Vierailimme Domäne Wachaun viinitilalla Itävallassa

       

Domäne Wachaun viinitila.

Otimme kohteeksi viinitilan Dürnsteinin pikkukaupungissa kuvankauniissa Wachaun laaksossa.

Lue myös matkareportaasimme edellinen juttu:
Stift Klosterneuburg

Wachaun laakso

Mahtavan luostariviini-iltapäivän jälkeen suuntasimme Klosterneuburgista kohti Krems an der Donaun kaupunkia, jonne on noin tunnin ajomatka Wienistä. Majoituspaikkamme Krems on sopivasti lähellä monia Ala-Itävallan tunnettuja valkoviinialueita, joista meitä kiinnosti eniten laatuviineistään tunnettu Wachaun alue.

Wachau seurailee Tonavaa, jonka molemmilla puolilla nousee rinteitä ja pienet kylät punakattoisine taloineen läikittävät vihreää maisemaa.


Wachaun laakson sijainti
[kartta: Itävalta]
Wien
Wachau


Wachau on aika pieni viinialue niin maantieteellisesti kuin tuotantomäärissäkin. Helppoa tasaisen maan viljelyä on vain vähän ja valtaosa alueen viljelystä tapahtuu Tonavan jokilaakson jyrkille rinteille pengerretyillä tarhoilla. Wachau on läntisin Tonavan varrella sijaitseva viinialue eli ilmasto on juuri ja juuri tarpeeksi lämmin tehokkaaseen viininviljelyyn.

Wachaussa tasaiset viljelypalstat jäävät vähiin.


Viinibloggaaja.


Rakennettuja pengerryksiä (terasseja).


Aluetta lämmittää idästä puhaltavat tasankotuulet, mutta toisaalta lännestä virtaava Tonava ja pohjoisen kylmät metsäalueet viilentävät Wachaun ilmastoa. Tämä johtaa suuriin lämpötilan vaihteluihin vuorokauden- ja vuodenaikojen välillä, mikä tuottaa mahtavia kuivia valkoviinejä. Alueen maaperä on erittäin mineraalista, mikä maistuu viineissä erityisen hyvällä tavalla.

Wachau on myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde muinaisine linnoineen, luostareineen ja taistelukenttineen. Se on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi, mikä tarkoittaa hienon tunnustuksen lisäksi myös sitä, että alueelle ei noin vain rakenneta uusia viinintuotantolaitoksia.

Lisäksi alueella on paljon suojeltua luontoa, mikä myös rajoittaa viinintuotantoa. Kaikki nämä rajoitukset ohjaavat viinintuottajat panostamaan laatuun, sillä arvokasta viljelymaata ja resursseja ei kannata tuhlata huonoihin tuotteisiin.

Rikhard I Leijonamieli oli vankina tässä linnassa 1100-luvun lopulla. Linna sijaitsee rinteessä aivan Domäne Wachaun yläpuolisessa rinteessä. Jäljellä on vain rauniot, koska perimätiedon mukaan suomalaiset hakkapeliitat tuhosivat linnan 1600-luvulla 30-vuotisen sodan loppuvaiheilla.

Domäne Wachaun historia

Yksi alueen tunnetuimmista tuottajista on maailman parhaaksi tituleerattu viiniosuuskunta Domäne Wachau, jonne olimme sopineet tapaamisen hyvissä ajoin etukäteen. Tapaaminen oli itse asiassa hyvinkin odotettu, sillä yllätykseksemme tiedusteluihin vastattiin suomeksi!

Tilan vientiä hoitaa suomensukuinen Jenny Sternberger, joka toivotti meidät iloisesti tervetulleeksi hänen vieraakseen. Muutimme jopa alkuperäisiä matkasuunnitelmiamme, että pääsisimme paikalle sopivaan aikaan, sillä harvemmin tulee tilaisuutta päästä viinitilavierailulle suomen kielellä!

Domäne Wachaun vinoteekki.


Sompailimme kulttuurihistoriallisia pikkuteitä Dürnsteinin kylän laitamille ja löysimme lopulta hulppean viinitilan aivan viinitarhojen keskeltä. Jenny otti meidät vastaan tilan hienossa vierailukeskuksessa, josta voi ostaa mukaansa ihan kaikkea, mitä tilalla tuotetaan.

Aluksi tutustuimme kartalta Wachaun maantieteeseen ja ilmasto-oloihin, minkä jälkeen lähdimme tutustumaan paremmin Domäne Wachaun tilaan ja tiluksiin. Jenny kierrätti meidät läpi koko tilan tuotannon ja kertoi seikkaperäisesti kaiken, mitä osasimme tai emme edes osanneet kysyä.Domäne Wachaun historia on pitkä ja värikäs. Alunperin tila perustettiin läheisen Dürnsteinin luostarin viinitilaksi. Tuotanto perustettiin fiksusti kaupungin ulkopuolelle ja lähelle viinitarhoja.

Kellareiden kruunuksi munkit rakennuttivat hienon linnan, joka toimi lukemattomia vuosia hyvänä bilemestana luostarin vaikutuspiirin ulkopuolella. Linnassa tutustuimme viinin suloja ylistäviin seinämaalauksiin ja -koristuksiin, ja kuvittelimme muinaiset munkit “maistelemaan” uutta satoa.

Domäne Wachaun "biletalo" ja pengerrykset.


Biletalossa on kumottu viiniä...


... mistä todistaa lukuisat pilapiirrokset ja koristelut.


Linnasta Jenny johdatti meidät 300-vuotiaisiin kellareihin ja yhä syvemmälle tilan historiaan.

Kellarien seinät huokuivat historiaa ihan sanan mukaisesti, sillä joka puolella kasvoi vuosisatoja vanhaa homekasvustoa. Home on elintärkeä osa viinikellarin ekosysteemiä, sillä se muun muassa sitoo kosteutta ja pitää olosuhteet vakaana vuodenajasta toiseen.Homeen joukosta kimmelsi siellä täällä kolikoita, jotka viiniä testaamassa käyneet osuuskuntalaiset olivat jättäneet suosionosoitukseksi viinintekijälle. Vaikka emme vielä olleet maistaneet tilan tuotteita, jätimme silti seinään hyvin avokätisesti suomalaisen kahden euron kolikon. Uhkasimme kyllä tulla hakemaan sen pois, jos tuotteet eivät olisi mieleisiä.

Kolikkoja seinässä.


Suomalainen 2 euron kolikko.


Osuuskunnaksi tila päätyi moninaisten vaiheiden jälkeen, kun tilan omistanut yksityinen perhe ajautui konkurssiin ja omistus jaettiin sadoille palstallisille. Yhden palstan tuotannolla ei pitkälle pötkitä, joten uudet omistajat päättivät jatkaa yhdessä saman katon alla, mutta osuuskuntana.

Domäne Wachau oli alun perin tilan laadukkaimman tuotesarjan nimi. Tilan nimeksi se valittiin samalla kun tilalla otettiin uusi suunta entistä laadukkaampaa tuotantoa kohti. Tänä päivänä omistajina on 250 perhettä, jotka ovat todella ylpeitä tilan saavutuksista ja maineesta.

Domäne Wachaun historia nivoutuu myös tiiviisti Itävallan ja koko Euroopan historiaan. Toisen maailmansodan jälkeen myös Itävallan hallinta jaettiin liittoutuneiden kesken ja etenkin Neuvostoliitossa oltiin kiintyneitä näihin alueisiin.

Itävallan onnistui kuitenkin neuvotella suvereniteetti hyvin nopeasti sodan päättymisen jälkeen. Viikkokausia kestäneet neuvottelut käytiin syvällä Domäne Wachaun kellareissa ja tarinan mukaan myös tilan tuotteilla oli suotuisaa vaikutusta sopimuksen syntyyn. Neuvottelupöytä on yhä paikoillaan ja se on monelle Itävaltalaiselle tärkeä vierailukohde.

Tässä pöydässä, viinitynnyrien keskellä, päätettiin Itävallan kohtalosta toisen maailmansodan jälkeen.


Vaikka neuvostovalta ei päässyt venymään kovin pitkäksi, oli sodalla ja sillä kuitenkin valitettavia vaikutuksia Itävallan viinintuotantoon. Kaikki viinit joko juotiin parempiin suihin tai roudattiin Moskovan suuntaan. Tiloilla tämä tarkoittaa, että vanhimmat saatavilla olevat historialliset viinit ja vuosikerrat ovat kaikki sodanjälkeiseltä ajalta.

Ironista on, että näiden viinien myyminen esimerkiksi Suomeen on osoittautunut hankalaksi, sillä Wachaussa aikoinaan käytetty pullo onkin vain 0,7 litraa, mikä ei EU-säädöksien mukaan ole viinipullo ollenkaan.

Domäne Wachaun nykyisyys

Tätä nykyä Domäne Wachau on reippaasti modernisoitu tila, joka noudattaa kestävän kehityksen periaatteita kaikessa tuotannossaan. Kestävän kehityksen sertifikaatin lisäksi tilan viljelystä noin 30% tapahtuu luonnonmukaisilla menetelmillä. Tuotantotilat on uudistettu vanhojen seinien sisällä. Vuosittain tila tuottaa noin 2,5 miljoonaa pulloa viiniä.Wachau on lähestulkoon kokonaan valkoviinialuetta. Viinit ovat pääsääntöisesti yhden lajikkeen viinejä, jotka ilmentävät alueen uniikkeja piirteitä. Eniten viljellään kotimaista Grüner Veltliner -rypälettä ja muita maaperän mineralisuuteen sopivia valkoisia lajikkeita.

80-luvulla Wachaun viinintuottajat kehittivät alueelle oman kolmiportaisen “Vinea Wachau” -viiniluokituksen, joka kertoo viinin tyylistä ja laadusta.

“Steinfeder”-tyylin viinit ovat kevyitä ja hedelmäisiä, eikä niiden alkoholipitoisuus saa ylittää yhtätoista prosenttia.

Hieman laadukkaammat “Federspiel”-tyylin viinit ovat puhdaspiirteisiä ja osoittavat hyvin lajikkeiden ominaistyyliä. Domäne Wachaun perusviinit ovat kaikki vähintään Federspiel-luokkaa.

Huippuluokka on nimeltään “Smaragd”. Smaragd-luokkaan kuuluvat muita luokkia vivahteikkaammat, kehittyneemmät ja luonteikkaammat viinit.

Kolmiportaisen luokituksen lisäksi viinejä luokitellaan viinitarhojen mukaan. Koska pengerretyt tarhat ovat selkeästi rajattuja, pystytään eri kasvupaikkojen omat vivahteet ja piirteet erottamaan hyvin.

Viinipullossa tarhan nimi kerrotaan laatuluokituksen jälkeen tai kerrotaan sanalla “ried”. Jotkut pengertarhat ovat niin pieniä, ettei tuotanto riitä tarhaviiniksi tai tarha ei ole yksinään merkittävä. Näiden tarhojen sadosta tehty viini nimetään Terrassen-viiniksi.

Kaiken edellämainitun lisäksi Wachaussa on vielä iso liuta erilaisia sääntöjä, jotka ohjaavat viinintekoa. Esimerkiksi kaikki sadonkorjuu tulee tehdä käsin ja uutta tammea ei saa käyttää viinin valmistuksessa.

Tiukat säännöt ovat tärkeitä laadun varmistamiseksi, mutta samalla ne myös rajoittavat luovuutta. Domäne Wachaulla tehdään myös kokeilevia backstage-linjan viinejä, joita ei merkitä Wachaun luokkiin, joten tuotantoa rajoittaa vain viinintekijän mielikuvitus. Mietintämyssystä onkin syntynyt esimerkiksi amfora-ruukuissa spontaanikäyneitä naturaaleja viinejä.

Betoniamforassa tehdään natuviinejä.


Tilan ehdoton kruununjalokivi on täysin uniikki oman tilan maaperästä louhittu marmoripaasi, joka on kaiverrettu viiniastiaksi. Marmorissa kypsytetty viini ilmentää sataprosenttisesti alueen maaperää, niin kasvu- kuin kypsymivaiheessa, mikä on myös osuva sisäpiirin vitsi kaikille viininörteille.

Graniittisäiliö ja marmoripaasi.


Linnan ja kellarien lisäksi Jenny esitteli meille tilan tislaamon, jossa oman tuotannon grüneriä on tislattu brandyksi jo 1960-luvulta lähtien. Vanhaa varastoa löytyy hyvin, joten tällä hetkellä tilan tuottaman XA22-sekoituksen osien keskimääräinen ikä on kunnioitettavat 22 vuotta.

Kattavan kierroksen jälkeen päädyimme takaisin viinikeskukseen, missä meille oli katettu valmiiksi oma pieni maistelunurkkaus. Maistelussa saimme kattavan läpileikkauksen tilan tuotteista perusviinistä todellisiin huippuihin.

Tilaisuudesta jäi mieleen myös se, että maistelua varten oli tulostettu päivätty lista maisteltavista viineistä. Vaikka kyseessä oli vain pikkuseikka, sai se meidät tuntemaan itsemme tärkeiksi.

Smaragd on paras laatuluokitus. Vasemmalla vuoden 1997 Riesling Achleiten, joten ikääntymispotentiaalia viineillä todella on.Domäne Wachaun viinit

Domäne Wachaulta löytyy paljon viinejä monista eri rypäleistä ja lukuisina vuosikertoina. Maistoimme tilan viineistä kymmenkunta upeaa viiniä, joiden selkeys, puhdaspiirteisyys ja luonnollinen aromaattisuus teki meihin suuren vaikutuksen.

Kun maistelussa oli vuorossa todelliset huippuviinit alueen arvostetuimmilta tarhoilta, liittyi tilan johtaja Roman Horvath yllättäen seuraamme. Roman on kautta aikojen toinen itävaltalainen Master of Wine, joten tässä vaiheessa siirryimme kiireesti kuunteluoppilaiksi ja annoimme Romanin kertoa meille viineistä tarkemmin.

Oli mahtava huomata, kuinka todellinen huippuammattilainen pystyy lukemaan viinistä asioita, jotka ovat ääneen sanottuna täysin päivänselviä, mutta joita ei pystyisi itse löytämään edes vahingossa. Vaikka tapaaminen oli lopulta aika lyhyt, oli tämä mahtava kokemus ja osoitti taas kerran mahtavaa itävaltalaista vieraanvaraisuutta.

Jennyn kanssa jatkoimme maistelua vielä tovin jutellen samalla hänen kokemuksistaan Alkossa ja viinitiloilla. Lopulta hänen oli aika lähteä seuraavaan mediatapaamiseen ja meidän oli aika lähteä valloitamaan läheistä mäennyppylää ja sen huipulla sijaitsevaa linnan rauniota.

Vierailu Wachaussa oli todella ikimuistoinen kokemus, jota voimme suositella kaikille viinistä kiinnostuneille. Kiitos Jennylle suuresta vieraanvaraisuudesta ja kaikkea hyvää viinimaailman valloitukseen!

Maistamistamme viineistä valikoidut Domäne Wachaun viinit, jotka ovat tai ovat olleet Alkossa:

 • Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2021
  • 1. Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen
  • Itävalta, Niederösterreich, Wachau
  • 14.98 €
  • 90 pistettä Viinikartalla
  • Grüner Veltliner
  • Myynnissä Alkossa.
  • Maistettu vuosikerta: 2018
  • Rypäleen ominaisuuksia seuraileva nuorekas, pirteä ja vihreäarominen grüner veltliner, jossa on raikasta kielellä kipristävää hapokkuutta, eleganttia hedelmäisyyttä ja hippunen valkopippuria.
 • Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Liebenberg 2021
  • 2. Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Liebenberg
  • Itävalta, Niederösterreich, Qualitätswein Wachau
  • 9.39 €
  • 88 pistettä Viinikartalla
  • Grüner Veltliner
  • Myynnissä Alkossa.
  • Maistettu vuosikerta: 2018
  • Palstansa ominaisuuksia ilmentävä ja edellistä grüneriä voimakkaampi mineraalisuus. Maussa on enemmän ulottuvuutta ja kompleksisuutta elengantin luonteen silti säilyessä. Valkopippuri on vaihtunut viher- ja mustapippuriin.
 • Domäne Wachau Smaragd Achleiten Grüner Veltliner 2021
  • 3. Domäne Wachau Smaragd Achleiten Grüner Veltliner
  • Itävalta, Niederösterreich, Wachau Smaragd
  • 37.80 €
  • 92 pistettä Viinikartalla
  • Grüner Veltliner
  • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
  • Maistettu vuosikerta: 2018
  • Ehkä arvostetuimmalta tarhalta Achleitenista tuleva grüner on todella tiivismakuinen, konsentroitunut ja voimakas. Maku on pyöreä, mineraalinen ja pitkä. Upea viini.
 • Domäne Wachau Smaragd Singerriedel Riesling 2019
  • 4. Domäne Wachau Smaragd Singerriedel Riesling
  • Itävalta, Niederösterreich, Wachau Smaragd
  • 37.80 €
  • 95 pistettä Viinikartalla
  • Riesling
  • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
  • Maistettu vuosikerta: 2018
  • Mielettömän hieno hedelmäisyys ja herkullinen hapokkuus tässä upeassa rieslingissä. Suutuntuma on täyteläinen ja maku aromaattinen. Täydellinen!
 • Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten 1996
  • 5. Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten
  • Itävalta, Niederösterreich, Qualitätswein Wachau
  • 54.99 € (hinta poistumishetkellä)
  • 96 pistettä Viinikartalla
  • Riesling
  • Poistunut Alkon valikoimasta.
  • Maistettu vuosikerta: 1997
  • Todella hyvän vuosikerran ikääntynyt Achleiten-tarhan riesling. Viinissä on voimaa ja struktuuria ollen kuitenkin selkeä ja puhdaspiirteinen. Makuun on kehittynyt vuosien aikana tilliä ja parsaa. Kokemus!
 • Domäne Wachau Rosé Zweigelt Federspiel 2017
  • 6. Domäne Wachau Rosé Zweigelt Federspiel
  • Itävalta, Qualitätswein Wachau
  • 7.99 € (hinta poistumishetkellä)
  • 84 pistettä Viinikartalla
  • Blauer Zweigelt
  • Poistunut Alkon valikoimasta.
  • Domäne Wachau tekee myös roseeta Blauer Zweigeltista. Maussa on punaisia marjoja, kuten vadelmaa ja mansikkaa sekä yrttisyyttä. Suutuntuma on kivan pehmeä. Viinin raikkaus on hienosti tasapainossa, vaikka tynnyrikypsytyksessä tammi menee helposti yli nimenomaan Zweigeltin maussa, jolloin raikkaus menetetään.
 • Domäne Wachau Amphora Riesling 2016
  • 7. Domäne Wachau Amphora Riesling
  • Itävalta, Muut
  • 24.50 € (hinta poistumishetkellä)
  • 85 pistettä Viinikartalla
  • Riesling
  • Poistunut Alkon valikoimasta.
  • Maistettu vuosikerta: 2017
  • Spontaanikäynyt naturaaliviini 6 kuukauden kuorikontaktilla. Betoniamfora on neutraali astia, jolloin rypäleen oma maku tulee esiin puhtaana. Tyyliltään Orange Wine eli oranssiviini, jossa on tanniineja ja sen puolesta nimenomaan ruokaviiniksi sovelias. Naturaalisuudesta huolimatta maku ei kuitenkaan ole oikeastaan ollenkaan "funky".


Dürnstein


Oppaanasi tällä retkellä olivat Viinikartan Janne ja Jens.


Seuraavaksi matkamme jatkui aivan maan etelärajalle Südsteiermarkiin. Lue juttu tästä: Vierailimme Südsteiermarkissa Wohlmuthin viinitilalla
Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: