Kuinka nopeasti viini viilenee jääkaapissa ja pakastimessa?

   

Viinin viilentäminen eri tavoin

Tätä kirjoittaessani olemme juuri saaneet kokea tämän vuosituhannen kovimmat pakkaset Suomessa. Enontekiöllä mitattiin peräti -44,3 astetta.

Näillä keleillä viinin viilennys ei ole ongelma, mutta kuinka nopeasti viinin oikeasti saa kylmäksi? Otimme selvää viinipullon viilennystavoista.

Perussääntö tarjoiluun

Punaviini kannattaa viilentää ja valkoviini taas nauttia hieman lämpimämpänä kuin jääkaappikylmänä.

Perussääntö kuuluukin, että laita punaviini viilentymään 30 minuutiksi jääkaappiin ja ota kylmä valkoviini jääkaapista pois 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Mitä tarkoittaa huoneenlämpöinen?

Usein viini, jota halutaan nauttia on huoneenlämpöinen, ja vaatii viilennystä. Mutta mitä huoneenlämpöisellä tarkoitetaan? Talvella sisälämpötila voi olla 20 astetta tai jopa alle ja kesällä lämpötila voi nousta yli 25 asteeseen. Siksi lähtölämpötila kannattaa huomioida, kun viiniä alkaa jäähdyttämään.

Jääkaapissa viilentäminen


Helpoimmalla pääsee, kun muistaa laittaa viinin jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Jos tämän unohtaa ja tarjoilu tapahtuu saman päivän iltana, pitää viini laittaa kylmään jo aamulla.

Jääkaapissa (kolmessa asteessa) viini jäähtyy 3-4 astetta tunnissa. Pinot Noir -punaviiniä kannattaa pitää jääkaapissa tunti, runsasta valkoviiniä 2 tuntia, kevyttä valkoviiniä 4 tuntia ja kuohuviiniä jopa 5 tuntia.

Jääkaappi on toivottoman hidas jäähdyttämään viiniä.


Pakastimessa viini jäähtyy 12 astetta tunnissa


Pakastimessa (-18 asteessa) viini jäähtyy ainakin 12 astetta tunnissa riippuen myös siitä, onko pinta kosketuksessa jäähän vai eristävään materiaaliin.

Joissakin ohjeissa neuvotaan kastelemaan pyyhe ja kiertämään se pullon ympärille ennen pakastimeen laittamista. Tämä neuvo on kyseenalainen, sillä pyyhe saattaa toimia eristeenä ja hidastaa viilentymistä.

Pakastimessa viini voi jäätyä ja pullo jopa räjähtää, joten emme suosittele tätä tapaa. Jos kuitenkin teet niin, jäähdytä viiniä pakastimessa vain 45 minuuttia (-9 astetta) ja loput jääkaapissa.

Kun viini alkaa jäätyä, se menee ensin hyhmäiseksi, mikä ei kuitenkaan vaikuta mitenkään viinin makuun.

Pakastimessa jäähdyttämisessä on riskinsä, sillä viini voi jäätyä jo tunnin sisällä. Pullo voi laajentuvan jään vaikutuksesta räjähtää. Keskimäärin viini jäätyy noin -6 asteessa.


Ulkona -25 asteen pakkasessa


Kokeilimme jäähdyttää kuohuviinipulloa ulkona pöydällä sekä lumihangessa puoliksi hautautuneena. Pakkasta oli 25 astetta.

Liika lumi toimii eristeenä, joten kokonaan lumeen ei kannata haudata.

Mittaustarkkuus ei riittänyt, mutta lumessa viini voi jäähtyä aavistuksen nopeammin.

Pöydällä pystyasennossa viini jäähtyi melkein 10 astetta puolessa tunnissa. Lopetin kokeen 55 minuutin kohdalla, jolloin viinin lämpötila oli jo neljässä asteessa.

Kovalla pakkasella pakkaslumi voi hieman ärsyttävästi jäätyä lämpimän pullon pintaan kiinni.


Jäävedessä jäähdyttäminen


Erittäin nopea tapa jäähdyttää viinipullo on laittaa se jääveteen.

Tapa ei ole vaan kovin kätevä, sillä tarvitset ison astian (johon pullon saa kaulaa myöten upoksiin), vettä ja ainakin pari kiloa jäitä, sillä jäitä tulisi olla noin puolet veden määrästä.

Jäävedessä pullo jäähtyy noin 20 minuutissa.

Suolalla prosessia voi nopeuttaa

Jos lisäät jääveteen pari kourallista suolaa, veden jäätymispiste laskee ja siten jäähtyy alle nollan. Suolan avulla viinipullo jäähtyy jopa 10 minuutissa, varsinkin jos samalla pyörität pulloa.

Nopeaa, mutta ei kätevää.

Märkä sanomalehti ja järvi

Joskus ennen käärittiin kesämökillä pullon ympärille märkää sanomalehteä. Oman kokemukseni mukaan se ei kuitenkaan toimi.

Parempi tulos tulee kesällä järvessä, jos esimerkiksi pullon saa upotettua katiskassa syvemmälle.

Lämpeneminen


Mielenkiintoista on myös seurata kuinka nopeasti viini lämpenee, kun pullo on huoneenlämmössä. Avaamaton viinipullo lämpenee huoneenlämmössä hitaammin kuin se jäähtyi jääkaapissa.

Ehkä olette huomanneet jääkaapissa säilytetyn avatun punaviinin pysyvän todella pitkään kylmänä juuri silloin kun sen haluaisi nauttia oikean lämpöisenä.

Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: