Kuiva: Sokeria enintään 4 g/l tai 9 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 2 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolikuiva: Kuivaa makeampi. Sokeria enintään 12 g/l tai 18 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 10 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolimakea: Edellisiä makeampi. Sokeria enintään 45 g/l.
Makea: Sokeria enemmän kuin 45 g/l
Erittäin kuiva: Brut nature, Extra Brut, Brut, sokeria 0-12 g/l
Kuiva: Extra Sec, Extra Dry, Trocken, Seco, sokeria 12-17 g/l
Puolikuiva: Sec, Dry, Trocken, Secco, sokeria 17-32 g/l
Puolimakea: Demi-sec, Halbtrocken, Medium Dry, sokeria 32-50 g/l
Makea: Sweet, Doux, Dolce, sokria yli 50 g/l
Kevyt: Raikas, kepeä, ohut, usein vähemmän alkoholia.
Keskitäyteläinen: Monipuolinen punaviini, joka on helppo yhdistää useimmille ruoille.
Täyteläinen: Tuhti viini, jossa usein korkea alkoholipitoisuus
Erittäin täyteläinen: Korostuneesti täyteläinen
Kommentit & arvostelut (3)
Maahantuojan tuotekuvaus
Luonnehdinta: Väri heleän oljenkeltainen. Tuoksu elegantti, kuiva sekä tuoretta leipää ja mantelia. Maku hyvin kuiva, aromikas, puhdas, raikas ja runsas. Jälkimaku on täyteläinen, pitkä ja miellyttävä.
Muuta: Rypäleet kerätään käsin ja puristetaan moneen kertaan, mutta ainoastaan ensimmäinen eli laadukkain ja hienoin mehu (Yema) käytetään Tío Pepen valmistukseen. Käyminen tapahtuu lämpökontrolloiduissa tankeissa, jolloin alkoholiprosentti nousee 12 -13 prosenttiin. Sakan poiston jälkeen viini luokitellaan ja viinintekijä päättää, tehdäänkö viinistä Finoa vai Olorosoa. Tío Pepen valmistukseen menevät viinit väkevöitetään lisäämällä tislattua viiniä, jolloin alkoholiprosentti nousee viiteentoista. Tämän jälkeen tapahtuu ensimmäinen kypsytys, joka kestää 12 kuukautta amerikkalaisissa tynnyreissä, loput viinistä väkevöitetään (18 %) ja siitä tehdään Sobretables Olorosoa. Vuoden kuluttua tapahtuu toinen luokitus, jolloin katsotaan miten viinit ovat kehittyneet. Tämän jälkeen alkaa perinteinen solera-sekoitusmenetelmä, jolla voidaan aina varmistaa tasainen ja laadukas tulos. Tío Pepe on keskimäärin viiden vuoden ikäistä. Tio Pepe säilyy avattuna jääkaapissa lähes 3 viikkoa.
Palkinnot ja lisätiedot: Tio Pepe on ollut kolmesti kultamitalistina kansainvälisissä viinikilpailuissa.
Lähde: Uniq Drinks Finland
Viinikartan Perjantaipullo-arvostelu
Viinikartta suosittelee:Fino-tyyppinen sherry Jerezin alueelta Espanjasta. Kokeile tätä hyvin viilennettynä ruokajuomana uunilohen kanssa. Perinteinen andalusialainen tapa on nauttia sherryä tapaksien kanssa. Siihen Tio Pepe on omiaan. Kuiva ja pähkinäinen maku, ei lainkaan makea, kuten sherryistä voisi kuvitella. Useimmat sherryt ovat itse asiassa kuivia. Tyyliltään melko lähellä valkoviiniä.
Muut kommentit ( 1 )
"Hennon viherkeltainen viini, jonka lajityypillisessä, klassisessa tuoksussa on herkkusientä, sitrusta ja liitua. Narisevan kuiva, mineraalinen maku vastaa tuoksua. Hieno Fino." (Vuoden Viinit 2010. Sijoitus: Pronssi. Sarja: Väkevöidyt viinit. www.vuodenviinit.com)
Muokkaa Poista