Kaikki maat › Espanja (1851)

Espanja on maailman kolmanneksi suurin viinintuottaja Ranskan ja Italian jälkeen. Maaperä ja lajikkeet ovat moninaisia ja eri alueilla on hyvin tunnistettavia piirteitä. Meren läheisyys ja korkealla vuoren rinteillä sijaitsevat tarhat tasapainottavat helteisen kesän vaikutusta, joka ei ole ihanteellinen viinille. Pääilmastovyöhykkeitä on kolme: Atlantin ilmasto, mannerilmasto sekä Välimeren ilmasto. Vyöhykkeiden viinit poikkeavat toisistaan paljon. Punaviinit eivät siis ole pelkästään voimakkaita ja auringon lämmittämiä.

Viljelyala on maailman suurin, mutta tuotto muun muassa vuoristoisten olosuhteiden vuoksi on pienempi kuin monessa muussa maissa. Rypälelajikkeita on arvioitu olevan satoja, mutta vain noin 20 on yleisesti kaupallisessa käytössä. Tempranillo on tärkein punaviinirypäle. Laatuun on panostettu paljon 20 viime vuoden aikana. Cava ja sherry ovat vain Espanjassa tehtyjä viinejä.

Espanja valkoviinejä
Vaikka Espanja onkin hyvin tunnettu punaviineistään, ei kannata unohtaa maan loistavia valkoviinejä, joiden laatu ja tunnettuus ovat kasvamaan päin.

Tuoteryhmät

Espanjasta löytyy laajasti eri viinityyppejä. Punaviinejä on eniten. Kuohuviini, joka on enimmäkseen Kataloniassa tuotettua cavaa, on viennillisesti merkittävässä asemassa. Myös valkoviinit ovat hyvin edustettuja ja nousevan trendikkäitä. Roseeviinejäkin löytyy huomattavan paljon. Sherry on Espanjan oma viinityyppi. Sherryt voivat olla kuivia tai makeita. Joka alueella on ominaispiirteensä, joten tutkittavia viinejä riittää.



Rypäleet

Alkon valikoimasta 10 viime vuoden ajalta Espanjan viineistä löytyy hulppeat 130 erilaista rypälelajiketta, joista punaviinirypäle Tempranillo on määrällisesti aivan omassa luokassaan. Tempranillo onkin leimallisesti Espanjan oma rypäle. Suositut Parellada, Macabeo ja Xarel.lo ovat käytössä cavan valmistuksessa. Palomino on taas sherry-rypäle. Espanjalaisista viljellyistä rypäleistä monet ovat espanjalaista alkuperää.

Punaviinirypäleistä suosituimmat ovat

  • Tempranillo
  • Garnacha
  • Cabernet Sauvignon
  • Syrah
  • Monastrell (Mourvèdre)
  • Merlot

Valkoisista rypäleistä suosituimmat ovat

  • Chardonnay
  • Macabeo (cava)
  • Xarel.lo (cava)
  • Parellada (cava)
  • Verdejo
  • Viura

Lajikeviinit eli yhdestä rypäleestä tehtyjä viinejä on enimmäkseen Tempranillosta. Muut ovat harvinaisempia. Suosituimmat lajikeviinit ovat

  • Tempranillo
  • Monastrell
  • Albariño
  • Garnacha
  • Verdejo
  • Chardonnay
  • Bobal
  • Xarel.lo (myös valkoviinissä)


Tuotteeet ja tuottajat

Alkon valikoimassa 10 viime vuoden ajalta on Espanjasta tuotteita yli 700 tuottajalta.

Eniten tuotteita on tuottajilta

  • Miguel Torres
  • Freixenet
  • Codorníu
  • Felix Solis
  • Raimat
  • Bodegas Piqueras
  • Covides

Parhaita pisteitä ovat viineistään keränneet

  • Bodegas Aalto
  • CVNE
  • Bodegas Vega Sicilia
  • Bodegas Hispano+Suizas
  • Emilio Lustau
  • Bodegas Bilbainas
  • Matarromera
  • Miguel Torres
  • La Rioja Alta


Kiinnostavia viinejä


  • Baron de Ley Reserva 2016
    • Baron de Ley Reserva 2016
    • Espanja, Rioja
    • 17.98 €
    • Tempranillo
    • Myynnissä Alkossa
    • Riojan reservat ja gran reservat ovat Espanjan tunnetuimpia vanhan liiton punaviinejä.
  • Don Guido Pedro Ximénez 20 Years
    • Don Guido Pedro Ximénez 20 Years
    • Espanja
    • 16.69 €
    • Pedro Ximénez
    • Poistunut Alkon valikoimasta.
    • Sherryjä on useaa eri tyyppiä, niin kuivia kuin makeita. Tämä on palkittu ja makea PX-sherry.
  • Durius Tempranillo 2016
    • Durius Tempranillo 2016
    • Espanja, Kastilia-León
    • 10.99 €
    • Tempranillo
    • Myynnissä Alkossa
    • Vuoden viinit 2015 -tittelin pokannut punaviini.
  • Gramona Imperial Gran Reserva Cava Brut 2012
  • Martin Codax Marieta Albariño 2019
    • Martin Codax Marieta Albariño 2019
    • Espanja, Galicia
    • 13.99 €
    • Albariño
    • Myynnissä Alkossa
    • Albariño on etenkin Luoteis-Espanjan Galician rypäle. Miellyttävän hedelmäinen ja aromikas viini.

Suositellut artikkelit ja ruoka

Sangria on Suomessakin erittäin suosittu kesäjuoma ja siitä on myös ruokajuomaksi. Testasimme vaaleaa sangriaa tapaksien kanssa. Lue juttu


Espanjan ruokakulttuuri vaihtelee hyvin paljon alueittain. Tapakset ja Pintxos ovat tunnettuja sormiruokia. Gazpacho on pirteä kesäinen kylmä keitto. Paella ja muut riisiruoat ovat suosittuja. Mustekalaa saadaan Välimerestä. Jamón ibérico on tummanahkaisesta ja mustasorkkaisesta iberiansiasta tehty kuuluisa kinkku. Viinejä espanjalaisille ruuille kannattaa parittaa alueen mukaan, jolloin alueen tyypillinen ruoka yhdistetään saman alueen viiniin.




Viinialueet

Espanjan pääalueet
Maps by Free Vector Maps
1. Aragonia
2. Galicia
3. Kastilia-León
4. Katalonia
5. La Mancha
6. Murcia
7. Navarra
8. Rioja
9. Utiel-Requena
10. Valdepeñas
11. Valencia


Tuoteryhmät viinialueittain