Château Ksara
Hedelmällinen Bekaan laakso Libanonia halkovien vuorijonojen välissä on vuosisatoja kiinnostanut seikkailijoita ja lähetyssaarnaajia, rosvoja ja viljelijöitä. Alueen historia tihkuu tarinoita Nooan arkin rantautumispaikasta jesuiittamunkkeihin ja 1900-luvun lopun poliittisen epävakauden aikoihin. Château Ksaran viinitila on ponnistellut Bekaan alueella viininviljelyn kehittämiseksi yli 150 vuotta, joista pari viime vuosikymmentä on keskittynyt tuotannon modernisointiin. Lieneekö sisulla ollut osuutta asiaan?
Sisu ei ole ainoa Ksaraa suomalaisiin yhdistävä tekijä. Ksaran viinitilalla liehuu Siniristilippu, sillä Suomen kunniakonsulaatti toimii tilan yhteydessä. Suomi oli myös yksi Ksaran tähtäimessä olevista uusista vientimarkkinoista, kun sen tuotantoa alettiin modernisoida 1970-luvulla.
Ksara-nimen kerrotaan tulevan ristiretkeläisten linnoitusta tarkoittavasta sanasta ksar. Linnoitus kuvaakin hyvin Château Ksaran vankkumatonta asemaa libanonilaisten myrskyisässä historiassa. Viiniä on viljelty Bekaan laaksossa jo foinikialaisten ajoista lähtien. Ksaran historian viinitilana katsotaan alkaneen vuonna 1857, kun Jesuiitta-munkit hankkivat tilan haltuunsa ja istuttivat tarhoille parempilaatuisia viinilajikkeita. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen emämaa Ranskan tavoille koulutetut viinintekijät toivat viinintekoon uudistuksia, mm. uusia rypälelajikkeita. Munkkien viineistä tulikin niin merkittävää liiketoimintaa, että Vatikaani katsoi toiminnan olevan liian kaupallista, ja munkit joutuivat myymään viinitilansa paikallisille liikemiehille vuonna 1974. Uudessa omistuksessa Ksarasta on kasvanut maailmallakin arvostettu tuottaja.
Lähde: www.haugen-gruppen.fi
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Château Ksara
Kommentit & arvostelut (6)
Maahantuojan tuotekuvaus
Luonnehdinta: Kuivan valkoviinin maussa on kermatoffeista pehmeyttä ja hasselpähkinäistä täyteläisyyttä. Makua sävyttävien trooppisten hedelmien raikkaus ja vivahteikas yrttisyys tasapainottavat leveähköä suututumaa. Kokonaisuus on persoonallinen ja tasapainoinen. Eri rypälelajikkeita on kypsytetty 3-4 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä ennen sekoitusta ja pullotusta.
Ruokasuosituksia: Erinomainen viini mausteisille ruoille. Tuliset äyriäis-, kala- ja kanaruuat sekä Ksara Blanc de Blancs sopivat erittäin hyvin yhteen! Glorian Ruoka&Viini (05/2015) suosittelee erityisesti grillattujen mausteisempien rapujen seuraan. Kokeile myös välimerellisten kasvislisukkeiden, itämaisten ruokien, sekä couscousin kanssa!
MAKU-lehti/Antti Uusitalo 5/2015:
"Ksara Blanc de Blancs on maultaan kuiva, aavistuksen tamminen ja reilun hedelmäinen valkoviini. Sen valloittavassa aromimaailmassa yhdistyvät sitruksisuus, persikkaisuus ja kepeä yrttisyys. Viini sopii erinomaisesti hummuksen, baba ganoushin ja tabbouleh-salaatin kanssa."
Lähde: Haugen-Gruppen
Viinikartan Perjantaipullo-arvostelu
Viinikartta suosittelee:Todella miellyttävä viini. Tämä ei ärsytä ketään. Tasainen, pitkä. Mineraalisuus on keskiössä, joskin hillittynä, todella tyylikkäällä tavalla. Aromeina todella kypsynyttä sitrusta ja aavistus persikkaa. Maukkaan hedelmäinen ja hennon kukkainen. Kokonaisuus on kepeä, miellyttävän hapokas ja jälkimaultaan tyylikkään aromikas. Kesäkeittiössä paistetun parsan kanssa todella loistava yhdistelmä. Sai erinomaisen hyväksyviä kommentteja. Eri rypäleet tasapainottavat toisiaan: sauvignonin sitruksinen hapokkuus ja chardonnayn tammitettu voimaisuus sekä semillonin makea hedelmäisyys hienossa tasapainossa. Huikea viini.
Muut kommentit ( 4 )
Loistovalinta reilusti maustetun broilerin tai lohen kanssa. Ehdoton juoma juhlapöytään. (menaiset 26.3.2015)
Muokkaa PoistaKepeän herukkainen Ksara on oiva juomakumppani kuhalle myllärin tapaan. (Apu 2.4.2015)
Muokkaa PoistaLibanonin aurinkoa pullossa samoilta seuduilta, missä Jeesuksen kerrotaan muuttaneen veden viiniksi. Sauvignon tuo hapokkuutta, chardonnay kermaisuutta ja semillon mehiläisvahaa. Parsalle. (Aamulehti 2.4.2015)
Muokkaa PoistaValkoviini pääsiäiskertomuksen tapahtumapaikoilta. Tammen seassa aromaattista kukkaisuutta, kypsää omenaa ja sitrusta sekä litsiluumua. Kylmälle karitsalle. 3/5 tähteä. (www.hs.fi, julkaistu 26.3.2015)
Muokkaa Poista