Ambrogio e Giovanni Folonari
Folonarin suku on tehnyt viiniä 1700-luvun lopulta lähtien. Vuonna 1825 perheyrityksen nimeksi otettiin ”Fratelli Folonari” ja yhtiö otti missiokseen kehittää, tuottaa ja myydä parhaimpia italialaisia viinejä ympäri maailman. Italo Folonari –Ambrogio Folonarin isoisä – osti veljensä Francescon kanssa vuonna 1912 toskanalaisen Ruffinon Viinitilan. Ruffino oli tunnettu chianteistaan, joita myytiin olkipäällysteisistä pulloista.
Toisen maailmansodan jälkeisen talouden ja elintason kasvulla oli vaikutuksensa myös viiniteollisuuteen. Folonarin suku Ambrogio etunenässä olivat ensimmäisinä mukana kehittämässä uusia italialaisia erittäin korkealaatuisia viinejä. 1960-luvun lopulla perhe päätyi myymään edullisiin pöytäviineihin keskittyneen Fratelli Folonari-ytiyksen ja omistautui lopullisesti tilaviinien tuottamiseen. Tämän lopullisen kehityssuunnan mahdollisti kuuluisan Nozzole-viinitilan osto. Nozzole sijaitsee Greve in Chiantissa aivan Chianti Classico-alueen sydämessä. Tavoitteenaan mahdollisimman laadukkaiden viinien tuottaminen perhe jatkoi myös muita toskanalaisia viinitiloja, joista mainittakoon esimerkiksi Cabreo, jota Ambrogio uudenaikaisti ja kehitti voimakkaasti 1980-luvulla. Vuonna 2000 Ambrogio jätti Ruffinon ja perusti poikansa kanssa uuden Ambrogio e Giovanni Folonari-yhtiön. Yhtiö omistaa joukon Toskanan parhaiksi luokitelluilla alueilla sijaitsevia viinitiloja joista mainittakoon Tenuta di Nozzole, Tenute del Cabreo ja Tenuta Campo al Mare.
Lähde: Servaali
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Ambrogio e Giovanni Folonari
Kommentit & arvostelut (4)
Maahantuojan tuotekuvaus
Tuoksussa tummia marjoja, nahkaisuutta, luuma. Täyteläisen runsas suutuntuma ja runsaan mausteinen ja marjainen, samettinen ja hienostunut maku. Tanniinit antavat maulle ryhtiä - elegantti kokonaisuus. Pitkä, hieman savuinen jälkimaku. Supertoscanalainen.
Ruokasuositus: Grillatut, mieluiten avotulella paistetut pihvit. Myös kovat, suolaiset juustot.
(Maahantuojan kuvaus, www.servaali.fi)
Lähde: Servaali
Muut kommentit ( 3 )
"Punainen viini, jonka kypsän marjaisessa ja monipuolisessa tuoksussa on, luumua, toffeeta, setriä ja mausteisuutta. Tasapainoisen viinin makeanoloinen, kypsä ja täyteläinen maku vastaa tuoksua. Leveä, pitkä jälkimaku ja hienot tanniinit. Miellyttävä kokonaisuus." (Vuoden Viinit 2015. Cabreo Il Borgo 2011. Sijoitus: Kulta. Sarja 03: Euroopan punaviinit, hinta yli 17 euroa. www.vuodenviinit.fi)
Muokkaa Poista"Mustanpunainen viini, jonka tuoksussa on luumuhilloa, nahkaa, kuivattua hedelmää ja makeanoloisia mausteita. Hienostunut, moni-ilmeinen ja lämmittävä maku vastaa tuoksua. Kypsät tanniinit." (Vuoden Viinit 2013. Cabreo Il Borgo 2008. Sijoitus: Kunniamaininta. Sarja 03: Euroopan punaviinit, hinta yli 17 euroa. www.vuodenviinit.com)
Muokkaa PoistaRuffino-nimisen tuottajan Cabreo-nimisellä tilalla tuottama supertoscanalainen viini. 2006 vuosikerta sai 10 osanottajan sokkotestissä vain keskinkertaisia arvioita. Tämä viini voi aueta ja toimia paremmin 7 vuoden ikäisenä vuonna 2013. Kiinnostava konsepti silti, sillä Sangiovesen ja Cabernetin yhdistelmä tuottaa usein hienoja aromeita.
Janne Putkonen
Muokkaa Poista