Kuiva: Sokeria enintään 4 g/l tai 9 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 2 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolikuiva: Kuivaa makeampi. Sokeria enintään 12 g/l tai 18 g/l, jos happopitoisuus korkeintaan 10 g/l pienempi kuin sokerimäärä.
Puolimakea: Edellisiä makeampi. Sokeria enintään 45 g/l.
Makea: Sokeria enemmän kuin 45 g/l
Erittäin kuiva: Brut nature, Extra Brut, Brut, sokeria 0-12 g/l
Kuiva: Extra Sec, Extra Dry, Trocken, Seco, sokeria 12-17 g/l
Puolikuiva: Sec, Dry, Trocken, Secco, sokeria 17-32 g/l
Puolimakea: Demi-sec, Halbtrocken, Medium Dry, sokeria 32-50 g/l
Makea: Sweet, Doux, Dolce, sokria yli 50 g/l
Kevyt: Raikas, kepeä, ohut, usein vähemmän alkoholia.
Keskitäyteläinen: Monipuolinen punaviini, joka on helppo yhdistää useimmille ruoille.
Täyteläinen: Tuhti viini, jossa usein korkea alkoholipitoisuus
Erittäin täyteläinen: Korostuneesti täyteläinen
Kommentit & arvostelut (5)
Maahantuojan tuotekuvaus
Cabeça de Toiro tulee DOC Do Tejon laatuluokitellulta alueelta Portugalista, Lissabonista koilliseen Alentejon ja Lisboan välistä. Alue on saanut nimensä Tejo-joesta, jonka molemmin puolin viinitarhat aukeavat. Alue tunnettiin aikaisemmin DOC Ribatejona.
Cabeça de Toiro Reserva on väriltään kirkkaan rubiininpunainen hienoisella violetilla vivahteella. Tuoksussa tulee esiin intensiivinen kypsä marjaisuus, karhunvatukka, boysenmarja, mutta myös paahtuneet aromit, kaakao ja suklaa.
Maku on hyvin hedelmäinen ja pehmeä. Tuoksun kypsä marjaisuus ja paahteisuus jatkuvat maussa kauniisti. Hyvää hedelmäisyyttä tukee hyvä hapokkuus ja tyylikäs tammisuus. Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa tammitynnyreissä yhdeksän kuukauden ajan.
Cabeça de Toiro Reserva on monipuolinen ruokaviini, jonka seurassa viihtyy porsas, nauta, mutta myös lammas. Hedelmäisyydessään viini sopii rasvaiselle kalalle ja kanalle. Näille viiniä voi myös hieman viilentää 14-16 asteiseksi. Pehmeydessään viini on myös mitä mainioin nautiskeluviini.
Lähde: Norex Spirits
Muut kommentit ( 4 )
Tästä viinistä arvio Viinikartan blogissa (viinikartta.blogspot.fi): Pääsiäisen punaviini karitsan kareelle: Cabeça de Toiro Reserva
Janne Putkonen
Muokkaa PoistaPortviinin pikkuveli. Vivahteikas viini vaatii seurakseen ruokaa. Pihviviini, joka on omimmillaan grillatun entrecoten kanssa. Hinta/laatu 3 tähteä. (ruoka.ts.fi, julkaistu 11.1.2013)
Muokkaa PoistaPullon henki -blogi 3.12.2012: "Tuoksussa on kypsiä punaisia marjoja ja hedelmiä, kukkaisuutta sekä mausteita ja suklaankin vivahdetta. Maku jatkaa tuoksua hyvin, tanniinit ovat melko pehmoiset, mutta kantavat viiniä pitkähköön, melko mausteiseen jälkimakuun. Viini mennee hyvin pihvin tai kovempien juustojen seurassa." Lue koko juttu pullonhenki.blogspot.fi
Muokkaa PoistaTummanpunainen, tyylikäs ja hapankirsikkainen Portugalin Tejosta tuleva viini on yksi parhaista löydöistä alkutalvella 2012. (www.ruokala.net, julkaistu 9.11.2012)
Muokkaa Poista