Yalumba
Yalumba perustettiin 1849 kun englantilainen maahanmuuttaja ja panimotyöläinen Samuel Smith perheineen saapui Australiaan. Hankittuaan 30 hehtaaria viljelysmaata Angastonin luoteisrajalta alkoi ensimmäisen sadon viljely kuutamon valossa. Samuelin valitsema nimi "Yalumba" tarkoittaa aboriginaalien kielellä vapaasti käännettynä "kaikki ympärillä oleva maa". Useita vuosikymmeniä ja sukupolvia myöhemmin Yalumba tunnetaan Australian vanhimpana perheomisteisena viinitilana.
Yalumban viineissä toistuu yksilöllinen tyyli, jonka keskeiset vaikutteet tulevat yrityksen omasta taimitarhasta sekä itse valmistetuista tynnyreistä. Itse kasvatetut taimet lisäävät valmistusprosessin hallintaa rypäleen synnyinhetkestä lähtien. Lisäksi Yalumba on Australian ainoa ja yksi harvoista viinitiloista maailmalla, joilla on mahdollisuus vaikuttaa kypsyttämisessä käytettyjen tammitynnyreiden laatuun paikan päällä.
Historia antaa valmistukseen pitkät perinteet mutta yritys tunnetaan myös rohkeana uudistajana. Viinilajikkeista valkoviineissä on kokeiltu mm. parfyymista viognier-lajiketta ja punaviineissä myötäilevän notkeaa tepranilloa. Seuraava suunta näyttää olevan Välimeren-tyylisissä raikkaissa ja kuivissa valkorypäleissä kuten vermentino, fiano tai kuivuutta hyvin kestävä verdejo.
Lähde: http://www.yalumba.com
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Yalumba
Kommentit & arvostelut (3)
Maahantuojan tuotekuvaus
Luonnehdinta: Väri purppuranpunainen. Tuoksu mausteinen – luumua, kuivattuja yrttejä ja kirsikkaa. Maku on äyteläinen ja hedelmäinen – luumua, mustikkaa ja häivähdys maitosuklaata. Pehmeät tanniinit ja pitkä jälkimaku.
Muuta: Tässä viinissä käytettyjen Shiraz-rypäleiden luonnonmukainen viljely alkoi vuonna 1997 Barichin perheen omistamalla viinitarhalla. Perhe on omistautunut kaikkeen luonnonmukaiseen viljelyyn liittyvään ja tarkkana käsityönä hoidettu viljely mahdollistaa rypäleiden täydellisen laadun poimintavaiheessa. Viini on kypsynyt terästankeissa.
Lähde: Uniq Drinks Finland
Muut kommentit ( 2 )
Erittäin aromaattinen: mm. luumua, orvokkia, makeaa hedelmää sekä metsäisiä tuoksuja. Viinilehti suosittelee lampaanpotkalle ja hitaasti paahdetuille juureksille. (Viinilehti 1/2013)
Muokkaa PoistaMukava luomuviini, jossa marjaisuus tunkee vahvasti onteloihin. Vadelmaa, mustikkaa, variksenmarjaa. Hyytelö tai marmeladi. Pehmeä ja lämmin. Tanniinit kevyet, eivät pureise. Miellyttävän hapokas. Makean tuntuman myötä käyttäisin vaikkapa grilliruualle.
Janne Putkonen
Muokkaa Poista