Mitkä viinit sopivat linturuoille?

   
Testasimme linturuokien kanssa ranskalaisia viinejä: crémantia niin vaaleana kuin roseenakin, Loiren chenin blancia ja pinot noiria sekä Morgon-kyläviiniä Beaujolaisista.

Linturuokien kanssa maistuvat muutkin viinit kuin punaviini


Linturuoka tarkoittaa yksinkertaisimmillaan arkista kanaruokaa. Tällä kertaa halusimme testata linturuokia, joita yleisesti pidetään juhlavampina: ankkaa, fasaania, hanhea ja sorsaa.

Kaikki linnut löytyivät pakasteena tavallisesta marketista. Valikoimat kuitenkin vaihtelevat suuresti, joten jouduimme vierailemaan kolmessa eri kaupassa Tampereella. Pakaste on siitä hyvä, että se mahdollistaa linturuokien valmistamisen ympäri vuoden, vaikka kyse olisi syksyisestä riistalinnusta.

Hanhi oli ainoa kotimainen tuote. Sen alkuperä on Mikkelissä Hauhalan hanhifarmilla, jonka tuotteita arvostavat myös kotimaiset huippukeittiöt. Vuonna 1997 perustetusta savolaisesta hanhitilasta on kasvanut Suomen hanhituotannon keskus. Tilalla kasvatetaan 5000 hanhea vuodessa.

Perinteisesti hanhea on syöty Martinpäivänä ja jouluna, jolloin lihaa saa myös tuoreena. Jouluruoaksi voidaan laskea myös ankka, sillä se on tyypillinen ranskalaisessa joulupöydässä.

Mielestämme ranskalaiset viinit ovat omassa eleganssissaan parhaita valintoja linturuoille. Linnun osa, valmistustapa ja etenkin kastike määrittävät mikä viini ruoalle valitaan eikä pelkkään punaviiniin tarvitse tyytyä.

Viinisuositukset ruoille


Tyypillinen valinta linturuoalle on marjaisa punaviini, joka ei ole kovin tanniininen, mutta se saa olla aromikas ja vivahteikas. Sopivia rypäleitä ovat Pinot Noir ja Gamay.

Valkoviineistä hyviä valintoja ovat runsaammat valkoviinit, joissa on vivahteikkuutta ja mahdollisesti kevyesti tammea. Sopivia rypäleitä ovat Chardonnay ja Chenin Blanc.

Tässä valmistamamme ruoat ja toimivat viiniparit:

Ruoka:
Ankkapatee, leipä ja paahdetut viinirypäleet
Crémant-kuohuviini:
Loiren Morin Crémant de Loire Rosé Brut (18,55€)
Juran Domaine Maire Crémant Millésimé Brut 2016 (20,99€)
Listaa kaikki cremantit
Ruoka:
Ankka tai hanhi hedelmäisellä kastikkeella
Chenin blanc -valkoviini tai crémant-kuohuviini:
Erikoiserässä Loiren Domaine du Petit Metris Savennières Clos de la Marche 2022 (20,25€)
Juran kuohuviini: Domaine Maire Crémant Millésimé Brut 2016 (20,99€)
Listaa kaikki chenin blancit
Ruoka:
Ankka tai hanhi punaviinikastikkeella
Ranskalainen pinot noir:
Listaa Loiren pinot noir
Listaa Alsacen pinot noir
Ruoka:
Patasorsa tai -fasaani juureksilla
Bourgogne gamay:
Erikoiserässä Château de Raousset Douby Morgon 2022 (25,22€)
Listaa Bourgogne gamay


Muita linturuokien viinipareja:
  • Ankankoipi -> Bordeaux'n punainen
  • Ankanrinta tumma kastike -> Malbec (Argentiina)
  • Fasaani -> Merlot
  • Kalkkunanfilee -> Dolcetto (Italia)
  • Kalkkuna karpalokastikkeella -> Primitivo (Apulia)
  • Kanaa tikka masala -> Puolikuiva Riesling
  • Kanafajitas -> Zinfandel (Kalifornia)
  • Metso tai teeri -> Cabernet Franc (Loire)
  • Paahdettu ankka tai hanhi -> Pinot Noir (Saksa)
  • Paahdettu broileri -> Tammikypsytetty Chardonnay (Australia)
  • Pasta Alfredo kanalla -> Pinot Grigio (Italia)
  • Täytetty kalkkuna -> Pinot Noir (Chile)
  • Viiriäinen -> Viognier


Ruokakuvat ja kommentit


Leivän päälle sivellään ankkapateeta, foie gras -herkkua, joka sisältää 50% ankanmaksaa. Juran kehittynyt ja hieman rustiikki crémant on loistava yhdistelmä tälle maalaisranskalaiselle alkuruoalle.


Leivän ja pateen päälle voidaan lisätä paahdettuja viinirypäleitä. Valitse tällöin hedelmäinen rosee-crémant Loiresta. Paahdetut viinirypäleet valmistuvat kätevästi vaikka airfryerissa muutamassa minuutissa. Lisää rypäleisiin ensin oliiviöljyä, suolaa ja tuoretta timjamia.


Nämä crémantit tulevat Loiresta ja Jurasta, mutta niitä tehdään Ranskassa muillakin alueilla, kuten Alsacessa ja Bourgognessa. Crémantin samppanjamainen tyyli on riittävän ryhdikäs ja vivahteikas kevyemmille, raikkaille tai alkupalatyyppisille linturuoille.

Valinta vaalean ja roseekuohuviinin välillä tapahtuu esimerkiksi kastikkeen mukaan: pirteät ja sitruksiset maut vaalealle, punertavat ja marjaisat maut roseelle.


Hanhenfilee painaa lähes 500 grammaa, joten siitä riittää hyvin kahdelle ruokailijalle. Filee, ankan tai hanhen, paistetaan aloittaen kylmällä pannulla rasva puoli alaspäin. Paistaminen tapahtuu miedolla lämmöllä. Kun rasvapuoli on saanut kauniin värin, filee käännetään ja paistetaan vielä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lihalämpömittaria kannattaa käyttää viimeistään kääntövaiheessa. Hauhalan hanhifarmi suosittelee sisälämpötilaksi 53 astetta. Liha on tällöin vielä aika punaista. Viipaloi filee poikkisyin. Irronneen rasvan voit käyttää ruoanlaitossa esimerkiksi paistinperunoihin.


Ankkaa appelsiinikastikkeessa ja perunamuusi. Hedelmäiset maut sopivat hyvin ankalle. Viiniksi sopii runsas valkoviini, kuten chenin blanc, chardonnay tai châteauneuf-du-pape (valkoviini). Myös Juran maalaismainen kuohuviini on oikein hyvä valinta tälle ruoalle.


Loiren laakso on täynnä kyliä ja kaupunkeja, joissa tehdään todella mielenkiintoisia ja monivivahteisia chenin blanceja, kuten tämä savennières. Niissä on juuri linturuoille sopivaa nostattavaa tyylikkyyttä.


Hauhalan hanhea, hanhenrasvassa paistettuja perunoita, paahdettua palsternakkaa, sieniä sekä punaviinikastiketta.


Fasaania ja sorsaa padassa juureksilla. Juurevat pataruoat ja kokonaiset linnut kaipaavat punaviiniä. Erinomainen valinta on beaujolais cru -kyläviini, joita löytyy kymmenestä eri kylästä. Cru on huomattavasti runsaampi viini kuin uuden sadon beaujolais nouveau.


Perinteinen risotto on hieno lisäke linturuoille.


Upea Loiren pinot noir Domaine Raffaitin-Planchon Sancerre Les Griottes sekä beaujolais cru -kyläviini Château de Raousset Douby Morgon.

Vaikka tätä pinot noiria ei Alkosta enää löydy, muita vaihtoehtoja on saatavilla Loiresta, jonka pinot noirit ovat mielestäni hinta-laatusuhteeltaan Ranskan parhaita. Morgon on kyläviineistä runsaimpia. Vaihtoehtoisesti kokeile Beaujolaisista moulin-à-vent tai juliénas.

Maistetut viinit:


Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: