Vierailimme Stift Klosterneuburgissa Itävallassa

       

Stift Klosterneuburg on Itävallan vanhin viinitila ja luostari. Se sijaitsee lähellä Wieniä.

Hyödynnä tilaisuus Wienin matkallasi ja vieraile tässä upeassa historiallisessa kohteessa.

Lue myös matkareportaasimme ensimmäinen juttu:
Matkamme Itävallan viinialueille alkoi Wienistä

Weingut Stift Klosterneuburg on Itävallan vanhin viinitila

Itävallan viinimatkan aloitimme Wienistä, jonka jälkeen matkamme jatkui lähistöllä sijaitsevaan Klosterneuburgin kaupunkiin, joka on tunnettu vuonna 1114 perustetusta luostaristaan. Muinaiset luostarit ovat taas tunnettuja joko oluen tai viinin valmistuksesta. Weingut Stift Klosterneuburg, eli luostarin viinitila, onkin Itävallan vanhin ja yksi maailman vanhimmista yhä toiminnassa olevista viinitiloista!

Vaikka ei viinistä välittäisi, Stift Klosterneuburg on myös historiallinen nähtävyys.


Klosterneuburg on reilun 20 minuutin ajomatkan päässä Wienistä. Päätimme poiketa siellä lähinnä ohikulkumatkalla. Janne oli tavannut viinitilan johtajan vasta pari viikkoa aikaisemmin Helsingissä ja halusi päästä näkemään, millainen paikka kuuluisa Stift oikeasti on. Tarkoitus oli lähinnä haukata jotain lounasta ja napata pari turistikuvaa siinä sivussa. Tässä vaiheessa meillä ei ollut vielä aavistustakaan kuinka lämpimän vastaanoton vielä saisimme.

Marssimme viinitilan vinoteekkiin hypistelemään viinitarjontaa ja tekemään ostoksia. Lahjalaatikon keskellä oleva pullo on talon kuohuviini ja Suomessakin palkittu Mathäi Brut. Ei ole kuitenkaan mitenkään tavanomaista törmätä kuohuviiniin Itävallan viinitiloilla.


Kiersimme Stift Klosterneuburgin kellarit ja tuotantotilat

Jannella oli mukana viinitilan johtajan Wolfgang Hammin käyntikortti, ja kuin ihmeen kaupalla saimme häneen yhteyden luostarin viinimyymälän suotuisalla avustuksella. Superkiireinen Wolfgang otti meidät vastaan kuin vanhat kaverinsa. Hän kierrätti meitä reippaasti toista tuntia ympäri vanhaa luostaria ja kertoi meille juurta jaksaen kaiken, mitä innokkaat viinibloggaajat halusivat tietää.

Luostarin uumenissa risteili tunneli jos toinen.


Ja Wolfgang johdatti meidät yhä alemmille tasoille.


Pääsimme muun muassa maistamaan vastapoimittuja Riesling-rypäleitä ja niistä puristettua mehua. Maistelimme myös monia käymisen eri vaiheissa olevia viinejä suoraan tankeista ja opimme, miten makeasta mehusta lopulta kehittyy viiniä.

Riesling-rypäleet maistuivat todella makeilta.


Saimme harvinaisen tilaisuuden maistaa viiniä sen eri vaiheissa. Wolfgang valutti Jannelle lasiin rypälemehua suoraan terästankista.


Ja Jensille maistatettiin tällä kertaa melko hiivaista mehua.


Tässä vaiheessa viini on vielä kaukana lopullisesta tuotteesta.


Samalla ihastelimme kuinka historia ja moderni viininvalmistus toimivat hyvin yhteen. Esimerkiksi viinin valmistus tapahtuu luostarin eri kerroksissa, jolloin viini siirtyy seuraavaan vaiheeseen painovoimalla. Luostarin linnoitustyyliin rakennetut kellarit ovat syvimmillään lähes 40 metriä maanpinnan alapuolella ja niiden ilmanvaihto on toiminut ilman ylläpitoa jo yli 300 vuotta.

Kellarin syvimmällä tasolla.


Tätä ilmastointijärjestelmää ei ole tarvinnut sen paremmin huoltaa 300 vuoteen.


Vaikka kyseessä onkin yksi maailman vanhimmista viinintuottajista ja kellarissa voi ainakin luulla kuulevansa yläpuolelta pauhaavan urkumusiikin, on Stift Klosterneuburg kuitenkin hyvin ajan hermolla. Tila on esimerkiksi ollut hiilineutraali jo vuodesta 2009, jolloin se oli ensimmäinen laatuaan Euroopassa.

Ikivanhalla tilalla on myös tekniikkaa. Kylmäkontti huolehtii rypäleiden tuoreudesta.
Terästankkien välissä lojuvat letkut ja märät lattiat ovat tuttu näky viinitiloilla.
Stift Klosterneuburg tuottaa omat tynnyrinsä.


Tuotevalikoima on sekoitus tuttua Itävaltaa ja kansainvälisiä lajikkeita

Itävallan mittapuulla Stift on melko suuri tuottaja. Tilan viinitarhat ovat kaikki Ala-Itävallan alueella, eri puolilla Wieniä tai sen lähistöllä. Tuotevalikoima on laaja ja nojaa ylpeästi paikallisiin rypäleisiin kuten Grüner Veltlineriin, St. Laurentiin ja Gelber Muskatelleriin. Valikoimassa on toki myös kansainvälisiä rypäleitä, kuten Pinot Noir ja Chardonnay.

Luostari on itse asiassa ollut tuomassa St. Laurent -rypälettä Itävaltaan. Nykyään he ovat maan suurin st. laurent -tuottaja ja tunnettuja juuri näistä tuotteistaan. Tämä Pinot Noirin sukulainen on erittäin mielenkiintoinen lajike ja siitä tehdään Stiftissä hienoja viinejä. Valitettavasti niitä ei ole saatavilla Alkon kautta, mutta tarjolla on onneksi edes itse pinotia.

Ostimme myös tätä loistavaa pinotia mukaan ja nautimme sitä illalla hotellissa Kremsissä.


Stift Klosterneuburg on hyvä päiväkohde

Klosterneuburg on oiva päiväkohde Wienin kaupunkilomalla. Kaupunkiin pääsee kulkemaan suhteellisen helposti esimerkiksi junalla. Viinikellareihin järjestetään virallisiakin ohjattuja käyntejä ja kierroksen jälkeen pääsee maistelemaan tilan tuotteita. Käsittääksemme samalla lipulla pääsee myös pällistelemään luostarin puolelle, joten nähtävää ja koettavaa on hyvin.

Kellareissa törmää myös upeasti koristeltuihin vanhoihin tynnyreihin.


Viinikierroksen päätteeksi voi piipahtaa vaikkapa lounaalla nauttimassa Stiftskellerin konstailemattomasta itävaltalaisesta ruuasta.

Stift Klosterneuburgin viinit

Maistoimme Alkosta löytyvien viinien lisäksi ainakin weissburgunderin, kukkaisen gelber muskatellerin ja valikoiduista rypäleistä tuotetun yhtä aikaa elegantin ja särmän St. Laurent Ausstich -viinin, joka oli mukavan täyteläinen, tasapainoinen ja mielenkiintoisen mausteinen.

Alkosta löytyvät viinit:

 • Stift Klosterneuburg Pinot Noir 2016
  • 1. Stift Klosterneuburg Pinot Noir 2016
  • Itävalta
  • 19.39 €
  • 89 pistettä Viinikartalla
  • Pinot Noir
  • Poistunut Alkon valikoimasta. Tilausvalikoiman tuote.
  • Tilan pinot noir on st. laurentia kevyempi tapaus, mutta silti mielenkiintoisen suuri ja luonteikas. Lämpimän mausteinen ja aromikas fiilis ja runsas hedelmäisyys tekevät viinistä ryhdikkään. Stiftin pinot on oiva valinta esimerkiksi syksyisille sieniruuille, riistalinnuille ja tietysti punaviiniksi perinteiseen joulupöytään.
 • Stift Klosterneuburg Grüner Veltliner 2018
  • 2. Stift Klosterneuburg Grüner Veltliner 2018
  • Itävalta, Niederösterreich
  • 15.27 €
  • 87 pistettä Viinikartalla
  • Grüner Veltliner
  • Poistunut Alkon valikoimasta. Tilausvalikoiman tuote.
  • Alkosta on saatavilla myös tilan perus-grüneriä, joka on puhdaspiirteinen ja edustaa alueelle tyypillistä valkoviiniä.
 • Stift Klosterneuburg Mathäi Klassik Brut
  • 3. Stift Klosterneuburg Mathäi Klassik Brut
  • Itävalta, Weingut Stift Klosterneuburg
  • 17.96 €
  • 90 pistettä Viinikartalla
  • Grüner Veltliner
  • Myynnissä Alkossa.
  • Lisäksi saatavilla on huippulaadukas hiivasakasta makua saanut ja Grüner Veltlineristä tehty Mathäi-kuohuviini, jota olemme kehuneet jo monessa artikkelissa. Tämä viini on niittänyt mainetta muun muassa Viini-lehden vuoden 2016 kuohuviininä.
Seuraavaksi matkamme jatkui vain lyhyen ajomatkan päähän Wachauhun. Lue juttu tästä: Vierailimme Domäne Wachaun viinitilalla Itävallassa
Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: