Kuiva: Sokeria enintään 4 g/l tai 9 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 2 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolikuiva: Kuivaa makeampi. Sokeria enintään 12 g/l tai 18 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 10 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolimakea: Edellisiä makeampi. Sokeria enintään 45 g/l.
Makea: Sokeria enemmän kuin 45 g/l
Erittäin kuiva: Brut nature, Extra Brut, Brut, sokeria 0-12 g/l
Kuiva: Extra Sec, Extra Dry, Trocken, Seco, sokeria 12-17 g/l
Puolikuiva: Sec, Dry, Trocken, Secco, sokeria 17-32 g/l
Puolimakea: Demi-sec, Halbtrocken, Medium Dry, sokeria 32-50 g/l
Makea: Sweet, Doux, Dolce, sokria yli 50 g/l
Kevyt: Raikas, kepeä, ohut, usein vähemmän alkoholia.
Keskitäyteläinen: Monipuolinen punaviini, joka on helppo yhdistää useimmille ruoille.
Täyteläinen: Tuhti viini, jossa usein korkea alkoholipitoisuus
Erittäin täyteläinen: Korostuneesti täyteläinen
Kommentit & arvostelut (1)
Huipukokki ja kirjailija Sami Garam ja viiniasiantuntija Master of Wine Tuomas Meriluoto ovat suunnitelleet viinin suomalaisille. "Päätettyämme ryhtyä tähän hankkeeseen, oli selvää, että teemme luomuviinin, joka toteuttaa vahvasti niitä raaka-aineiden laatuun ja ympäristön kunnioitukseen liittyviä arvoja jotka ovat minulle ja Samille yhteisiä. Lisäksi halusimme tehdä eurooppalaisen punaviinin, joka olisi tyyliltään täyteläinen, suunmukainen ja yksilöllinen", Meriluoto kertoo. (www.makuja.fi, julkaistu 3.7.2012)
Muokkaa Poista