Gramona
Gramonan viinitalo sijaitsee Sant Sadurni dAnoian kaupungissa Barcelonan lounaispuolella. Talon omistuksessa on noin 30 hehtaaria viinitarhoja ja se lukeutuu niiden harvalukuisten Cava-tuottajien joukkoon, jotka ovat vielä täysin perheomistuksessa. Gramonan suku on toiminut viininviljelijöinä Penedèsin alueella jo 1800-luvun alusta lähtien. Talon kehitys Cava-tuottajaksi sai alkunsa kun kahden viininviljelijäsuvun jäsenet, Pilar Batlle ja Bartolomé Gramona avioituivat vuonna 1913. 1921 lanseerattiin talon ensimmäinen Cava. Perustajien avioliiton tuloksena syntyi viisi lasta, joista kolme on edelleen omistajina yhtiössä. Nykyään talon johdossa ovat serkukset Jaume ja Xavier Gramona. Jaume on merkittävä vaikuttaja Cava-tuotannon kehittämisessä, sillä hän toimii enologian Professorina Tarragonan yliopistossa, erityisalueenaan kuohuviinien tuotanto. Gramona tunnetaan Cavojensa ohella myös viineistä, joita talo tuottaa mm. muscat, chardonnay, sauvignon blanc, riesling ja pinot noir-lajikkeista. Cavat saavat kypsyä aina vähintään 18 kuukautta pullossa ennen korkinvaihtoa. Gramonan Cavat ovat hyvin elegantteja ja poikkeukselliset raikkaita ja ne erottuvat tyyliltään selvästi yleensä hyvin hedelmäisistä ja joskus raskaista Cavoista. Tilan kokonaistuotanto on noin miljoona pulloa, joka jakautuu tasan viinien ja Cavojen kesken. Gramona on siirtymässä vähitelleen luomu- ja biodynaamiseen tuotantoon. Apunaan heillä on kuuluisat ranskalaiset asiantuntijat Nicolas Joly ja Claude Bourguignon.
Lähde: www.vindirekt.fi
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Gramona
Kommentit & arvostelut (1)
Maahantuojan tuotekuvaus
Luonnehdinta: Kauniin, kirkkaan kullankeltainen. Tuoksu on raikas, hedelmäinen, moniulotteinen; päärynää, eksoottisia hedelmiä, sitrusta, fenkolia. Maku on kuiva, hyvin hedelmäinen, puhdas, runsas ja pitkä.
Ruokasuositus: Vaalealle ja punalihaiselle kalalle, kanaruuille, possulle.
Viinialue: Font-Juin 4 hehtaarin kokoinen palsta, jossa viljellään Xarel-lo lajiketta. Tarhan maaperä on köyhä muodostuen pääasiassa savesta ja kalkkikivestä. Köynnökset ovat yli 40 vuotiaita. Tarhaa viljellään sertifioiduin luomumenetelmin.
Muuta: Rypälemehu saa kirkastua viileässä lämpötilassa ennen käymistä. Osa viinistä saa käydä 300 litran ranskalaisissa tynnyreissä. Tynnyrikypsytys kestää vain 3-4 kuukautta minkä jälkeen viini pullotetaan ja se saa kypsyä pullossa noin vuoden ajan.
Lähde: Vindirekt
Muut kommentit ( 0 )