Vierailimme Südsteiermarkissa Wohlmuthin viinitilalla

   

Südsteiermark ja Wohlmuthin viinitila

Otimme kohteeksi viinitilan eteläisessä Styyriassa.

Lue myös matkareportaasimme edellinen juttu:
Domäne Wachau

Graz ja Thal

Pikaisen vuoristopiipahduksen jälkeen jatkoimme Itävallan reissuamme takaisin viinialueille. Otimme tukikohdaksemme Steiermarkin (Styyria) pääkaupungin Grazin, mistä on suhteellisen lyhyt ajomatka monille eri viinialueille.

Graz on myös itsessään hieno kulttuuri- ja historiakohde, varsinkin populaarikulttuurin ystäville. Itävallan tunnetuin henkilö Arnold Schwarzenegger on kotoisin aivan Grazin liepeiltä ja olihan meidän pakko käydä tutustumassa Arska-museoon hänen synnyinkodissaan.

Steiermarkin pääkaupungissa Grazissa asuu noin 300 000 asukasta. Se tuntuu tutun kompaktilta kaupungilta tällaiselle tamperelaiselle viinibloggaajalle. Kaupungissa toimii ratikka, jollaista myös Tampereelle rakennetaan. Tämä näkymä on aivan kaupungin keskussa sijaitsevalta linnavuorelta.


Arnold Schwarzenegger on syntynyt Thalin kylässä metsäisellä alueella Grazin länsipuolisilla kukkuloilla, jotka myös aiemmassa Graz-kuvassa näkyvät. Hän perusti 1800-luvulla rakennettuun synnyinkotiinsa Schwarzenegger-museon, jossa törmää elokuvista tuttuun rekvisiittaan.


Oli jotenkin absurdia törmätä terminaattoriin pienessä kylässä, jossa traktorit pörisevät maalaisteitä pitkin. Arnold kuulemma piipahtaa museossa vuosittain ja viimeksi hän tuli ilmoittamatta yksin paikalle polkupyörällä Grazista.


Etelä-Steiermarkin pittoreskit maisemat

Kulttuuripläjäyksen jälkeen suuntasimme auton kohti etelää. Steiermark on Itävallan mittapuulla melko alavaa ja metsäistä aluetta.

Mitä etelämmäksi mennään, sen polveilevammaksi maisema muuttuu. Alppien itäisimmät osat ylettyvät ihan Etelä-Steiermarkin reunalle, ja vaikka kyse ei olekaan vielä jylhistä vuorista, on maisemassa paljon jyrkkiä rinteitä ja jännittäviä mäennyppylöitä.

Südsteiermarkin sijainti
[kartta: Itävalta]
Wien
Südsteiermark


Kitzeck-Sausalin ala-alueelta löytyy upeiden maisemien viinitie (Sausaler Weinstraße), jonka varrelta löytyy kymmeniä viinitiloja ja ravintoloita. Tämä kuva on Kitzeckin kylästä, joka on Sausal-vuoriston keskeinen paikka. Vuoristo on korkeimmillaan 671 metriä ja monet viinitarhatkin kipuavat melkein 600 metriin.


Etelä-Steiermark jatkuu Grazin eteläpuolelta aina Slovenian rajalle asti. Se on Itävallan eteläisin viinialue, jonne virtaa Adrianmereltä asti lämmintä ilmaa. Ilmastoa voikin sanoa välimerelliseksi.

Alue on kuitenkin suhteellisen korkealla merenpinnan tasosta ja lähellä Alppeja, mikä taas viilentää ilmastoa. Suuret lämpötilan vaihtelut tuottavat hienoja, aromaattisia ja kirpeän kuivia valkoviinejä, joten ilmasto on otollinen viinintuotantoon.

Olosuhteet ovat erityisen otolliset Sauvignon Blancille, joka on alueen tärkein rypäle. Se hyötyy korkeilla rinteillä sijaitsevien tarhojen viileistä illoista ja öistä, jolloin rypäleen hapokkuus säilyy.

Sausal-vuoriston vuorijonoa.


Jyrkkärinteiset kukkulat eivät kuitenkaan mahdollista massiivisia satoja, joten alueen viinintuottajat ovat suhteellisen pieniä ja keskittyvät laatuun, joka on jo saanut kansainvälistä tunnustusta.

Maanmuodot vaikuttavat myös viljeltäviin lajikkeisiin, sillä korkeimmat mäennyppylät eivät ole olleet jääkauden jälkeen merenpinnan alapuolella, joten niiden maaperä eroaa matalimmista kukkuloista suuresti.

Sausal on ainoa alue Südsteiermarkissa, jossa tehdään rieslingiä. Onnistuimme kysymään rieslingiä eräässä toisessa paikassa, vain 20 kilometrin päässä, ja viinipuodin pitäjä huomautti, että väärä alue pojat, täällä ei tehdä rieslingiä.


Maisema näyttää vihreältä, mikä ei ole ihme, sillä Steiermarkia kutsutaan Itävallan vihreäksi sydämeksi.


Wohlmuthin viinitila

Selvittelimme paikallisia tuottajia puolihuolimattomasti ja päätimme lopulta vierailla Weingut Wohlmuthilla vajaan tunnin ajomatkan päässä Grazista. Alueella on paljon muitakin saman kokoluokan tuottajia, mutta Wohlmuth vaikutti mielenkiintoiselta ja yksi heidän viineistään on saatavilla myös Alkossa.Pikkuteitä aikamme sompailtuamme löysimme Wohlmultin keltaisen viinitilan yhden isomman kukkulan juurelta. Pihassa meitä vastaan juoksi heti kaksi suloista koiraa, joten vastaaotto oli heti lämmin.

Itävallan viinitiloilta löytyy yleensä viinipuoti, jossa tilan tuotteita pääsee myös maistamaan ennen ostopäätöstä. Puodissa meidät otti vastaan herttainen Maria-rouva, joka osoittautui perheen isoäidiksi.

Wohlmuth on todellinen perheyritys, sillä isoäidin lisäksi kaikki muutkin perheenjäsenet ovat hommissa mukana. Hetken yritimme löytää yhteistä kieltä, mutta lopulta isoäiti päätti pyytää poikansa, tilan viinintekijän Gerhard Juniorin, paikalle.

Sadonkorjuuaika on viinintekijälle varmasti vuoden kiireisintä aikaa. Saimme kuitenkin taas erittäin vieraanvaraisen ja kiireettömän kohtelun, vaikka Gerhardia olisi selvästi tarvittu toisaalla.

Hän kertoi meille juurta jaksaen alueen ilmastosta ja liuskekivisestä maaperästä, ja kuinka ne vaikuttavat heidän tuottamiin viineihin. Wohlmuthin parhaat tarhat ovat alueen korkeimmilla rinteillä, mikä tekee viineistä erityisen luonteikkaita. Enimmillään rinteiden jyrkkyys on jopa 90%. Kivisessä maassa viiniköynnösten juuret ulottuvat jopa 12 metrin syvyyteen.

Gerhard on todella tarkka tuotteistaan ja koko tilan tuotanto on todella laadukasta käsinkerättyjä ja -valikoituja rypäleitä myöten. Viinintekemisessä onkin vahva perinne, sillä perhe on tehnyt alueella viinejä jo vuodesta 1803. Yhteen hehtaariin viiniviljelyksiä käytetään 1200 työtuntia, mikä kuulostaa uskomattomalta.

Maistelimme viinit laajasti perusviineistä yhden tarhan viineihin ja ihastuimme etenkin heidän sauvignon blaceihin ja tammiseen chardonnayhin.

Palstojen pirstaleisuus ja erilaiset olosuhteet mahdollistavat laajan tyylikirjon viineihin, mutta ulkopuolisen on vaikea hahmottaa eri tarhojen eroja.


Huippumielenkiintoisen maistelun, juttutuokion ja ostosten jälkeen suuntasimme kohti läheisen kukkulan huippua. Gerhard suositteli sitä ehdottomasti, mutta aluksi meinasimme ohittaa koko kukkulan ja jatkaa vielä ripeästi toiselle tilalle.

Tämä olisi kuitenkin ollut koko reissun suurin virhe! Kukkulan huipulta avautui aivan uskomattomat maisemat ja tietysti tarjolla oli myös sturmia.Sturm on itävaltalainen erikoisuus, josta voit lukea lisää Wienin jutustamme


Wohlmuthin viinit

Wohlmuthilta löytyy kolmisenkymmentä erilaista viiniä lukuisista eri rypäleistä ja lukuisilta eri tarhoilta. Vuosituotanto on 270 000 - 320 000 pulloa, joista merkittävä osa menee vientiin.

Wohlmuthilta on Alkossa myynnissä perustason Sauvignon Blanc Klassik (17,24€). Sekin kuvastaa hienosti alueen tyyliä. Südsteiermarkin sauvignon blancit ovat puhdaspiirteisiä, hapokkaita, hedelmäisiä ja yrttisiä. Niiden laatua voi menestyksellä verrata Loiren sauvignon blanceihin. Steinriegl on erittäin jyrkkärinteinen tarha, jota on pidetty alueen parhaana. Tätä noin 20 euron hintaista Steinriegl Sauvignon Blancia ei Alkosta saa. Se on valmistettu terästankissa sekä vanhoissa tammitynnyreissä. Lopputulos on todella tasapainoinen, elegantti ja hienon mineraalinen laatuviini, jolle Parkerin Wine Advocate on antanut 93 pistettä.


Tätä Gola-tarhan yli 20 euron pinot grisiä ei myöskään saa Alkosta, mutta samalta tarhalta tullut Wohlmuth Gola Pinot Blanc on ollut Alkossa myynnissä vielä pari vuotta sitten. Tarha on alueen lämpimimpiä ja tuottaa runsaan täyteläisiä viinejä mineraalisuutta unohtamatta.


Tarhan nimi Dr. Wunsch jäi helpoiten mieleen. Tämä noin 20 euron riesling on kasvanut tarhalla, joka sijaitsee jopa 550 metrissä ja jonka kaltevuus on enimmillään huimat 90%. Riesling on harvinaisuus alueella, mutta tarhan viineissä on kypsytyspotentiaalia. Dr. Wunsch Rieslingissä on mahtava tuoksu. Maku on hienon ja kompleksisen mineraalinen sekä elegantin hedelmäinen sisältäen aprikoosia, ananasta ja sitruunan kuorta. Tätä kun saisi Suomeen.


Wohlmuthilta löytyy myös reilun 20 euron runsas chardonnay, jossa on popcornvoita, reipasta hedelmäisyyttä ja hienoa hapokkuutta. Tätä upeaa runsasmakuista viiniä on kypsytetty tammessa usean kuukauden ajan ja se sopii vahvemmallekin ruualle. Tämä on todella hieno laatuviini, josta erityisesti tykkäsimme ja myös tätä jäämme kaipaamaan Suomeen. Parkerilta viini sai peräti 94 pistettä.
Seuraavaksi matkamme jatkui Itävallan itärajan läheisyyteen Burgenlandiin. Lue juttu tästä: Vierailimme Feiler-Artingerilla Burgenlandissa
Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: