Kuiva: Sokeria enintään 4 g/l tai 9 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 2 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolikuiva: Kuivaa makeampi. Sokeria enintään 12 g/l tai 18 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 10 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolimakea: Edellisiä makeampi. Sokeria enintään 45 g/l.
Makea: Sokeria enemmän kuin 45 g/l
Erittäin kuiva: Brut nature, Extra Brut, Brut, sokeria 0-12 g/l
Kuiva: Extra Sec, Extra Dry, Trocken, Seco, sokeria 12-17 g/l
Puolikuiva: Sec, Dry, Trocken, Secco, sokeria 17-32 g/l
Puolimakea: Demi-sec, Halbtrocken, Medium Dry, sokeria 32-50 g/l
Makea: Sweet, Doux, Dolce, sokria yli 50 g/l
Kevyt: Raikas, kepeä, ohut, usein vähemmän alkoholia.
Keskitäyteläinen: Monipuolinen punaviini, joka on helppo yhdistää useimmille ruoille.
Täyteläinen: Tuhti viini, jossa usein korkea alkoholipitoisuus
Erittäin täyteläinen: Korostuneesti täyteläinen
Kommentit & arvostelut (14)
Maahantuojan tuotekuvaus
Moscato d'Asti on Astin kaupungin ympäristössä tehtävä viinityyppi, joka kuplii vähemmän kuin alueen ehkä paremmin tunnettu kuohuviini. Moscato d’Asti tehdään usein myös laadukkaammista rypäleistä kuin Asti –kuohuviini.
Väri: Vihertävän keltainen
Tuoksu: Runsas, kukkea ja makean rusinainen
Maku: Makea, pirskahteleva, pirteähappoinen, aprikoosinen, keltaluumuinen, ja kukkea.
Tarjoiluehdotus: Upea jälkiruokaviini erilaisille kakuille, vanukkaille ja marjaherkuille. Tarjoile viini hyvin viilennettynä kuohuviinilasista.
Viini valmistetaan hiilidioksidinpitävissä terästankeissa, joissa käyminen keskeytetään viilennyksellä viinin saavutettua halutun sokeri- ja alkoholipitoisuuden (5 %). Lounaaseen laskevat viinitarhat sijaitsevat noin 390 metrissä ja niiden maaperä on kalsiumpitoista tuffia ja hiekkaa.
”Erinomainen viini, jonka alkoholipitoisuus tuntuu mukavan alhaiselta, ja sokeri on hienosti integroitunut viinin raikkaaseen hedelmäisyyteen.”
– Essi Avellan, 100 parasta ruokaviiniä 2011-2012
Muut kommentit ( 13 )
Tämä viini on esitelty Viinikartan jutussa yhdessä juustojen kanssa: Mikä viini juustolle?. Juusto ja viini sopivat hyvin yhteen ja yhdistämisessä ei voi mennä pahasti vikaan. Halusimme kuitenkin ymmärtää yhdistämistä paremmin ja testasimmekin 14 juustoa ja 8 viiniä. Samaan juttuun kokosimme myös tietopaketin juustopöydän lisukkeista sekä tyypillisistä viini-juustopareista.
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaKeinotekoinen, esanssinen, ylimakea. 7/20 pistettä. Ei ole hintansa arvoinen. (Kauppalehti Optio 3/2017)
Muokkaa PoistaTämä viini Viinikartan juhannusaiheisessa artikkelissa (23.6.2016): Kesäkuun kausimenu 2016 viineineen
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaLa Caliera ja mantelimassalla kuorrutettu limetti-päärynätäytekakku ovat juhlava pari. (Apu 2.4.2015)
Muokkaa PoistaTämä viini italialaishenkisessä pääsiäismenussa 2015: Pääsiäismenu 2015 ja viinisuositukset
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaKukkaisuutta, rusinaisuutta sekä pirteää sitruksisuutta. Jälkiruoille, jotka sisältävät mantelia, marenkia ja tuoreita marjoja kuten mansikoita. Macaroneille. (Aamulehti 22.5.2014)
Muokkaa PoistaAlkoholia vain 5 prossaa! Kokeilin ravintolassa suklaakakun kanssa, kun muutakaan ei ollut tarjolla. En olisi muuten valinnut tätä suklaalle, vaan jotain late harvest -tyyppistä. Viini on kiva, hapokas ja siiderimäisen pirskahteleva. Maukas. Ihan hyvä jälkkäriviini, joka kaipaa mansikkaa tai muuta raikasta hedelmää seurakseen.
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaKevyttä pirskahtelua kesäiseen päivään ja kotimaiset mansikat. Valkoisia kukkia, sitrusta, rusinaisuutta ja leivontamausteita. Raikkaan hapokas ja hunajainen. (Aamulehti 4.7.2013)
Muokkaa PoistaSuositus pääsiäiseksi: La Caliera Moscato d'Asti sekä jogurttipannacottaa ja kärsimyshedelmää (www.hs.fi, julkaistu 21.3.2013)
Muokkaa PoistaSalonkikelpoisen vispipuuron vadelma tuo esiin viinin seksikkään parfyymisyyden. (Viinilehti 2/2013)
Muokkaa PoistaTarjotaan hyvin kylmänä esim. kaneli-appelsiinivohveleiden kanssa. (www.hs.fi, julkaistu 31.1.2013)
Muokkaa PoistaPullon henki -blogi 29.12.2012: "Pirskahtelevaa viiniä makean ystävälle. Tämä uppoaa melko varmasti sellaiseenkin, joka on vasta aloittamassa kulkunsa viinipolulla. Raikas, makeaa siideriä muistuttava La Caliera moscato d'asti on Italian lahja mansikoille, joiden kanssa tätä on perinteisesti nautittu kauniina kesäpäivänä." Lue koko juttu pullonhenki.blogspot.fi
Muokkaa PoistaViini sopii makeutensa puolesta erinomaisesti kakuille. Se on myös oikein laadukas esimerkki nousevasta trendistä, vähäalkoholisista viineistä. (www.hs.fi, julkaistu 5.5.2011)
Muokkaa Poista