Monbazillac on Bergeracin alueen makea jälkiruokaviini. Tuottajia on lukuisia.
Autolla Ranskan viinialueille, 4. osa
Juttusarjassa julkaistu:
Juttusarjassa julkaistu:
FAKTA
Bergerac ja Monbazillac
Bergerac ja Monbazillac
- Bergerac sijaitsee Bordeaux'n itäpuolella
- 110 kilometriä Cahorsista luoteeseen
- Ajoaika Bordeaux'sta 1 h 30 min, Toulousesta 2 h 45 min
- Alueen viineissä samankaltaisuutta Bordeaux'iin
- Punaviinejä, valkoviinejä, roseeviinejä ja makeita valkoviinejä
- Enimmäkseen edullisia perusviinejä.
- Viljelmiä 12000 hehtaaria
- Ilmasto osin atlanttinen ja osin mannermainen
- Monbazillac-jälkiruokaviini Bergeracin tunnetuin viini
- Monbazillacin viljelyala yli 2000 hehtaaria, tuotanto 7 miljoonaa pulloa
- Monbazillacin aromit: aprikoosi, hunaja, persikka, trooppinen hedelmäisyys
- Ruokapari: sinihomejuusto, hanhenmaksa ja makeat jälkiruoat
- Alkossa myynnissä olevat Berberac-viinit
- Alkossa myynnissä olevat Monbazillac-viinit
Bergerac
Pariisi
Bergerac
Bergerac
Bergeracista tulee ainakin itselleni mieleen John Nettlesin esittämä hahmo rikosdraamasarjasta Bergerac sekä Gérard Depardieun esittämä Cyrano de Bergerac.
Mutta entäs bergerac-viini? Valitettavasti se on täällä pohjoisessa huonommin tunnettu kuin edellä mainitut populaarikulttuurin edustajat. Lisäksi Bergerac jää Bordeaux'n varjoon, vaikka viineissä onkin (tai juuri sen takia) samankaltaisuutta. Oma mielikuvani alueen viineistä on "edullinen käyttöviini Bordeaux'n tyyliin", mihin on varmasti vaikuttanut Alkon ohut bergerac-viinien tarjonta.
Itse kaupunki on aika pieni. Asukkaita Bergeracissa on alle 30 tuhatta. Mutta niin kuin monissa ranskalaisissa kapungeissa, Bergeracistakin löytyy viehättävän moni-ilmeinen vanhakaupunki.
Bergerac Monbazillacin linnalta katsottuna.
Cyrano de Bergerac.
Vanhaa kaupunkia.
Hanhenmaksa on tällä seudulla arvossaan.
Vanhan kaupungin ravintolan menu.
Monbazillac
Monbazillacin viinialue ja noin tuhannen asukkaan samanniminen kylä löytyvät Bergeracin läpi virtaavan Dordogne-joen vasemmalla rannalta vain muutaman kilometrin päästä. Kylästä löytyy myös 1500-luvulla rakennettu Monbazillacin linna, jossa pääset maistamaan ja ostamaan monbazillac-viiniä, vierailemaan viinimuseossa ja tietysti myös linnassa.
Monbazillac-viini on Bergeracin tunnetuin viini. Se on ansainnut huomiota Pariisin ravintoloissa ja jonkin verran myös kansainvälisesti, joten se on jonkinlainen poikkeus alueen viinitarjonnassa. Alkossakin on tarjolla kaksi alueen viiniä (puolikas pullo maksaa noin 20€). Sokeria näissä viineissä on peräti 150 grammaa litrassa, joten hyvin makeista viineistä on kyse.
Rypälelajikkeet, joista monbazillac tehdään, ovat Muscadelle, Sauvignon Blanc ja Sémillon. Rypäleisiin kehittyy myös jalohometta, minkä ansiosta viineihin syntyy huikea aromikkuus.
Käytännössä täsmälleen samoista aineksista tehdään myös Bordeaux'n kuuluisa sauternes. Voidaankin sanoa, että myös Monbazillacin päälle lankeaa Bordeaux'sta varjo, sillä monbazillac-viini ei ole läheskään yhtä tunnettu kuin sauternes-viini.
Maistoimme muutaman monbazillacin. Alueen kaupasta reilulla vitosella saa puolikkaan pullon sellaista monbazillacia, jossa on melko laimea konsentraatio, mutta maku kuitenkin miellyttävä, raikas ja jälkiruokaviinimäinen. Kalliimmissa viineissä maku on konsentroituneempi ja kerroksellisempi. Halvimpia ei kannata säilyttää pitkään, mutta monet monbazillacit kestävät 30 vuotta kellarointia.
Monbazillacissa viinituristeille on hyvät järjestelyt, parkkipaikat ja opasteet.
Matkailutoimisto ja viininmaistelu.
Monbazillacia voi kellaroida pitkään. Tässä vuosikerta 1990.
Monbazillacin linnassa (Château de Monbazillac) pääsee tutustumaan linnan ja alueen historiaan.
Château de Monbazillac tuottaa myös itse viiniä osuuskuntapohjaisesti. Viljelijöitä on 50 ja tuotantoa 3 miljoonaa pulloa vuodessa.
Näkymät linnalta.
Kesäkuun alussa viiniköynnökset kukkivat.
Linnanpiha.
Linnan yhteydessä toimii myös viinimuseo, jonka näyttely on vaikuttava visuaalisine esityksineen.
Monbazillac-viinin rypäleet saavat myöhään syksyllä kerroksen jalohometta, minkä ansiosta mausta tulee tyylikkään vivahteikas ja hunajainen.
Myös viinin väri muuttuu, kun viini kehittyy.
Näkymä linnan baarista. Samassa yhteydessä toimii varsin kattava viinikauppa.
Lipun hintaan kuuluu myös maisteluannos.
Pari tuntia kestänyt kiertely teki nälkäiseksi. Onneksi alueelta löytyi myös ravintola.