Menut ja viinit

       
Menu tarkoittaa ruokalajien kokonaisuutta, usein alkuruokaa, pääruokaa ja jälkiruokaa. Ruokia ja väliruokia voi olla useampiakin. Pienet suupalat ruokien välissä rytmittävät kivasti pitkää menua. Ravintoloissa asiakkaalla voi olla valinnan vapaus valita ruokalajit ja muodostaa itse menunsa tai sitten asiakkaalle tarjotaan muutama valmis menuvaihtoehto. Tietenkin tarjolla voi olla vain yksi menu. Laadukkaaseen menuun kuuluu myös juomat, jolloin esimerkiksi jokaiselle ruokalajille on mietitty sopiva viini.

Menuissa on usein erilaisia teemoja: esim. Suomi-teema. Tai ne voivat olla sovitettu johonkin ajankohtaan ja juhlapyhiin, kuten jouluun ja pääsiäiseen. Menuissa maistuukin usein paikalliset ja ajankohtaiset raaka-aineet. Menut ovat aina juhlavia ja niiden suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Ja on todella hienoa ja juhlavaa, jos joka ruoalla on oma viininsä. Suomessa jälkiruoan kanssa tarjotaan usein kahvia ja konjakkia. Avecin vaihtoehtona olisi hyvä olla makea jälkiruokaviini. Viinit todennäköisesti sopivat jälkiruoalle paljon paremmin kuin väkevä konjakki kahvin kera.

Yleisesti tyypillisistä juomavalinnoista: Alkuruoille sopivat kuivat kuohuviinit, samppanjat, valkoviinit ja pirteät laatuoluet. Pääruoalla on usein punaviiniä tai valkoviiniä. Jälkiruoalla tarjoillaan portviiniä, madeiraa, makeaa kuohuviiniä tai makeaa valkoista jälkiruokaviiniä. Viinit valitaan ruoalle sopivuuden mukaan menukokonaisuutta silmällä pitäen.

Pullon henki -blogi on tarjonnut useana vuonna loistavia menuja eri juhliin. Löydät kaikki menukokonaisuudet tästä listasta. Tarjolla on menuja ystävänpäivään, pääsiäiseen, juhannukseen, halloweeniin, isänpäivään ja jouluun. Menuista löydät ideoita ja viinisuosituksia juhlapyhien aterioille.
Teksti:


Lue myös nämä jutut: