Kaikki maatRanskaSamppanjat › (1633)

Samppanjaa tehdään Champagnen maakunnassa suhteellisen pohjoisessa. Muualla tuotettu kuohuviini ei ole koskaan samppanjaa, vaikka sanaa markkinoinnissa saatetaankin käyttää Euroopan ulkopuolella. Pohjoinen sijainti, mäkinen maastonmuoto (riittävä lämpö) ja maaperän kalkkikivi korkealla pH:lla antavat samppanjarypäleille (Pinot Meunier, Pinot Noir ja Chardonnay) ainutlaatuiset olosuhteet kehittyä hapokkaiksi. Samppanjan alueella on tiukka alkuperämerkintä ja valmistuksen työvaiheet ovat tiukasti säädeltyjä. Parhaat samppanjat ovat Grand Cru ja Premier Cru -luokiteltuja. Hautvillersin luostarin apotti Dom Pierre Pérignon (kuoli 1715) vaikutti samppanjan syntyyn, vaikka ei keksinytkään sitä. Nykymuotoinen samppanja syntyi 1800-luvulla.