppanjoita saa Alkosta:Drappierin samppanjatalolta löytyy mahtava kattaus erilaisia samppanjoita. Talon tyyli on helposti lähestyttävä.


Dumangin on uudempi tuttavuus Alkossa. Talon vuosikertasamppanjoista löytyy persoonallisuutta.

12. Samppanja ja ruoka

Kun haluat tarjota maljajuomana parasta, samppanja on oikea valinta. Samppanja on kuitenkin myös todella sopeutuvainen viini erilaisille ruuille. Listasimme tähän muutamia perinteisiä ja mielestämme hyviä samppanja-ruoka-yhdistelmiä.

Ruoka: Hienot alkupalat, kylmäsavulohi, prosciutto, crème ninon ja erityisesti mäti Samppanja: Pirteä, hedelmäinen ja mahdollisesti mineraalinen


Ruoka: Brie-juusto, parsa, avokado Samppanja: Blanc de Blancs


Ruoka: Simpukat, osterit ja sushi Samppanja: Vivahteikas ja mineraalinen vakiosamppanja, brut nature tai tyylikäs vuosikertasamppanja


Ruoka: Ravut, foie gras Samppanja: Kypsynyt samppanja, paahteisempi samppanja tai blanc de noirs.


Ruoka: Lohi, grillattu kana, leivitetty kana, porsaan fileepihvi, tonnikalapihvi Samppanja: Runsas samppanja tai roseesamppanja


Ruoka: Riistalinnut, ankka, sienet Samppanja: Blanc de noirs tai roseesamppanja


Ruoka: Itämainen ruoka Samppanja: Lempeä ja makeahko samppanja


Ruoka: Jouluruuat Samppanja: Pirteän hapokas ja mineraalinen samppanja, jota nautitaan läpi menun


Ruoka: Jälkiruuat, marjat, mansikat Samppanja: Mansikat käy periaatteessa kuivallekin samppanjalle, mutta jos marjat ovat kovin makeita, silloin puolikuiva tai jopa makea samppanja on parempi vaihtoehto. Oikein makeille jälkiruuille käy vain makea samppanja, sillä kuiva viini maistuu kovalle makean ruuan kanssa. Kermakakku ja kuiva kuohuviini on erittäin huono yhdistelmä!


13. Samppanja-artikkelimme


Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut (Second Skin)
Innovatiivinen Ruinart Second Skin -lahjapakkaus on paperia.
Lue lisää


Alexandre Bonnet Expression Rosée Champagne Brut
Huolella tehty elegantti roseesamppanja. 96 pistettä.
Lue lisää


Samppanjaa ja mansikoita
Mansikoita, mascarpone-vaahtoa ja Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne Brut.
Lue lisää


Veuve Clicquot Rosé Champagne Brut
Veuve Clicquot Ponsardin tekee perinteikästä laatusamppanjaa.
Lue lisää


Drappierin Blanc de Blancs ja Rose Champagne
Drappier Rose Champagne Brut Nature ja Drappier Blanc de Blancs Champagne Brut.
Lue lisää


Drappierin puolikkaat pullot
Drappier Carte d'Or Champagne Brut ja Drappier Rosé de Saignée Champagne Brut.
Lue lisää


Boizel - laatusamppanjaa ja huippulöytöjä
Kuvan 1996 Blanc de Blancs on löytö!
Lue lisää


Cristal Champagne
Maistoimme Cristalin vuosikerran 2008.
Lue lisää


Dom Pérignon
Maistoimme dompan vuosikerran 2008.
Lue lisää


James Bond -samppanja
Bollinger-samppanja maistuu siis miltä?
Lue lisää


Krug on ylitse muiden
Krug Grande Cuvée on maailman paras vuosikerraton samppanja.
Lue lisää


Parsaa ja samppanjaa
Oletko koskaan ajatellut tarjoavasi parsan kanssa samppanjaa?
Lue lisää


Ruinart - vanhin samppanjatalo
Ruinart on perustettu jo vuonna 1729 Champagnen alueen sydämmessä Reimsissä.
Lue lisää


Samppanja vs kuohuviini
Asetimme samppanjat ja kuohuviinit vastakkain vahvalla Ranska-painotuksella.
Lue lisää


Vuosikertasamppanja Paul Goerg
Milloin kannattaa valita vuosikertasamppanja?
Lue lisää


Zakuska ja samppanja
Zakuska-pöytä ja Tsarine-samppanja
Lue lisää

14. 10 Alkon samppanjaa

  Arvostettu ja tyylikäs NV

 • Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut
  • Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 0.75 litraa
  • 59.99 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
  • runsas & paahteinen
  • Sokeria 7.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Charles Heidsieck vakiosamppanja on Master Of Wine Essi Avellanin kovasti kehuma samppanja ja sitä on saanut muun muassa Viking Linelta hyvinkin sopivaan hintaan. Alkossa hinta on noussut nopeasti ja on jo harmillisen korkea. Tämä on todella laadukas vakiosamppanja, jossa on paahteisuutta, tyylikkyyttä ja hienostuneisuutta.
 • Edullinen samppanja

 • Montaubret Champagne Brut
  • Montaubret Champagne Brut
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 0.75 litraa
  • 25.98 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Pinot Noir
  • pehmeä & kepeä
  • Sokeria 9.00 g/l
  • Poistunut Alkon valikoimasta.
  • Montaubretia myytiin kolme vuotta sitten alle 23 euron, jolloin se oli ehkä hintaansa nähden Alkon paras samppanja. Montaubret on helposti juotava pehmeä samppanja, joka on edelleen hintansa arvoinen. Tällä pääsee edullisesti hyvän samppanjan makuun.
 • James Bond -samppanja

 • Bollinger Special Cuvée Champagne Brut
  • Bollinger Special Cuvée Champagne Brut
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 0.75 litraa
  • 69.98 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
  • runsas & paahteinen
  • Sokeria 7.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Bollinger on esiintynyt lukuisissa James Bond -elokuvissa ja talo on ollut pitkään brittihovin samppanjan toimittaja. Tämä Bollingerin vakiosamppanja on maultaan voimakkaampi kuin kaksi edellistä. Paahteisuutta ja mineraalisuutta riittää. Arvokkaan makuinen samppanja luksusleimalla.
 • Suurtuotantosamppis

 • Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Champagne Brut
  • Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Champagne Brut
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 0.75 litraa
  • 44.99 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
  • pirteä & hedelmäinen
  • Sokeria 8.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Osuuskunnan tuottama Nicolas Feuillatten vakiosamppanja on helposti saatavilla Alkosta, ravintoloista ja tax-free-ostoksena. Tänä kesänä näin tätä Charles de Gaullen lentokentällä 20 euron pullohintaan. Alkon 40 euroa tuntuu kovalta, mutta hyvästä samppanjasta on kyllä kyse. Feuillatte ei yllätä ja persoonallisuutta puuttuu. Se on silti varma tapaus, jolla pääsee hyvän samppanjan makuun. Tästä on hyvä aloittaa tutustuminen samppanjan maailmaan.
 • Puolikas pullo

 • G.H. Martel & Co Prestige Champagne Brut
  • G.H. Martel & Co Prestige Champagne Brut
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 0.38 litraa
  • 17.90 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
  • vivahteikas & ryhdikäs
  • Sokeria 11.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Samppanjan korkeasta hinnasta johtuen puolikas pullo tuntuu houkuttelevalta. Tämä G.H. Martel on myös hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Se on kuiva, raikkaan hedelmäinen ja erinomainen aperitiivina tai alkupaloille. Miellyttävä ja herkullinen tapaus.
 • Moëtin magnum

 • Moët & Chandon Imperial Golden Magnum Champagne Brut
  • Moët & Chandon Imperial Golden Magnum Champagne Brut
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 1.5 litraa
  • 106.96 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
  • pirteä & hedelmäinen
  • Sokeria 10.00 g/l
  • Poistunut Alkon valikoimasta.
  • Kuten aiemmin tuli ilmi, samppanja maistuu paremmalta magnum-pullosta. Suurimman samppanjatalon Moët & Chandonin Imperial on perusvarma ja raikas tapaus. Kun kantaa pöytään magnumin, se tekee vieraisiin suuren vaikutuksen.
 • Saignée-samppanja

 • Drappier Rosé de Saignée Champagne Brut
  • Drappier Rosé de Saignée Champagne Brut
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 0.38 litraa
  • 24.90 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Pinot Noir
  • vivahteikas & ryhdikäs
  • Sokeria 5.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa.
  • Saignée-menetelmällä tehty samppanja. Kun punaviinin valmistuksen aikaisessa vaiheessa valutetaan pois ohuempaa viiniä, joka ei ole vielä ehtinyt punaviiniksi asti, saadaan valutetusta osasta roseeviiniä ja jäljelle jäävästä osasta vahvempaa punaviiniä. Näin tehdystä roseeviinistä tehdään samppanjaa, josta tulee punertavan vivahteikasta ja runsaan makuista.
 • Blanc de Blancs

 • Lenoble Gran Cru Blanc de Blancs Champagne Brut
  • Lenoble Gran Cru Blanc de Blancs Champagne Brut
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 0.75 litraa
  • 44.80 €
  • Alkoholia 12.50%
  • Chardonnay
  • vivahteikas & ryhdikäs
  • Sokeria 5.00 g/l
  • Poistunut Alkon valikoimasta. Tilausvalikoiman tuote.
  • Blanc de Blancs on tehty pelkästään Chardonnay-rypäleestä ja tämä on hyvä samppanja tutustua sen tyyliin. Tässä samppanjassa on Blanc de Blancsille tyypillistä paahteisuutta, joka erottaa sen muista samppatyyleistä. Kermainen kuohu ja miellyttävä hedelmäisyys tekevät tästä helposti lähestyttävän.
 • Meunier-samppanja

 • Salmon Collection Meunier Champagne Brut
  • Salmon Collection Meunier Champagne Brut
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 0.75 litraa
  • 52.49 €
  • Alkoholia 12.50%
  • Pinot Meunier
  • vivahteikas & ryhdikäs
  • Sokeria 7.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
  • Tumma Pinot Meunier on se vähemmän tunnettu samppanjarypäle. Pelkästään Meunierista tehtyjä samppanjoita on vain 2 prosenttia. Salmonin Pinot Meunier -samppanja on tämän vuoden uutuuksia ja se esittelee hienosti Meunierin ominaispiirteitä. Meunierin sanotaan olevan pehmeämpi ja hedelmäisempi, mutta toisaalta myös omalla tavallaan vivahteikas. Omaa kokemusta ei ole muista meuniereista, joten on vaikea sanoa mitään rypäleen potentiaalista. Joka tapauksessa tämä oli mielenkiintoinen ja hyvä kokemus. Jos haluat jotain erilaista, tilaa tämä Alkosta.
 • Upea vuosikertasamppanja 2006

 • Dumangin Le Vintage Champagne Extra Brut 2006
  • Dumangin Le Vintage Champagne Extra Brut 2006
  • Kuohuviinit
  • Ranska, Samppanjat
  • 0.75 litraa
  • 89.81 €
  • Alkoholia 12.00%
  • Chardonnay, Pinot Noir
  • vivahteikas & ryhdikäs
  • Sokeria 2.00 g/l
  • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
  • Samppanjan hienoin muoto on vuosikertasamppanja. Sitä tehdään vain parhaita vuosina ja se kuvastaa aina sen vuoden olosuhteita. Tässä vuoden 2006 samppanjassa on erikoisiakin makuvivahteita, kermaisuutta, paahteisuutta ja pähkinäisyyttä. Todella hieno samppanja. Tämä on kokemus, jota vakiosamppanja ei tarjoa.


 • Samppanjan alueella tuotetaan myös muuta viiniä. Rosé des Riceys on Pinot Noirista tehty roseeviini samppanjan alueelta. Tätä herkkua maistatti meille Viinimestarit.com Tampereen viinimessuilla.


  Samppanja kannattaa juoda laadukkaasta lasista, jossa on riittävän leveä "pesä" tuoksun aromeita varten.
Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: