
Cahorsissa sijaitseva 1300-luvulla rakennettu Pont Valentré -silta on Unescon maailmaperintökohde ja kaupungin tärkein nähtävyys.
Autolla Ranskan viinialueille, 3. osa
Juttusarjassa julkaistu:
Juttusarjassa julkaistu:
FAKTA
Cahors
Cahors
- Cahorsia pidetään Malbecin kotina
- 430 kilometriä Sancerresta etelään
- Ajoaika Touloisesta 1 h 30 min, Bordeaux'sta 2 h 50 min
- Ainoa merkittävä Malbec-alue Argentiinan lisäksi
- Sijaitsee 115 km Touloisesta pohjoiseen
- Viiniä yli 4000 hehtaaria
- Cahorsin punaviinissä ainakin 70% Malbecia, loput Merlotia ja Tannatia
- Ilmasto atlanttinen, mannermainen ja välimerellinen
- Viljelykset kaupungin länsipuolella Lotjoen varrella 40 km matkalla
- Maaperä ylätasangolla kalkkikiveä, lähempänä jokea eri maa-aineksista koostuvaa soraa
- Pullohinnat keskimäärin 13 - 40 euroa
- Malbecin aromit: karhunvatukka, kirsikka, luumu, mustaherukka, mustikka, nahka, suklaa, vadelma ja viikuna
- Alkossa myynnissä olevat Cahorsin malbecit
Cahors
![[kartta: Ranska]](https://www.viinikartta.fi/lib/img/map-countries/item-page-france.png)
Pariisi
Cahors
Cahors
Cahors on lounaisranskalainen tiiviisti rakennettu 20 tuhannen asukkaan pikkukaupunki ja viinialueen nimi. Lotjoki tekee kaupungin kohdalla mutkan ympäröiden keskustan kolmelta suunnalta. Joen ulkorannalla kohoaa korkeat kalkkikiviset kukkulat, joten alueella on myös korkeuseroja.
Cahorsin osalta näimme viiniköynnöksiä vain keskusaukiolla ja Pont Valentré -sillan lähettyvillä. Ne oli istutettu lähinnä koristeeksi. Varsinaiset viiniviljelmät löytyvät kaupunkin länsipuolelta joen varrelta.
Koska aikataulumme ei antanut myöten viinitilavierailulle, joiduimme viinin osalta turvautumaan kaupungin ravintoloihin ja viinibaareihin. Se ei sinänsä haitannut, koska tavoite oli maistaa mahdollisimman monta malbecia.

Lotjoki tekee Cahorsin keskustan kohdalla mutkan.

Kaupungista löytyy kävelykatuja ja kapeita kujia sekä historiaa roomalaisajalta ja keskiajalta.

Keskusaukion suihkulähde.

Kadun ylle kaartuvat puut ovat aina pysäyttävä näky.
Cahorsin viinit
Argentiina on menestynyt malbecillaan, vaikka lajikkeen alkuperä on Ranskassa. Malbec on yksi bordeaux-blendin rypäleistä, mutta Ranskan varsinainen malbec-viinien alue on kuitenkin Cahors.
Cahorsissa malbec-punaviini voi olla pelkästään Malbecista, mutta usein mukaan sekoitetaan Bordeaux'n tyyliin Merlotia sekä erittäin tanniinista Tannat-rypälettä. Malbecia tulee kuitenkin olla vähintään 70 prosenttia.
Terroirilla eli olosuhteilla, missä viini kasvaa, on suuri merkitys lopputulokselle. Lotjoen varrella on eri korkeudella sijaitsevia terasseja. Kaikkein korkeimmalla sijaitsevat ovat parhaita kasvupaikkoja. Myös ylätasangolla kasvatetaan viiniä kalkkikivisessä maaperässä.
Cahorsin malbecit eroavat argentiinalaisista serkuistaan. Kun Argentiinan malbecit ovat hedelmävetoisia ja alkoholisia, Carhorsin malbeceissa on lihaisampi rakenne, elävämpi hapokkuus sekä napakammat tanniinit.
Parhaimmillaan Cahorsin malbec on täysin verrattavissa Bordeaux'n huippuviinien tasoon. Sen voi jokainen todeta maistamalla Chateau Lagrezetten Le Pigeonnier -viinin. Se oli yksi syistä, miksi vierailimme Cahorsissa. Ei maistamaan juuri tätä viiniä, vaan löytämään vastaavaa laatua.
Le Pigeonnier on paras maistamani malbec ja myös yksi parhaista maistamistani punaviineistä. Sen saatavuus on kuitenkin hyvin rajallinen ja pullohintakin ainakin 150 euroa. Cahorsin viinibaarista Le Pigeonnier löytyi vain tyhjänä näytepullona, mutta bistrosta sitä saisi hulppealla 600 euron pullohinnalla.

Cahorsin terroirit.

Cahors Malbec Lounge -viinibaari.


Maistoimme viinibaarissa puoli tusinaa malbeceja. Laatu oli hyvää, mutta aivan huipulle ei päästy. Alueen malbecien tyylikäs omaleimaisuus oli kuitenkin selvästi maistettavissa.

Chateau Lagrezetten valmistama Le Pigeonnier on paras koskaan maistamani malbec.

Le Pigeonnier.
Cahorsin ruoka
Cahors tunnetaan etenkin foie grasistaan (hanhenmaksa) ja tryffeleistään.
Malbec puolestaan sopii monille liharuoille, kuten ankanrinnalle, jänispaistille, grillatulle lampaalle ja naudanlihalle.
Malbecia pidetään myös sopivina viininä cassouletille, maalaisranskalaiselle pataruoalle, joka sisältää lihaa, makkaraa ja papuja. Pari kertaa on tullut itsekin tehtyä, suosittelen.
Paikallisessa bistrossa halusimme kokeilla alkuruokana foie grasista tehtyä crème brûléeta, paikallinen erikoisuus, jota viereisessä pöydässä istuneet britit vaikuttivat pitävän nautinnollisena. Makean ja maksan sekoitus oli kyllä kokemuksena ainutlaatuinen, mutta jääköön kokeilu yhteen kertaan.
Toisena alkuruokana maistoimme sydäntä, mikä myös kuvastaa alueen rustiikkisempaa ruokakulttuuria. Malbec oli sydämelle passeli viini.

Alkuruokana sydäntä.

Foie gras crème brûlée.

Kahden kämmenen kokoinen entrecôte.

Alueen kuuluisin malbec, Chateau Lagrezetten Le Pigeonnier, bistron viinilistalla 600 euron pullohinnalla. Näköjään myös tältä listalta löytyy (kuten myös Sancerressa) akaasia-tynnyreissä kypsynyttä viiniä.