Matkamme Itävallan viinialueille alkoi Wienistä

       

Wienin luoteispuolella kohoavat kukkulat tarjoavat viininviljelylle hyvät olosuhteet kaupungin kupeessa.

Hyödynnä tilaisuus Wienin matkallasi ja vieraile viinialueilla vaikka ratikalla.

Tervetuloa mukaan Viinikartan tutkimusmatkalle Itävallan viinialueille

Tänä vuonna päätimme käyttää syyslomamme tutustumalla Itävallan viinialueisiin. Viinistä voi toki lukea ja oppia ihan missä vain, mutta paras tapa tutustua johonkin viinialueeseen on matkustaa paikan päälle kuulemaan, näkemään ja kokemaan viini ihan sen alkulähteillä. Tervetuloa mukaan matkareportaasin muodossa!

Olimme liikkeellä lokakuun ensimmäisellä viikolla, jolloin sadonkorjuu oli jo kovassa vauhdissa. Tästä on omat hyvät ja huonot puolensa. Viinitilat ovat erittäin kiireisiä sadonkorjuuaikaan, mutta samalla tiloilla on todella paljon nähtävää. Pääsimme esimerkiksi maistamaan viiniä sen eri vaiheissa kypsästä rypäleestä käymisen loppuvaiheille saakka.

Vaikka joka puolella oli kova hoppu, saimme tiloilla aina lämpimän vastaanoton ja useimmiten mahtavan selostuksen viinintekijän periaatteista, kattavaa maistelua unohtamatta. Ajankohta oli otollinen myös säiden ja maisemien kannalta, eikä liikkeellä ollut juuri ketään muita viinituristeja.

Viininviljely nivoutuu tiiviisti Itävallan historiaan, ja viinimatkalla voikin yllättäen päätyä tutustumaan hyvinkin historiallisiin paikkoihin. Tutustuimme esimerkiksi yhteen maailman vanhimmista viinitiloista tai vierailimme viinikellarissa, jossa on käyty Itävallan historialliset itsenäistymisneuvottelut pian toisen maailmansodan jälkeen.

Tämän lisäksi vastaan tuli mm. Unescon maailmanperintökohteita, historiallisia linnoja, taistelukenttiä ja filmitähtiä.

Itävalta on viinintuottajamaana erittäin mielenkiintoinen. Suomeen päätyvien tuotteiden perusteella Itävallassa tehdään erittäin laadukasta viiniä ja monipuolisia tuotteita. Tuottajat kunnioittavat paikallisia lajikkeitaan paljon, mutta myös kansainvälisempien lajikkeiden viinit ovat erinomaisia.

Erilaisia viinejä löytyy laidasta laitaan, aina kuivimmista valkoviineistä makeisiin jälkiruokaviineihin, joten viinimatkalla ei todellakaan pääse kyllästymään.

Alppimaan ilmasto-olot ovat aivan niillä rajoilla, onko viinin viljely edes mahdollista. Tämän vuoksi viiniä viljellään melko rajoitetuilla alueilla maan itäpuolella. Alueet ovat hyvien kulkuyhteyksien päässä pääkaupunki Wienistä, joten niiden kiertäminen onnistuu hyvin.

Vaikka alueet ovatkin melko lähellä toisiaan, ovat eri alueilla tuotettujen viinien erot huomattavia. Jokaisella alueella on omat erityiset ilmasto-olosuhteet ja maaperän koostumus, mikä vaikuttaa viljeltyihin lajikkeisiin ja tietysti viinin makuun.

Itävallassa viinimatkan voi tehdä myös ratikalla. Wienin kukkuloilla sijaitseville viinitarhoille pääsee ratikan kyydissä. Ratikka numerolla 38 vie ylös ehkä kuuluisimpaan kylään, Grinzingiin.

Wienin viinialueet ovat vain ratikkamatkan päässä

Viinimatkaajalle helpoiten lähestyttävä viinialue on pääkaupunki Wien. Suurkaupungin rajojen sisällä viljellään viiniä ihan tosissaan 700 hehtaarin alueella. Kyseessä ei ole mikään näytös turistien huijaamiseksi, vaan tuotantomäärät ovat merkittävät ja tuotteet laadukkaita. Alueella on myös ihan oma alueluokiteltu viinityylinsä.

Grinzingin viininviljelymaisemaa Wienissä.


Wiener Gemischter Satz on Itävallan DAC-luokituksen mukainen sekoiteviini Wienistä. Sille ominaista on lukuisten eri rypälelajikkeiden kasvattaminen samalla tarhalla ja sekoiteviinin tekeminen näistä rypäleistä. Lopputulos on yllättävän harmoninen, vaikka viini voi sisältää jopa 15 eri lajiketta.

Alkosta on saatavilla ainakin yksi Gemischter Satz, Mayer Wiener Gemischter Satz (15,90€), jolle me annamme erinomaiset 90 pistettä.

Viljely on keskittynyt enimmäkseen kaupungin pohjoisilla laitamilla sijaitseville kukkuloille, joiden viinitarhoilta on upeat maisemat kaupungin keskustaan. Kauimmaisilla kaupunginosilla on omat kylää muistuttavat keskustansa, joihin pääsee kulkemaan raitiovaunulla tai paikallisbussilla.

Mutkitteleva tie kertoo, että nousu kukkuloille on paikoin hyvinkin jyrkkä.


Grinzingin kylämäistä keskustaa.


Viinitarhat sijaitsevat aivan näiden keskustojen ulkopuolella. Tarhojen keskellä risteilee erilaisia viinireittejä, jotka kulkevat myös paikallisten ravintoloiden ja tuottajien ohi, mutta hyvän kuvan saa myös hortoilemalla alueella omin nokkineen kuten me teimme. Myös pyöräretki on mahdollinen merkityillä reiteillä.

Viinitarhoilta aukeaa upeat maisemat Tonavalle ja Wienin keskustaan.


Wienin tuottajien viinejä pääsee maistelemaan perinteisissä Heuriger-viinituvissa. Viinitupia on joka lähtöön. Etenkin perinteisissä tuvissa on tarjolla myös tuhtia ruokaa ja mukavan vanhahtavaa tunnelmaa paksuista lankuista tehtyine puupöytineen.

Tästä Heuriger-viinituvasta löytyi pöydät myös ulkoa.


Ja samassa paikassa söimme luultavasti Wienin parasta schnitzeliä.


Sadonkorjuuajan erikoisuus on Sturm-niminen juoma, jota juodaan kaikilla viinialueilla uuden sadon kunniaksi. Tämä oli meille täysin uusi tuttavuus ja oli jännittävää päästä kokeilemaan jotain näin paikallista.

Juoma on kuin siman ja lonkeron sekoitusta, eli makeaa ja hapokasta mahtavuutta. Sturmia kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos vaan saat tilaisuuden! Viinitupien lisäksi sitä on saatavilla about joka paikassa.

Sturm on pikakäymisellä tehtyä viiniä, jota saa vain syyskuun loppupuolelta alkaen korkeintaan kuukauden ajan. Juomassa on reilusti sokeria ja hiilihappoa.


Sturmia nautitaan pienestä lasituopista.


Sturm voi olla myös punaista.
Seuraavaksi matkamme jatkui vain lyhyen matkan päähän Stift Klosterneuburgiin, jonne itse asiassa näkee Wienin kukkuloilta. Lue juttu tästä Vierailimme Stift Klosterneuburgissa Itävallassa


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: