Listaus grilliruuista ja grilliviineistä
Grillejä, grillaustapoja, raaka-aineita ja grillausreseptejä on tolkuton määrä. Yhteistä grillausmenetelmille on kuitenkin ruuan paahtaminen kuumalla lämmöllä niin, että ruokaan muodostuu paahtunut ja jopa hiiltynyt pinta. Syntynyt paahteinen ja joissain tapauksissa savuinen maku on oleellinen tekijä, kun grilliruualle valitaan viiniä. Se tarkoittaa aina voimakkaampaa ja runsaampaa viiniä.
Pääasialliset grillauspinnat ovat ritilä ja parila, jotka molemmat mahdollistavat ylimääräisen nesteen ja rasvan poistumisen ruuasta. Ja koska grillauksessa ei käytetä paistorasvaa, pinta paahtuu rasvassa kiehumisen sijaan.
Ritilän etu on siinä, että lämmönlähteen, esimerkiksi hiiligrillin, mahdollinen savu pääsee kulkeutumaan ruokaan. Monet pitävätkin aitona grillaamisena vain sellaista, jossa muodostuu savua. Ja vaikeahan on väittää vastaan, koska lopputulos on astetta maukkaampi.
Grillauksen erityistapauksia ovat kalan halstraus eli hiillostus, loimutus sekä savustus, joista varsinaisesti vain savustus eroaa oleellisesti grillauksesta. Savustetussa ruuassa savuaromi on voimakas, mikä tuo viinivalintaan oman haasteensa. Tällöin viinin tulee olla runsas, mutta myös tasapainossa savuaromin kanssa.
Kun yllä mainittuja valmistusmenetelmiä käytetään erilaisille raaka-aineille, kuten lihoille, kaloille, äyriäisille, kasviksille, sienille, hedelmille, makkaroille ja juustoille, saadaan yleensä iso kasa grillimättöä, jolloin pöytään tuodulta viiniltä vaaditaan yleispätevyyttä. Tammisen paahteisista buffaviineistä löytyy tähän hyvät vaihtoehdot.
Ja lopulta oman tekijänsä yhtälöön tuovat grilliruuan kanssa nautittavat kastikkeet, dipit ja salaatit, joiden tarkoitus on yleensä toimia raikastavana vastapainona tai ne voivat tuoda kokonaisuuteen makeutta.
Grilliruoka on monipuolista ja viinivalinta riippuu aina kokonaisuudesta. Keräsimme inspiraatioksi 20 grilliruokaa ja niille sopivat viinit. Näistä perustapauksista löytyy vastaukset useimpiin grilliviinitarpeisiin. Lue juttu ja valitse viinisi!
Yhdistä oikein grilliruoka ja viini
Grillejä, grillaustapoja, raaka-aineita ja grillausreseptejä on tolkuton määrä. Yhteistä grillausmenetelmille on kuitenkin ruuan paahtaminen kuumalla lämmöllä niin, että ruokaan muodostuu paahtunut ja jopa hiiltynyt pinta. Syntynyt paahteinen ja joissain tapauksissa savuinen maku on oleellinen tekijä, kun grilliruualle valitaan viiniä. Se tarkoittaa aina voimakkaampaa ja runsaampaa viiniä.
Pääasialliset grillauspinnat ovat ritilä ja parila, jotka molemmat mahdollistavat ylimääräisen nesteen ja rasvan poistumisen ruuasta. Ja koska grillauksessa ei käytetä paistorasvaa, pinta paahtuu rasvassa kiehumisen sijaan.
Ritilän etu on siinä, että lämmönlähteen, esimerkiksi hiiligrillin, mahdollinen savu pääsee kulkeutumaan ruokaan. Monet pitävätkin aitona grillaamisena vain sellaista, jossa muodostuu savua. Ja vaikeahan on väittää vastaan, koska lopputulos on astetta maukkaampi.
Grillauksen erityistapauksia ovat kalan halstraus eli hiillostus, loimutus sekä savustus, joista varsinaisesti vain savustus eroaa oleellisesti grillauksesta. Savustetussa ruuassa savuaromi on voimakas, mikä tuo viinivalintaan oman haasteensa. Tällöin viinin tulee olla runsas, mutta myös tasapainossa savuaromin kanssa.
Kun yllä mainittuja valmistusmenetelmiä käytetään erilaisille raaka-aineille, kuten lihoille, kaloille, äyriäisille, kasviksille, sienille, hedelmille, makkaroille ja juustoille, saadaan yleensä iso kasa grillimättöä, jolloin pöytään tuodulta viiniltä vaaditaan yleispätevyyttä. Tammisen paahteisista buffaviineistä löytyy tähän hyvät vaihtoehdot.
Ja lopulta oman tekijänsä yhtälöön tuovat grilliruuan kanssa nautittavat kastikkeet, dipit ja salaatit, joiden tarkoitus on yleensä toimia raikastavana vastapainona tai ne voivat tuoda kokonaisuuteen makeutta.
Grilliruoka on monipuolista ja viinivalinta riippuu aina kokonaisuudesta. Keräsimme inspiraatioksi 20 grilliruokaa ja niille sopivat viinit. Näistä perustapauksista löytyy vastaukset useimpiin grilliviinitarpeisiin. Lue juttu ja valitse viinisi!