Viña Tabalí
Viña Tabalin historia alkaa vuodesta 1993, jolloin Guillermo Luksic Craig oivalsi Chilen Limari Valleyn mahdollisuudet viininviljelyyn. Atacama-aavikon laidalla, Andien rinteisiin ja Tyyneen valtamereen rajoittuva Limari on Chilen pohjoisimpia viinialueita. Alue sijaitsee 400 km pohjoiseen pääkaupunki Santiagosta ja viinin viljelyn lisäksi alueella on muun muuassa kansallispuistoja, kuumia lähteitä ja arkeologisia kaivauksia.
Tabalin viinitarhat sijaitsevat 24 km länteen Ovallen kaupungista, keskellä ”lumottua laaksoa”, joka on julistettu kansallismonumentiksi Diaguita- ja Mollekulttuurien kalliomaalauksien ansiosta. Ilmasto on oivallinen, sillä lämpötila ei koskaan nouse yli 28 asteen ja yöt ovat viileähköjä meren läheisyyden vuoksi. Pitkä kesä kypsyttää rypäleet hitaasti ja sadonkorjuu onkin poikkeuksellisen myöhään. Atacaman aavikon ja Tyynenmeren läheisyys, kirkas ja puhdas taivas, lämpimät päivät ja raikkaat yöt sekä erinomainen kasvuympäristö luovat oivalliset puitteet Tabalín ensiluokkaisille viineille.
Viña Tabalin viimeisin löytö on vain 12 km Tyynestä valtamerestä sijaitseva Talinay-viinitila, jonka Chilen oloissa uniikki kalkkikivinen maaperä luo mahdollisuudet eleganttien ja moniulotteisten viinien valmistukselle.
Lähde: www.juomavinkki.fi
Katso tästä tuottajaan (tai jossain tapauksissa alueeseen) liittyvät muut tuotteet:
Viña Tabalí
Kommentit & arvostelut (1)
Maahantuojan tuotekuvaus
Pastaruuille ja italialaisiin iltoihin.
Väri: Punainen, puhdas ja kirkas.
Tuoksu: Hillityssä tuoksussa on punaisia marjoja, yrttejä ja metsäisiä aromeja
Maku: Keskitäyteläinen, keskitanniininen, hapokas, voimakas ja puhdas maku, tasapainoinen rakenne, pitkä ja kiehtova jälkimaku
Asiantuntija-arvio: 90 pistettä, Guá Mujer y Vino 2011
Palkinnot ja tunnustukset:
Hopeaa, Decanter 2011
Pronssia, International Wine Challenge 2011
Ainutlaatuinen punaviini ainutlaatuiselta viinitarhalta
Tabali Talinay Salala Pinot Noir -viini tulee Limarin laaksosta Talinayn viinitarhalta. Viini valmistetaan perinteisellä menetelmällä, johon kuuluu avoimet pienet sammiot, 10-päiväinen kylmämaseraatio, kokonaisten rypäleiden käyminen alussa ja kuorimassan painaminen alaspäin päivittäin värin ja maun uuttamiseksi. Käymisen jälkeen on vuorossa viinin maserointi parin päivän ajan ja sitten lappoaminen, minkä jälkeen viiniä kypsytetään huippulaatuisissa ranskalaisissa tynnyreissä (joista 10 % uusia) 12 kuukauden ajan. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään 18 kuukautta pullossa. Arvioitu kypsytyspotentiaali 10 vuotta vuosikerrasta. Viini säilyy juotavana 5–8 vuotta vuosikerrasta.
Talinayn viinitarha sijaitsee Limarín laaksossa lähellä Fray Jorgen kansallispuistoa. Viinitarha sijaitsee pienessä syrjäisessä laaksossa lähellä merta – paikassa, joka tarjoaa huippuolosuhteet viileän ilmaston viininviljelylle. Tämä on Chilen ainoa viinitarha, joka on istutettu puhtaaseen kalkkikivimaaperään (kalkki- tai liitupitoista maata). Tällaista maaperää on hyvin vaikea löytää Chilen viinialueelta, mikä tekee Talinayn viinitarhasta todella ainutlaatuisen. Maaperä vaikuttaa osaltaan siihen, että Talinay-viinit ovat elegantteja, monivivahteisia, luonnollisen hapokkaita, tiiviitä ja tasapainoisia ja niillä on hyvä ikääntymispotentiaali. Talinay-viinien puhtaassa luonnollisessa maussa voi aistia Limarín kesyttämättömän rannikon henkeä.
Lähde: Juomavinkki.fi
Muut kommentit ( 0 )