Vierailimme Feiler-Artingerilla Burgenlandissa

       

Feiler-Artingerin jälkiruokaviinit ovat vertaansa vailla

Otimme kohteeksi viinitilan Rustin historiallisessa kaupungissa Burgenlandissa.

Lue myös matkareportaasimme edellinen juttu:
Vierailimme Südsteiermarkissa Wohlmuthin viinitilalla

Burgenland

Itävallan viinimatkamme viimeinen etappi oli maan itärajalle rajautuva Burgenlandin viinialue. Burgenland on suhteellisen laaja alue, joka ylettyy Wienin eteläpuolelta aina etelärajalle saakka. Verrattuna muihin Itävallan viinialueisiin on Burgenlandilla omat erikoisuutensa.

Neusiedlerjärven sijainti Burgenlandissa
[kartta: Itävalta]
Wien
Neusiedlerjärvi


Burgenlandin pinnanmuodot ovat huomattavasti muita viinialueita tasaisempia ja läheisten Itä-Euroopan alankojen ilmasto lämmittää Burgenlandin ilmastoa huomattavasti. Kuumia ja pitkiä kesiä tasapainottavat kylmät ja kuivat talvet.

Jos Südsteiermarkissa rinteet olivat paikoin jopa dramaattisen jyrkkiä, Burgenlandissa maisemaa leimaa tasamaat.


Burgenlandin viinit

Itävallan muista viinialueista poiketen Burgenlandin olosuhteet ovat hyvät etenkin punaisten viinilajikkeiden viljelyyn. Burgenland onkin Itävallan punaviinien valtakuntaa.

Alueen suosituimmat punaiset lajikkeet ovat Itävallassa kehitetty Zweigelt ja Blaufränkisch, jonka pohjalta Zweigelt on risteytetty. Näistä lajikkeista tuotetaan yleisimmin keskitäyteläistä, marjaisaa ja keskitanniinista viiniä.

Feiler-Artinger Zweigelt 2016 (15,79€)
Zweigelt on tärkeä rypäle Itävallassa ja myös Feiler-Artinger valmistaa siitä punaviiniä, joka on perusominaisuuksiltaan keskitäyteläinen, keskitanniininen ja marjaisa. Mausta löytyy punaisia marjoja, tummempia marjoja, kirsikkaa ja sopivasti happoja tuomaan ryhtiä. Kokonaisuus on laadukkaan oloinen ja vivahteikas.


Toinen Burgenlandin erikoisuus on makeat jälkiruokaviinit. Tässä voidaan nähdä paljon yhtäläisyyksiä rajanaapuri Unkarin kanssa. Vaikutteet ovat kiistattomat, ovathan alueet olleet historian saatossa ja kulttuurivaihdoltaan enemmän tai vähemmän yhtenäisiä. Burgenlandissa on myös viljelty samoja lajikkeita, jotka löytyvät Unkarin makeista Tokaji-viineistä, mutta sittemmin tuotantoon on valittu paremmin pitkiin kasvukausiin soveltuvia lajikkeita.

Feiler-Artinger Beerenauslese 2017 (19,95€).
Täyttä timanttia on usean rypäleen (Welschriesling, Weissburgunder, Chardonnay, Neuburger, Gelber Muskateller) sekoitteena tehty makea ja jalohomeinen beerenauslese-jälkiruokaviini. Sokeria on 130 grammaa litrassa, mutta maku on silti yllättävän raikas. Hunajainen suutuntuma, kypsän persikan pehmeys, aprikoosin aromikkuus ja viettelevä kukkaisuus yhdistyvät raikastavaan hapokkuuteen, josta löytyy sitruksisuutta, mandariinia ja ananasta. Laatuun nähden Alkon hintakin tuntuu edulliselta. Suosittelemme joulun ajan nautiskeluun, juustotarjottimella erityisesti sinihomejuustolle sekä makeille jälkiruuille.


Makeiden viinien tuotanto on keskittynyt Pohjois-Burgenlandissa sijaitsevan Neusiedlerjärven ympäristöön. Suuri järvi on todella matala, syvimmilläänkin vain 2 metriä, joten se lämpenee todella nopeasti. Lämmin vesistö lauhduttaa lähialueen ilmastoa myöhään syksyyn ja pidentää rypäleiden kypsymisaikaa entisestään.

Pitkä kypsymisaika tekee rypäleistä jo itsessään todella makeita. Järvestä syntyvä kosteus tuo mukaan kuitenkin myös jalohomeet! Kypsyviin terttuihin tarttuvat jalohomeet kuivattavat makeita rypäleitä ja tiivistävät maut äärimmilleen. Näistä aineksista syntyy maailmanluokan makeita viinejä.

Neusiedlerjärvi on vain 2 metriä syvä. Sen pituus on 36km ja leveys enimmillään 14km. Järvellä on vaikutusta alueen ilmastoon.


Neusiedlerjärven kulttuurimaisema on Unescon maailmanperintökohde.


Rust ja Feiler-Artinger

Halusimme nähdä Neusiedlerjärven omin silmin, joten päätimme piipahtaa järven rannalla sijaitsevaan Rustin kaupunkiin. Rust on sympaattiselta tuntuva pikkukaupunki, jonka läpi ajaa rankkasateessa huomaamattaan. Kaupungista löytyy useita viinitiloja, mutta meidän mielenkiintomme osui Feiler-Artingerin viinitilaan, sillä kaksi heidän tuotettaan löytyy myös Alkon hyllystä.

Rustin pääkatua.
Feilerille kuljetaan vanhan talon seinässä sijaitsevasta luukusta, joka vaikuttaa enemmän salaovelta kuin pääsisäänkäynniltä.


Feiler-Artingerilla meitä vastaanottamassa oli herttainen pikkukoira ja hetken luulimmekin eksyneemme jonkun kotipihalle. Pian kuitenkin selvisi, että olimme oikeassa paikassa. Feiler on nimittäin perhetila ja perhe asuu samassa talossa, missä kaikki muukin firman toiminta tapahtuu.Tilan tirehtöörinä häärii vanhan isännän poika Kurt Feiler, joka otti meidät vastaan tilan viinipuodissa. Pienten alkuämpyilemisten jälkeen Kurt pääsi vauhtiin ja kertoi meille juurta jaksaen Burgenlandin viinialueesta, samalla tietysti omia tuotoksiaan maistatellen.

Janne kuuntelee, kun Kurt esitelmöi viineistään.


Kaikki Feilerin viinit ovat luomua ja viljely tehdään biodynaamisin menetelmin. Alkossa luokitus ei ainakaan vielä ole biodynaaminen, vaan pelkästään luomu. Pitäisikö tiedot päivittää?

Kurt haluaa tarhoiltaan vain parasta laatua, eikä halua riistää maaperää satojen maksimoimiseksi. Kokeiltuaan monia eri menetelmiä, vakuuttui hän, että biodynaaminen viljely pitää maaperän elinvoimaisena ja turvaa laadukkaan tuotannon pitkään.

Feiler-Artingerilta löytyy viinejä moneen lähtöön. Tuotannosta noin 60% on punaviiniä, jota löytyy paikallisista lajikkeista kansainvälisempiin. Tilalla on myös laadukasta valkoviinituotantoa ja tietysti makeita jälkiruokaviinejä. Punaviineihin ja jälkkäriviineihin keskittyen maistoimme pienen valikoiman paikallisista lajikkeista pariin erilaiseen pinot noiriin. Feilerin perusviinitkin ovat laadukkaita ja sopivan ryhdikkäitä myös ruokaviineiksi.Jälkkäriosastolle päästyämme saivat makunystyrät kyytiä! Alkostakin saatava beerenauslese on mahtavan kehittynyt viini, josta löytyy tuoreita ja kuivattuja hedelmiä, roppakaupalla sokerista makeutta, mutta myös hapokasta ryhtiä. Alueen erikoisuus on makea Ruster Ausbruch -jälkkäriviini. Tähän viiniin käytetään vain käsin poimittuja jalohomeisia rypäleitä, joissa on oltava tarpeeksi suuri määrä sokeria.

Viini on lasissa mielettömän tiivistynyttä ja jo tuoksu on erittäin huumaava. Kaikesta sokerista huolimatta viinissä on sopivasti kirpeää selkärankaa. Tätä kannattaa kokeilla, jos joskus tulee mahdollisuus!

Ruster Ausbruch on Rustin kaupungin tunnetuin viini.


Rust sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Wienistä, joten se sopii mielenkiintoiseksi kohteeksi ihan päiväreissullekin. Feilerillä kannattaa ehdottomasti poiketa maistelemassa heidän tuotteitaan ja juttelemassa perheen kanssa viinin iloista. Hyvässä lykyssä voit päästä maistelemaan kotitekoisia suolapaloja ja paijaamaan kilttiä koiraa. Lähialueella on myös muita laadukkaita tiloja, joihin tutustumme seuraavassa jutussa.

Viininmaistelun jälkeen hakeuduimme kaupungin keskustaan raatihuoneen kellariin (Rathauskeller) syömään aitoa schnitzeliä ties monettako kertaa.


Seuraavaksi matkamme jatkuu muutaman kilometrin päähän Esterházyn viinitilalle. Julkaisemme jutun lähiaikoina.
Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: