Château Ksara
Hedelmällinen Bekaan laakso Libanonia halkovien vuorijonojen välissä on vuosisatoja kiinnostanut seikkailijoita ja lähetyssaarnaajia, rosvoja ja viljelijöitä. Alueen historia tihkuu tarinoita Nooan arkin rantautumispaikasta jesuiittamunkkeihin ja 1900-luvun lopun poliittisen epävakauden aikoihin. Château Ksaran viinitila on ponnistellut Bekaan alueella viininviljelyn kehittämiseksi yli 150 vuotta, joista pari viime vuosikymmentä on keskittynyt tuotannon modernisointiin. Lieneekö sisulla ollut osuutta asiaan?
Sisu ei ole ainoa Ksaraa suomalaisiin yhdistävä tekijä. Ksaran viinitilalla liehuu Siniristilippu, sillä Suomen kunniakonsulaatti toimii tilan yhteydessä. Suomi oli myös yksi Ksaran tähtäimessä olevista uusista vientimarkkinoista, kun sen tuotantoa alettiin modernisoida 1970-luvulla.
Ksara-nimen kerrotaan tulevan ristiretkeläisten linnoitusta tarkoittavasta sanasta ksar. Linnoitus kuvaakin hyvin Château Ksaran vankkumatonta asemaa libanonilaisten myrskyisässä historiassa. Viiniä on viljelty Bekaan laaksossa jo foinikialaisten ajoista lähtien. Ksaran historian viinitilana katsotaan alkaneen vuonna 1857, kun Jesuiitta-munkit hankkivat tilan haltuunsa ja istuttivat tarhoille parempilaatuisia viinilajikkeita. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen emämaa Ranskan tavoille koulutetut viinintekijät toivat viinintekoon uudistuksia, mm. uusia rypälelajikkeita. Munkkien viineistä tulikin niin merkittävää liiketoimintaa, että Vatikaani katsoi toiminnan olevan liian kaupallista, ja munkit joutuivat myymään viinitilansa paikallisille liikemiehille vuonna 1974. Uudessa omistuksessa Ksarasta on kasvanut maailmallakin arvostettu tuottaja.
Lähde: www.haugen-gruppen.fi
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Château Ksara
Kommentit & arvostelut (1)
Maahantuojan tuotekuvaus
Luonnehdinta: Runsaanpunaisen viinin tuoksu sisältää kypsiä vadelmia, mustaa viinimarjaa ja hieman vaniljaa. Maku on täyteläinen, voimakas ja pituutta ryhdittää pehmeät tanniinit. Avautuessa mausteisuus ja nahkaisuus tulevat esiin. Viini on tyyliltään hyvin lähellä klassista Bordeaux'ta; varsinainen aristokraatti!
Eri rypälelajikkeista puristetut viinit käytetään omissa terästankeissa ja jätetään talven yli seisomaan ennen tammitynnyreihin siirtoa. Kypsyminen uusissa tammitynnyreissä kestää noin 12 kk. Sekoituksen jälkeen pullokypsytys tapahtuu maanalaisissa kypsytyskellareissa kahden vuoden ajan ennen myyntiin laskua. Viini suositellaan dekantoitavaksi tunti ennen tarjoilua, jotta oikea luonne pääsee esiin. Tämä täyteläinen ja voimakas viini sopii loistavasti riistan, punaisen lihan ja kermaisten kastikkeiden seuraksi. Suositellaan myös punaviinissä keitetyn kalan kanssa tarjoiltavaksi.
Rypäleet: Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 25%, Petit Verdot 5%
Lähde: Haugen-Gruppen
Muut kommentit ( 0 )