Rypäle
Viinin rypälekoostumus:
Corvina, Nebbiolo, Montepulciano, Sangiovese, Barbera, Aglianico, Primitivo
Italialainen Corvina-rypäle kasvaa pääasiallisesti Veneton alueella Koillis-Italiassa. Rypäle tunnetaan myös nimellä Corvina Veronese. Corvinaa käytetään mm. Amarone-, Bardolino- ja Valpolicella-viinien valmistuksessa muiden rypäleiden, kuten Rondinella ja Molinara kanssa. Corvina on yleensä päärypäle ja sitä on 70%-85% viinisekoituksen rypäleistä. Corvinasta tehdyt viinit ovat kevyitä tai keskitäyteläisiä ja väriltään purppuraa. Itse rypäleessä on vain vähän tanniineja, mutta tynnyrikypsytys lisää viinin täyteläisyyttä ja tanniineja ja antaa viinille luonnetta. Aromeista voi löytyä karvasmantelia tai kirsikkaa.
Nebbiolo tulee Italian Lombardian ja Piemonten alueelta. Alkuperä on 1300-luvulla. Nimen alkuperän voi jäljittää italian sumua tarkoittavaan nebbia-sanaan, koska kypsyessään rypäleen kuoreen kehittyy sumumainen pinta. Kuuluisat Barolo- ja Barbaresco-viinit tehdään Nebbiolo-rypäleestä. Koska Nebbiolossa on paljon tanniineja, viinit vaativat vähintään 5 vuoden kypsytyksen, parhaimmat 10 vuotta. Säilyvyys on 20 vuoden luokkaa. Nuorissa viineissä ruusun tuoksua sekä tervaa. Ikääntyessään tulee teenlehtiä, mausteita, yrttejä, hillomaisia ja maanläheisiä vivahteita. Rypäle on hankala viljeltävä. Ei kestä sään muutoksia ja käymisprosessi on oikullinen. Kokeilut muissa maissa eivät ole johtaneet tuloksiin. Koska lopputulos on epävarma, viinit ovat kalliita, mutta parhaat niistä ovat arvokkaita huippuviinejä.
Montepulciano on italialainen punaviinilajike. Se on ehkä kotoisin Toscanasta ja sitä viljellään laajasti Italiassa pohjoisosia ja eteläosia lukuunottamatta. Sitä ei viljellä Montepulcianon kaupungin lähettyvillä Siennassa, johon sillä on vain nimellinen yhteys. Rypäle kypsyy myöhään ja sadot ovat runsaita. Viinit ovat vähähappoisempia kuin monet muut Italian viinit ja tanniinit pehmeitä. Viinejä voidaan juoda jo nuorina. Se on Sangiovesen jälkeen yksi Italian suosituimmista rypälelajikkeista. Tunnetuin rypäleestä valmistettu viini on Montepulciano d'Abruzzo.
Sangiovese on Italian eniten viljelty rypälelajike ja se on harvinainen muualla maailmassa. Se on kotoisin Keski-Italiasta Toscanan alueelta ja esim. Chianti perustuu siihen. Sangiovese vaatii lämpimän ilmaston, jotta rypäle kehittyy eloisaksi. Sangiovese-viinit ovat kirsikkaisia, täyteläisiä ja aromikkaita.
Kolmanneksi suosituin italialainen punaviinilajike Sangiovesen ja Montepulcianon jälkeen on tunnettu 1200-luvulta lähtien. Se on satoisa, viinit ovat väriltään syviä, tanniineja on vähän ja viinit ovat hapokkaita. Koska viinit eivät ole täysin tasapainoisia, tuottajat käyttävät tammitynnyreitä saamaan viineihin tanniinista ryhtiä. Sitä käytetään myös sekoitteissa ja hapokkuutta on yritetty vähentää eri tavoin. Nuorina aromit ovat voimakkaita: punaherukkaa ja mustaherukkaa. Kevyemmissä versioissa aromeina voi löytyä myös vadelmaa, kirsikkaa ja mustikkaa.
Viineissä on paljon eroa laadussa: keskitäyteläiset ovat hedelmäisiä ja eivät kestä säilytystä, mutta voimakkaampia versioita voi kellaroida. Barberaa voisi kuvat feminiiniseksi, jos Nebbiolo on maskuliinen. Barbera d'Asti on Barberasta tehty piemontelainen punaviini. Barbera-viinit kärsivät skandaalista, kun tuottaja Giovanni Ciravegna lisäksi viineihin metanolia. Tarkoitus oli ilmeisesti oikoa ja saada viineihin parempi kannattavuus. Metanolia oli kuitenkin liikaa ja se tappoi 26 ihmistä vuonna 1986 ja moni sokeutui.
Rypäleen alkuperä on Kreikassa ja sitä viljellään Basilicatan ja Campanian alueilla Italiassa. Rypälettä viljeltiin jo antiikin Rooman aikoina. Kasvaa parhaiten kuivissa ja aurinkoisissa paikoissa. Kerätään vasta marraskuussa, jotta tanniinipitoisuutta saadaan laskettua. Viinit kestävät hyvin säilytystä ja ovat tanniinisia, hapokkaita ja aromeiltaan voimakkaita sopien esim. lampaalle. Parhaissa viineissä suklaan ja luumun aromeita. Sekoitetaan usein Cabernet Sauvignonin tai Merlotin kanssa.
Primitivo eli Zinfandel on tyypillinen Kaliforniassa ja se kattaa 10% Kalifornian rypäleiden viljelyalasta. Se on kuitenkin kotoisin joko Kroatiasta tai Etelä-Italiasta (Apulia), jossa kasvava Primitivo on hyvin sen kaltainen. Yhdysvalloissa rypälettä on kasvatettu 1800-luvulta lähtien. Zinfandel viinit ovat tummia, marjaisia, vahvoja ja alkoholisia.
Kommentit & arvostelut (0)