Yalumba
Yalumba perustettiin 1849 kun englantilainen maahanmuuttaja ja panimotyöläinen Samuel Smith perheineen saapui Australiaan. Hankittuaan 30 hehtaaria viljelysmaata Angastonin luoteisrajalta alkoi ensimmäisen sadon viljely kuutamon valossa. Samuelin valitsema nimi "Yalumba" tarkoittaa aboriginaalien kielellä vapaasti käännettynä "kaikki ympärillä oleva maa". Useita vuosikymmeniä ja sukupolvia myöhemmin Yalumba tunnetaan Australian vanhimpana perheomisteisena viinitilana.
Yalumban viineissä toistuu yksilöllinen tyyli, jonka keskeiset vaikutteet tulevat yrityksen omasta taimitarhasta sekä itse valmistetuista tynnyreistä. Itse kasvatetut taimet lisäävät valmistusprosessin hallintaa rypäleen synnyinhetkestä lähtien. Lisäksi Yalumba on Australian ainoa ja yksi harvoista viinitiloista maailmalla, joilla on mahdollisuus vaikuttaa kypsyttämisessä käytettyjen tammitynnyreiden laatuun paikan päällä.
Historia antaa valmistukseen pitkät perinteet mutta yritys tunnetaan myös rohkeana uudistajana. Viinilajikkeista valkoviineissä on kokeiltu mm. parfyymista viognier-lajiketta ja punaviineissä myötäilevän notkeaa tepranilloa. Seuraava suunta näyttää olevan Välimeren-tyylisissä raikkaissa ja kuivissa valkorypäleissä kuten vermentino, fiano tai kuivuutta hyvin kestävä verdejo.
Lähde: http://www.yalumba.com
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Yalumba
Kommentit & arvostelut (5)
Maahantuojan tuotekuvaus
Väri vaalean kullankeltainen vihrein vivahtein. Tuoksu aprikoosia, kuusamaa ja appelsiiniöljyä. Maku kuiva, pitkä, täyteläinen – persikkaa ja aprikoosia. Jälkimaku on pitkä ja siinä on sitrusmaista raikkautta.
Sadonkorjuun jälkeen noin 60 % rypäleistä on puristettu varovasti suoraan tammitynnyreihin ja loput terästynnyreihin. Viinin käyminen on tapahtunut rypäleiden omalla hiivalla, mitään lisäämättä. Tämän jälkeen viini on kypsynyt kymmenen kuukauden ajan sakan kanssa mikä on antanut viinille monipuolisen ja kermaisen maun.
Viinintekijänä tälle viinille toimi Louisa Rose, joka valittiin vuoden viinintekijäksi Australiassa vuonna 2008, ja joka on erikoistunut mm. Viognier rypäleeseen ja toimii Yalumballa pääviinintekijänä. Yalumba istutti ensimmäiset Viognier köynnöksensä vuonna 1980 Barossan Eden Valley’hin. Alunperin 1,2 hehtaarin kokoinen alue on kasvanut vuosien saatossa tämän päivän 29 hehtaariin eri puolella Etelä-Australiaa. Yalumba tunnetaan maailmanlaajuisesti uuden maailman pioneerinä Viognier viinien tuottajana ja on auttanut suuresti jo sukupuuttoon tuomitun rypäleen maineen elvyttämisessä.
Lähde: Uniq Drinks Finland
Muut kommentit ( 4 )
Sweet'n sour jättiravunpyrstöt: runsashedelmäinen viognier kestää, vaikka tiivismakuinen liemi ja eksoottinen ananas vievät viiniltä aavistuksen hedelmäisyydestä. Viinin makea mausteisuus natsaa erinomaisesti. (Viinilehti 1/2012)
Muokkaa PoistaTaiten tehty, puhdaspiirteinen, tasapainoinen ja maukas viini. Toimii ruokien kanssa, joissa aromikkaita yrttejä, vihanneksia tai hedelmiä. 4/5 tähteä. (www.hs.fi, julkaistu 22.6.2017)
Muokkaa PoistaValkoinen Joulu -ajatus sopii myös viinivalintaan. Täyteläinen valkoviini sopii kypsän kinkun ja perinteisten joulupöydän lisukkeiden kumppaniksi. (K-RuokaPirkka, joulukuu 2010)
Muokkaa PoistaKarkkimaailmasta. Viognier tuottaa jopa salmiakkisia aromeja. Hajuste. Kosiskeleva. Käynyt ylikypsä hedelmä. Maussa päärynää, omenaa ja sitruunaa. Aromaattinen, kuin terästettyä viiniä. Keskihapokas.
Janne Putkonen
Muokkaa Poista