Delgado Zuleta
Atlantin valtamereen laskevan Guadalquivir-joen suistossa sijaitsee Sanlucar de Barramedan rannikkokaupunki. Kaupungissa pitää majaansa Delgado Zuleta, vanhin Jerez-Xèréz-Sherry- ja Manzanilla-alueella toimiva yksityinen tuottaja. Francisco Gil Ledesman vuonna 1744 perustama perheomisteinen Delgado Zuleta on sherryalueen vanhin yhä toimiva viinitalo. Viinitarhat sijaitsevat Jerez Superior -alueella, jonka maaperä tunnetaan nimellä "Albariza". Vuonna 1918 Delgado Zuletan paras Manzanilla nimettiin "La Goyaksi" rakastetun flamenco-tanssijattaren Aurora Jauffren taiteilijanimen mukaan. Siitä saakka "La Goya" on merkinnyt arvostettua laatua, jota kaikki muut tuottajat ovat tavoitelleet. Huippulaadun ylläpitäminen vaatii jatkuvaa työtä. Aika on Delgado Zuletan tärkein liittolainen. Lisäksi tarvitaan intohimo viinin tekemiseen ja vakaa aikomus säilyttää paalupaikka. Guadalquivir tuo siis vettä Atlantiin ja "La Goya" lumoaa yleisönsä - nyt ja tulevaisuudessa.
Lähde: www.fondberg.fi
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Delgado Zuleta
Kommentit & arvostelut (4)
Maahantuojan tuotekuvaus
VALMISTUS
Klassinen Amontillado on kuiva viini, jolla on kaksi elämää; elämä hiivaketon "florin" alla ja elämä kontaktissa hapen kanssa. Amontillado-sherry valmistetaan kuten Fino/Manzanilla-sherry, mutta Finosta poikkeavasti viinintekijä väkevöi sen 15,5 t-%:iin, jolloin hiiva kuolee ja happi pääsee vaikuttamaan makuun. Amontillado on Fino-tyylinen, mutta samalla oksidoitunut, hieman pähkinäinen täyteläisempi sherry. Viini on kypsynyt hyvin vanhoissa
amerikkalaisissa tammitynnyreissä keskimäärin 16 vuotta.
LUONNEHDINTA
Väri: kullansävyinen meripihkan ruskea.
Tuoksu: runsas, pehmeän mantelinen ja tasapainoinen.
Maku: erittäin kuiva, kevyehkö ja samalla melko intensiivinen, elegantti ja suolainen. Aromeissa paahdettua mantelia ja pähkinää. Erittäin pitkä maku.
Tarjoilulämpötila: 12-15°C
RUOKASUOSITUKSET
Toimii hienosti ruoan kanssa, kuten kypsien juustojen, esim. Manchegon kyytipoikana. Sienikeitolle ja riistaliemelle erittäin hieno pari. Myös monet vaaleat lihat ja kalat sopivat nautittaviksi tämän kevyehkön pähkinäisen sherryn kanssa. Myös tuliset curryruoat sopivat hyvin.
Lähde: Fondberg Oy
Muut kommentit ( 3 )
Paahteisuuden ja suolan upea liitto. Kirkkaiden liemien klassinen kumppani. Paahdettu manteli, pähkinä ja suklaisuus. Pitkässä jälkimaussa harmonia. (Aamulehti 23.5.2013)
Muokkaa PoistaKypsyi keskimäärin 16 vuotta hyvin vanhoissa, amerikkalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä. Sopii nautittavaksi kalan, keittojen, valkoisen lihan ja kypsytettyjen juustojen kera. Myös tuliset curryruoat sopivat hyvin.
Muokkaa Poista"Kauniin vaalean meripihkan värinen sherry tuoksuu voimakkaasti, kuten sherryillä on tapana. Tuoksussa on paljon pähkinää, vanhaa venelakkaa ja tässä myös omintakeisesti kuivattujen aprikoosien aromia." (www.hs.fi, julkaistu 1.9.2011)
Muokkaa Poista