Billecart-Salmon
Billecart-Salmonin Samppanjatalo sijaitsee Mareuil-sur-Aÿn kylässä, Marne-joen pohjoisrannalla. Talon perustivat vuonna 1818 aviopari Nicolas Francois Billecart ja Elisabeth Salmon. Talo on edelleen pääosin Billecartin perheen omistuksessa ja sen johdossa jo seitsemäs sukupolvi (veljekset Antoine ja Francois Roland-Billecart). Viinintekijänä on vuodesta 1985 lähtien toiminut arvostettu Francois Domi. Billecart-Salmon tuottaa nykyään noin 1,8 miljoonaa pulloa Samppanjaa. Rypäleet saadaan osin omilta tarhoilta ja osin sopimusviljelijöiltä. Yhteensä tarhojen pinta-ala on noin 200 hehtaaria, joista 15 hehtaaria on talon omistuksessa. Billecart-Salmon tunnetaan teknisesti korkealaatuisena tuottajana, jonka Samppanjoille tunnusomaista on kuulas, puhdas hedelmäisyys ja mineraalinen raikkaus. Rypäleiden puristuksen jälkeen mehun annetaan kirkastua (débourbage) tarvittaessa kahteen kertaan ennen käymistä. Ensimmäinen tapahtuu puristuksen yhteydessä ja toinen hyvin viileässä (5 astetta) noin vuorokauden ajan, jotta karkea sakka saadaan erotettua kirkkaasta mehusta. Kirkastusta seuraa hidas, jopa kolme viikkoa kestävä viileäkäyminen noin 13 asteessa. Riippuen käymiserän (cuvée) luonteesta ja laadusta, seuraa alkoholikäymistä malolaktinen käyminen, joka tapahtuu nostamalla käymislämpötilaa. Viinin happoja pehmentävää malolaktista käymistä ei kuitenkaan aina toteuteta, kaikki riippuu viinin laadusta ja tyylistä. Billecart-Salmonilla on reilusti yli sata ruostumatonta teräsastiaa, jotta eri palstojen viinit voidaan vinifioida erikseen. Lisäksi talolla on yhä enemmän pieniä tammitynnyreitä, joissa osa talon Grand Cru-tarhojen tuottamista viineistä saa käydä ja kypsyä. Tammessa kypsytettyjä viinejä sekoitetaan Billecart-Salmonin vuosikertaviineihin. Billecartin tarha-Samppanja, Clos Saint-Hilaire, on kokonaan käynyt ja kypsynyt pienissä tammitynnyreissä ennen pullokäymistä. Pullokypsytyksen pituus vaihtelee suuresti viinistä toiseen. Perusviinit saavat kypsyä noin 3 vuotta mutta vuosikertaviinit noin 8-10 vuotta ennen markkinoilletuloa. Billecart-Salmonin Samppanjat saivat paljon huomiota vuonna 1999 kun kuuluisa Samppanja-asiantuntija, ruotsalainen Richard Juhlin, järjesti suuren tastingin, jossa etsittiin 1900-luvun sataa parasta Samppanjaa. Ykkössijan nappasi Cuvée Nicolas Francois Billecart 1959 ja toiseksi tuli sama cuvée vuodelta 1961. Näiden viinien menestys kertoo hyvin Billecart-Salmonin Samppanjoiden korkeasta laadusta ja ikääntymispotentiaalista. Billecart-Salmonin tuotannosta vientiin päätyy noin 65 %.
Lähde: www.vindirekt.fi
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Billecart-Salmon
Kommentit & arvostelut (5)
Maahantuojan tuotekuvaus
Luonnehdinta: Kuiva, melko täyteläinen, puhtaan hedelmäinen, raikas. Talon tyylinä puhdas, mehevä hedelmäisyys, hienostunut rakenne ja mineraalisuus.
Ruokasuositus: Aperitiivi, kala- ja äyriäisruuat.
Muuta: Dosage, eli sokerinlisäys on noin 8 g/l.
Lehdistö: 5 stars: Decanter Award. Decanter Magazine July 2006 91/100p Wine Spectator 90/100p Wine Enthusiast 90/100p Robert Parker
Lähde: Vindirekt
Muut kommentit ( 4 )
Vivahteikas, paahteisuutta ja briossia. Kohtalaisen tuhti. 13/20 pistettä. On hintansa arvoinen. (Kauppalehti Optio 8/2017)
Muokkaa PoistaTämä samppanja on arvioitu Viinikartan jutussa: Samppanja ja kuohuviini - 12 viinin vertailu
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaRaikas, vivahteikas, puhtaan hedelmäinen. Aperitiiviksi ja lohen seuraan. 12/20 pistettä. Hintansa arvoinen. (Kauppalehti Optio 10/2014)
Muokkaa PoistaMerellisen sashimiliemen hapokkuus ja wakamesalaatin hento pippurisuus tuovat esille viinin kypsää hedelmäisyyttä ja paahteisia piirteitä. (Viinilehti 8/2013)
Muokkaa Poista