Kokemuksia automatkasta Loiren Sancerreen

       
Sancerren kylä sijaitsee korkealla kukkulalla, josta aukeaa upeat näkymät ympäröiville viiniviljelyksille.

Autolla Ranskan viinialueille, 2. osa
Juttusarjassa julkaistu:

FAKTA
Sancerre
 • Tunnetuin Loiren ala-alue
 • 240 kilometriä Pariisin lentokentältä etelään
 • Mannermainen ilmasto
 • Viiniviljelyksiä noin 3000 hehtaaria
 • Sauvignon Blancia 80%
 • Pinot Noiria 20%
 • Pieniä muutaman hehtaarin perhetiloja. Suurimmalla tuottajalla 100 ha
 • Maaperä kalkkikiveä ja savea
 • Pullohinnat 20 - 70 euroa
 • Sauvignon Blancin aromit: herukka, karviainen, lime, meloni, mineraalisuus, mustaherukka, omena, päärynä, raparperi, ruoho, savu, sitrus, yrtit
 • Alkossa myynnissä olevat Sancerren viinit


Sancerre
[kartta: Ranska]
Pariisi
Sancerre


Pysäköinti Sancerressa


Pysäköinti Ranskassa voi olla vaativaa, koska liikennettä on paljon ja parkkipaikat useimmiten täynnä. Sancerressa on kuitenkin hyvin järjestetty julkinen (ilmainen) pysäköinti kylän länsipuolella. Ainakin kesäkuun alkupuolella autolle löysi paikan. Itse kylään autolla ei kannata mennä sukkuloimaan, sillä pysäköintipaikkoja on vähän, kujat ahtaita ja jyrkkiä.

Sancerren julkinen pysäköinti on järjestetty yllättävän väljästi, vaikka itse kylä on autoille todella ahdas.


Viiniviljelmät Sancerressa


Loiren viiniviljelmät sijoittuvat pääasiallisesti Atlanttiin laskevan Loire-joen laaksoon itä-länsisuunnassa noin 400 kilometrin matkalle. Sancerre sijaitsee aivan tämän viljelyalueen itäpäädyssä. Itse joen alkulähde kiemurtelee kuitenkin kaukana etelässä ja myös siellä viljellään viiniä, vaikka näitä alueita harvoin mielletään Loireen kuuluviksi.

Sancerren maisemissa silmä lepää. Yhtä aikaa syntyy innostunut ja rauhallinen tunnelma, kun katselee laajoja auringon kultaamia rinteitä täynnä viiniköynnöksiä.

Viiniä kasvatetaan noin 3000 hehtaarilla. Kuuluisin viinityyli syntyy Sauvignon Blancista, jonka elegantti mineraalisuus poikkeaa esimerkiksi Uuden-Seelannin superaromaattisesta sauvignon blancista melko paljon. Samojakin piirteitä toki on. Jotkut pitävät Sancerren sauvignon blancia parhaana maailmassa.

Pinot Noirista tehdään sekä punaviiniä (13%) että roseeviiniä (7%). Loiren pinot noir on laadukas vaihtoehto niille, jotka hakevat edullisempaa vaihtoehtoa Burgundin kohoaville hinnoille.

Viinintuottajat ovat perheyrityksiä, joista monet pieniä.

Viljelyksiä voi tarkastella lähempää autolla, pyörällä ja jopa jalkaisin.


Kesäkuun alussa kasvu näytti tältä.


Auringonvalo on voimakkaimmillaan etelään osoittavilla rinteillä. Myös maaperän koostumuksella ja veden virtauksella rinteissä on iso merkitys viinille ja juuriston kasvulle.


Laakson pohjalla tasamaalla viiniköynnöksiä ei näkynyt.


Suomestakin tuttuja heinäpaaleja.


Artesaanituottaja Raffaitin-Planchon


Vierailimme Raffaitin-Planchonilla, joka sijaitsee vain noin kolmen kilometrin päässä Sancerren kylästä.

Raffaitin-Planchon on perheyritys, jolla on kuusi hehtaaria viiniviljelmiä.

Alkosta löytyy tällä hetkellä sauvignon blanc Domaine Raffaitin-Planchon Sancerre 2021 (28,90€) ja punaviini Domaine Raffaitin-Planchon Sancerre Les Griottes 2019 (35,98€). Molemmat ovat loistavia pientuottajaviinejä. Sauvignon blanc on kuiva, hapokas, mineraalinen, raparperinen ja sitruksinen. Pinot noirin maku on tyylikkään tamminen ja herkullisen punamarjainen.

Saimme tilalla lämpimän vastaanoton ja maistoimme koko valikoiman läpi. Tilalla on otettu käyttöön akaasiasta valmistettuja tynnyreitä tammitynnyrin sijaan. Käytäntö on verrattain uusi ja kokeiluja on eri puolella maailmaa tehty vasta muutamia vuosia. Akaasia antaa sauvignon blancille syvemmän maun ja tvistiä, mutta toisaalta puun aromi on tammea lempeämpi. Akaasia on todella kiinnostava uusi tapa kypsyttää valkoviiniä, sillä viime aikoina on alettu yhä painokkaammin arvostella tammipuun raskasta makua.

Domaine Raffaitin-Planchon.


Jens (Viinikartta.fi) ja Antoine Raffaitin.


Sauvignon Blanc kypsytetään useimmiten terästankissa.


Janne (Viinikartta.fi) maistamassa viiniä suoraan terästankista.


Raffaitin-Planchonin erikoisuus on akaasiatynnyrit, joissa osa talon sauvignon blanceista kypsyy.


Maistoimme viiniä myös suoraan tynnyristä.


Kuvan viineistä kaksi lähintä löytyy myös Alkosta. Sauvignon Blanc maistuu erityisen hyvältä paikallisen vuohenjuuston kanssa. Sopivia ruokapareja ovat myös kalaruoat, ravut ja simpukat.


Sancerren kylä


Kukkulan laella sijaitseva Sancerren kylä on läpimitaltaan vain noin 500 metriä, mutta tiiviisti rakennettu. Asukkaita on noin 1300.

Kapeat kadut ja kujat sekä vanhat kivitalot tiilikattoineen luovat kylälle tiiviin ja intiimin tunnelman.

Kylästä löytyy useita viinimyymälöitä, ravintoloita ja baareja.

Näköalapaikalta maisemat avautuvat kilometrien päähän alaville maille.

Raffaitin-Planchon sijaitsee Amignyn kylässä. Tämä kuva Sancerresta on otettu Amignyn suunnalta.


Tänne ei kannata mennä autolla.


La banque -viinibaari.


Joseph Mellot on alueen suuria tuottajia. Mellotin viinejä löytyy myös Alkosta.
Le Cep en Sancerrois ja viinibaari La banque


Yövyimme Bed & Breakfast -paikassa Le Cep en Sancerrois keskellä kylää. Samalla pääsimme tutustumaan talon sisäpihan rehevään puutarhaan. Pääskyjä, joita harvemmin enää Suomessa näkee, kaarteli runsaasti puutarhan yllä.

Majoitustilat olivat kuluneet ja vaatimattomat, mutta henkilökunnan hymyilevä asenne, erittäin hyvä aamiainen (kaikki itse tehtyä juustoja myöten) ja ravintola, jota majoituksesta vastannut perhe piti, antoivat paljon anteeksi. Samalla unohtui myös se, että vaikka majoituksen yhteydessä piti ennakkotietojen mukaan olla pysäköinti, sitä ei kuitenkaan ollut. Onneksi julkinen pysäköinti toimi.

Le Cep en Sancerroisista vastannut perhe piti myös ravintolaa kadun toisella puolella. Burratasalaatti.


Liha valmistettiin aidolla tulella ja hiilloksella.


Maistoimme viinejä myös La banque -viinibaarissa. Listalla viinit on jaoteltu pikkukylien mukaan. Domaine Bourgeoisin valkoviini Jadis (61,00€) oli vielä hetki sitten myynnissä Alkossa hintaan 55,00€. Ei siis paha ravintolahinta. Laseittain tarjottavia viinejä löytyi vain vähän, mikä on viinituristin pikavisiitille huono juttu.


Sancerressa valmistetaan myös aika hyviä roseeviinejä Pinot Noirista. Se on kuitenkin harvinaisempi tapaus, joten saimme maistaa alueen roseeviiniä vasta viinibaarissa. Sitä sai onneksi laseittain.
Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: