Viinikartta.fi

Kaikki Etusivu

Mikä viini juustolle?

       
Juustopöydän lisukkeet

Viini ja juusto -illan viinit

Listaus juusto-viinipareista

Viinikartan viini ja juusto -ilta

Maailma on täynnä mitä erilaisempia juustoja, samoin kuin viinejä. Yleisesti ottaen juuston ja viinin yhdistäminen on helppoa: sen kun valitset lempparijuustosi ja viinin, josta tiedät tykkääväsi. Juustoille sopivan viinin valitsemisessa on kuitenkin omat niksinsä. Samoin kuin viinejä, kannattaa juustoja lähestyä niiden ominaisuuksien kautta ja koittaa yhdistellä toisiaan tukevia makuja.

Halusimme kokeilla itse minkälaisia yhdistelmiä löydämme, joten eräänä helmikuisena sunnuntaina katoimme pöytään laajan valikoiman erilaisia juustoja ja viinejä. Tarjottimelta löytyi juustoja laidasta laitaan kovista parmesaaneista pehmeisiin homejuustoihin sekä erilaisia juustojen kanssa tarjottavia lisukkeita. Lisäksi kokeilimme perinteistä juustofondueta, sillä halusimme leikkiä ruoalla ja tietysti testata, mikä viini sopii juustofonduen kanssa.

Juustoja ja hedelmiä
Juustoja, omenaa, päärynää, kiiviä, tuoreita taateleita, tuoreita viikunoita, rypäleitä, aprikoosihilloa, viikunahilloa, lakkahilloa ja vadelma-granaattiomenahilloa.


Juuston ja viinin yhdistäminen

Hyvä nyrkkisääntö juuston ja viinin yhdistämiseen on yhdistää ne voimakkuuden mukaan. Kypsyttämättömät nuoremmat juustot ovat miedompia ja toimivat yleensä paremmin kuivahkojen ja raikkaiden valkoviinien kanssa, kun taas kypsyneet voimakkaat juustot tarvitsevat kaverikseen jotain runsaampaa, esimerkiksi täyteläistä punaviiniä tai väkevöityä viiniä.

Viini pehmeille ja miedoille juustoille

Omassa testissämme miedomman pään juustoja olivat mm. ranskalainen valkohomejuusto brie, kevyesti mausteinen sveitsiläinen appenzeller, ranskalainen mieto gruyère sekä belgialainen rasvainen chimay-olutjuusto. Tässäkin valikoimassa maut vaihtelevat äärilaidasta toiseen, joten yleisen suosituksen antaminen on sanalla sanoen haastavaa. Lisäksi ranskalainen chèvre sekä juoksevan pehmeä sveitsiläinen fondue on pakko iskeä myös tähän kategoriaan.

Fondue, juoksevaa juustoa
Emme löytäneet fonduepataa edes kaapin perukoilta, joten pidimme juuston juoksevana hellalla tavallisessa kattilassa, mikä ei ollut ruokailun kannalta kovin käytännöllistä. Fondyyjuusto jähmettyy nopeasti ja vaatii jatkuvaa lämmittämistä.

Testasimme edellä mainittua nyrkkisääntöä muutamalla erilaisella valkoviinillä ja kunnon myyntinmurtajatyyliin totesimme sen toimivaksi. Kuiva ja maltillisesti tammitettu amerikkalainen chardonnay ja ranskalainen sauvignon blanc olivat parhaimmillaan juuri miedompien juustojen kanssa. Loiren Sancerre (Sauvignon Blanc) suorastaan lähti lentoon Loiren vuohenjuuston eli chèvren siivittämänä; täydellinen makuharmonia. Makuja on kuitenkin monia ja etenkin Jens tykkäsi näiden juustojen kanssa myös tammisemmista punaviineistä. Punaviineistä juustojen yleisviiniksi useimmiten suositellaan kevyempää ja keskitanniinista viiniä, joten Rhônen punaviini Ogier Côtes du Rhône Gentilhomme on hyvä keskitien valinta etenkin miedommille juustoille.

Pehmeitä juustoja
Brie, punahomejuusto Saint Albray ja Viola-tuorejuusto

Fonduen katsottiin toimivan parhaiten vaalean leivän ja hapokkaan valkoviinin kanssa. Juustoon dipattaessa leipä imee itseensä niin paljon rasvaa ja makua, että se tarvitsee viiniltä paljon hapokasta raikkautta. Näistä viineistä hedelmäinen ja raikas Jekel Gravelstone Chardonnay oli paras valinta. Tämän chardonnayn tammisuus toimii erityisen hyvin, jos fondue-juustoissa on pähkinäistä aromia.

Fonduen kanssa dipattavia ja nautittavia monenlaisia kasvislisukkeita ja etikkaisiakin makuja ajatellen myös viinissä saa olla makua ja aromikkuutta, jottei viini jäisi ruoan varjoon. Valkoviinissä saisi olla mineraalisuutta, mausteisuutta ja maltillisesti tammeakin.

Viini koville ja kypsytetyille juustoille

Mitä enemmän juustoilla on ikää, sen kovempia ne tuppaavat olemaan. Poikkeuksena tietty valuvat sinihomejuustot, mutta jatketaan niistä tuonnempana. Kovat juustot ovat yleensä myös huomattavasti suolaisempia ja runsaampia kuin pehmeät sisaruksensa.

Suolaiselle juustolle paras yhdistelmä on vähän makeampi viini. Oman testimme ehdoton suosikki oli puolimakea, mutta sitruksisen hapokas Pfaff Pinot Gris, joka suorastaan puhkesi kukkaan suolaisen juuston kanssa. Myös tuhdimmat punaviinit, kuten riojalainen Marques de Arienzo Reserva toimivat kovien juustojen kanssa pääsääntöisesti hyvin. Juusto nimittäin kesyttää voimakkaatkin tanniinit ja saa viinin laulamaan. Täyteläinen ja makeahko Apulian punaviini Antonio Rubini Appassimento toimi kovan parmesaaniin ja viikunahillon kanssa hyvin; hillon makeus on linjassa viinin makeuden kanssa.

Pehmeitä, puolikovia ja kovia juustoja
Peltola Blue -homejuusto, parmesaani, manchego, hollantilainen kova vuohenjuusto, englantilainen luomu-cheddar, chimay, gruyere ja appenzeller.

Viini homejuustoille

Voimakkaat homejuustot tarvitsevat kaverikseen voimakkaan viinin. Koska homejuustot ovat juustojen makumaailman ääripäässä, pitää myös viinit hakea oman asteikkonsa reunalta. Etenkin sinihomejuuston kanssa tarvitaan paljon makeutta ja syvää runsautta, joten kannattaa kallistua portviinin puoleen. Halusimme kokeilla Alkon yli 80 vuotta valikoimassa ollutta tuotetta, Ruby-tyyppistä portviiniä Old Invalid Port, joka ajoi kyllä tehtävänsä, vaikka viini ei porttien parhaimmistoa olekaan. Kokeile portviinin kanssa myös samaa makumaailmaa edustavaa tuoretta taatelia.

Myös muut makeat jälkiruokaviinit toimivat voimakkaiden juustojen kanssa. Vaaleat ja äärimakeat eiswein ja jalohomeinet sauternes tai tokaji kaipaavat kaverikseen äärisuolaisen juuston, esim. sinihomejuuston tai ikääntyneen parmesaanin. Itse testasimme kuriositeettina makeaa ja pirskahtelevaa italialaista Moscato d’Astia juustoille. Vaikka Moscatoa voisi ajatella sitrushedelmäaromiselle tuorejuustolle, yleisesti ottaen viinin karkkimainen makeus ei oikein toiminut juustojen umamin kanssa. Juustoviinistä pitäisi löytyä paremminkin paahdettua makeutta ja jotain tumman rusinaista. Tämän vuoksi juustojen kanssa tarjotaan usein esim. viikunahilloa.

Keksejä, kasviksia ja kinkkua fonduen kanssa nautittavaksi.
Fondue, kasvikset ja raikastava valkoviini toimivat loistavasti yhteen. Kokeile fondue- tai raclette-juustojen kanssa paprikaa, oliiveja, hillosipuleita, perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, tomaattia ja cocktail-kurkkuja. Myös ilmakuivattu kinkku on sopiva lisuke. Näillä aineksilla saat juustofonduesta monipuolisemman aterian.


Juustopöytä jälkeenpäin


Juustoiltana juustojen kanssa nautitut viinit
Juustojen kanssa nautimme 3 valkoviiniä, 3 punaviiniä, pirskahtelevan jälkiruokaviinin ja portviinin. Alempaa löydät tarkemmat tiedot viineistä.


Juustopöytään sopivia lisukkeita

  • Aprikoosihillo
  • Cashew-pähkinät
  • Cocktail-kurkut (fondue, raclette)
  • Hapankorput
  • Hillosipuli (fondue, raclette)
  • Hunaja
  • Ilmakuivattu kinkku
  • Kiivit
  • Kirsikat
  • Kukkakaali (fondue, raclette)
  • Lakkahillo
  • Mansikat
  • Mansikkahillo
  • Mantelit
  • Melonit
  • Oliivit (fondue, raclette)
  • Omenat
  • Paprika (fondue, raclette)
  • Patonki
  • Peruna (fondue, raclette)
  • Piparkakut
  • Päärynät
  • Persikat
  • Rypäleet
  • Saaristolaisleipä
  • Saksanpähkinät
  • Suolakeksit
  • Taatelit
  • Tomaatti (fondue, raclette)
  • Tumma suklaa
  • Vadelmahillo
  • Vadelma-granaattiomenahillo
  • Vesikeksit
  • Viikunahillo
  • Viikunat
  • Voileipäkeksit (cream cracker)


Kertaus juustoillan viineistä





Listaus juustoista ja niille sopivista viineistä

Tässä on muutamia viiniehdotuksia juustoille. Viinit on valittu klassisesta näkökulmasta, mutta osin myös mieltymyksiemme mukaan. Poikkea rohkeasti ehdotuksista, jos siltä tuntuu. Tavanomaisessa juustopöydässä jokaiselle juustolle ei valita omaa viiniä, vaan juustopöytä muodostuu vaikkapa neljästä juustosta sekä kolmesta viinistä. Kaikkia makupareja kokeillaan sekaisin. Juustoiksi voi valita puolipehmeän juuston, kypsyneen kovan juuston, valkohomejuuston ja sinihomejuuston. Tällöin viineiksi käy kuiva valkoviini, täyteläinen punaviini (esim. Amarone) ja makea viini (portviini tai valkoinen jälkiruokaviini).

Juusto Sopiva viini Tyyppi Alkuperä
Appenzeller Alsace Pinot Gris
Saksa Pinot Noir
Puolikova lehmänmaitojuusto Sveitsi, Appenzell
Aura Unkari Tokaji
Murukoloinen sinihomejuusto Suomi
Brie Ranska Chardonnay
Ranska kuohuviini
Ranska Gamay
Pehmeä kermainen valkohomejuusto Ranska
Camembert Ranska samppanja
Ranska kuohuviini
Pehmeä lehmänmaidosta tehty valkohomejuusto Ranska
Cheddar Ranska Chardonnay
Chile Cabernet Sauvignon
Lehmänmaidosta tehty kova juusto Englanti
Edam (kypsynyt) Uusi-Seelanti Chardonnay
Uusi-Seelanti Pinot Noir
Puolikova lehmänmaitojuusto Hollanti
Emmental (kypsynyt) Yhdysvallat Chardonnay
Argentiina Cabernet Sauvignon
Kova lehmenmaitojuusto Sveitsi
Feta Kreikka Retsina
Kreikka Assyrtiko
Lampaan- tai vuohenmaidosta tehty valkoinen mureneva juusto. Kreikka
Fondue Sveitsi Chasselas
Sulatettu juustosekoitus Sveitsi
Gorgonzola Italia Vin Santo
Italia Amarone
Kermainen, pehmeä, suolainen ja pistävä sinihomejuusto. Italia, Lombardia
Gruyere Rioja punaviini
Ranska Chardonnay
Kova ja aromikas juusto. Sveitsi Gruyères ja Ranska
Leipäjuusto Unkari Tokaji
Paistettu tuorejuusto Suomi, Pohjanmaa, Kainuu
Manchego La Mancha Tempranillo
Rioja valkoviini
Kova, kermainen, lampaanmaitojuusto Espanja, La Mancha
Mozzarella Italia Pinot Grigio
Alsace Pinot Gris
Puolipehmeä mieto juusto puhvelin tai lehmän maidosta. Italia
Parmesaani (Parmigiano-Reggiano) Italia Chianti
Italia Barbera
Lehmänmaidosta tehty kova juusto Italia
Pecorino Italia Chianti
Sisilia valkoviini
Kova lampaanmaitojuusto Italia
Port Salut Rhône punaviini
Burgundi Chablis
Puolipehmeä lehmänmaitojuusto Ranska
Raclette Sveitsi punaviini
Saksa Weissburgunder
Puolikova sulatettu lehmänmaitojuusto Sveitsi, Valais
Roquefort Portugali tawny-portviini
Ranska Sauternes
Lampaanmaidosta tehty aromikas sinihomejuusto. Ranska
Stilton Portugali tawny-portviini
Espanja sherry
Lehmänmaidosta tehty voimakas ja pehmeä sinihomejuusto. Englanti, Leicestershire
Tilsit Saksa Riesling
Côtes du Rhône
Puolikova ja aromikas lehmänmaitojuusto Saksa, Sveitsi
Vanha gouda Portviini
Bordeaux punaviini
Yli 10kk kypsytetty kova lehmänmaitojuusto. Karamellimainen. Hollanti, Gouda
Vuohenjuusto Chèvre Loire Sauvignon Blanc
Loire punaviini
Valkohomeinen vuohenmaidosta tehty juusto. Hapokas ja pirteä. Ranska, Loire, Poitou


Kirjoittaja:

Lue myös uusimmat jutut: