Viinivinkit grillatulle ruualle

       
Listaus grilliruuista ja grilliviineistä

Yhdistä oikein grilliruoka ja viini


Grillejä, grillaustapoja, raaka-aineita ja grillausreseptejä on tolkuton määrä. Yhteistä grillausmenetelmille on kuitenkin ruuan paahtaminen kuumalla lämmöllä niin, että ruokaan muodostuu paahtunut ja jopa hiiltynyt pinta. Syntynyt paahteinen ja joissain tapauksissa savuinen maku on oleellinen tekijä, kun grilliruualle valitaan viiniä. Se tarkoittaa aina voimakkaampaa ja runsaampaa viiniä.

Pääasialliset grillauspinnat ovat ritilä ja parila, jotka molemmat mahdollistavat ylimääräisen nesteen ja rasvan poistumisen ruuasta. Ja koska grillauksessa ei käytetä paistorasvaa, pinta paahtuu rasvassa kiehumisen sijaan.

Ritilän etu on siinä, että lämmönlähteen, esimerkiksi hiiligrillin, mahdollinen savu pääsee kulkeutumaan ruokaan. Monet pitävätkin aitona grillaamisena vain sellaista, jossa muodostuu savua. Ja vaikeahan on väittää vastaan, koska lopputulos on astetta maukkaampi.

Grillauksen erityistapauksia ovat kalan halstraus eli hiillostus, loimutus sekä savustus, joista varsinaisesti vain savustus eroaa oleellisesti grillauksesta. Savustetussa ruuassa savuaromi on voimakas, mikä tuo viinivalintaan oman haasteensa. Tällöin viinin tulee olla runsas, mutta myös tasapainossa savuaromin kanssa.

Kun yllä mainittuja valmistusmenetelmiä käytetään erilaisille raaka-aineille, kuten lihoille, kaloille, äyriäisille, kasviksille, sienille, hedelmille, makkaroille ja juustoille, saadaan yleensä iso kasa grillimättöä, jolloin pöytään tuodulta viiniltä vaaditaan yleispätevyyttä. Tammisen paahteisista buffaviineistä löytyy tähän hyvät vaihtoehdot.

Ja lopulta oman tekijänsä yhtälöön tuovat grilliruuan kanssa nautittavat kastikkeet, dipit ja salaatit, joiden tarkoitus on yleensä toimia raikastavana vastapainona tai ne voivat tuoda kokonaisuuteen makeutta.

Grilliruoka on monipuolista ja viinivalinta riippuu aina kokonaisuudesta. Keräsimme inspiraatioksi 20 grilliruokaa ja niille sopivat viinit. Näistä perustapauksista löytyy vastaukset useimpiin grilliviinitarpeisiin. Lue juttu ja valitse viinisi!


Grilliruuat ja niiden viinit



    Grillattu naudan sisäfile

  • Luigi Bosca De Sangre Malbec 2019
    • 1. Luigi Bosca De Sangre Malbec 2019
    • Argentiina, Mendoza
    • 20.48 €
    • Malbec
    • Myynnissä Alkossa.
    • Täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkahilloinen, hapankirsikkainen, kevyen salmiakkinen, hennon havuinen, lämmin
    • Argentiinalainen malbec on lähes aina täydellinen yhdistelmä grillatulle naudanlihalle, koska Argentiinassa kasvatetaan paljon pihvikarjaa ja maasta löytyy grillaukselle myös oma käsitteensä "asado". Tällä taustalla tämä laadukas malbec on kuin luotu grillatulle sisäfileelle. Listaa argentiinalaiset malbecit

    • Charolais-rodun jättimäiset sisäfileet odottamassa hiilloksen käsittelyä. Kuvan viini Torres Perpetual
  • Grillattu rasvainen pihvi

  • La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape 2020
    • 2. La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape 2020
    • Ranska, Rhône
    • 29.99 €
    • Grenache, Mourvèdre, Syrah
    • Myynnissä Alkossa.
    • Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, tumman kirsikkainen, kypsän karpaloinen, hennon paahteinen
    • Tähän kategoriaan kuuluvat entrecôte, rib eye steak ja rump steak, jotka kaikki ovat rasvaisempia pihvejä. Kun pihviä grillataan, rasva pitää lihan mehukkaana. Rasvaiselle pihville sopisi monikin täyteläinen punaviini, mutta klassinen châteauneuf-du-pape Rhônesta on täydellinen ja tyylikäs maukkaan pihvin kaveri. Listaa châteauneuf-du-papet

    • Rump steak saksalaisittain.
  • Naudan ribsit

  • Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2019
    • 3. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2019
    • Australia, Etelä-Australia
    • 15.98 €
    • Shiraz, Cabernet Sauvignon
    • Myynnissä Alkossa.
    • Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkahilloinen, tumman kirsikkainen, mausteinen, kevyen mokkainen, hennon eukalyptuksinen
    • Naudan ribseissä mennään selvästi uuden maailman grilliruokien pariin. Australiasta löytyy hyviä ja runsaita shiraz-cab-blendejä, jotka sointuvat naudan ribsien seuraan kuin itsestään.

    • Makean tahmeat naudan ribsit.
  • Possun ribsit

  • The Velvet Devil Merlot 2019
    • 4. The Velvet Devil Merlot 2019
    • Yhdysvallat, Washington
    • 18.48 €
    • Merlot
    • Myynnissä Alkossa.
    • Täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, luumuinen, kaakaoinen, hennon yrttinen
    • Possun ribsit sovitetaan myös uuteen maailmaan ja etenkin Amerikka-osastolle. Mehevä, keskitäyteläinen ja mausteinen amerikkalainen merlot on hyvä kumppani possulle, kun hapokkuuttakin löytyy. Tämä viini rokkaa!

    • Possun ribsit colakastikkeella.
  • Possunlihavarras

  • Boutari Naoussa 2019
    • 5. Boutari Naoussa 2019
    • Kreikka
    • 17.49 €
    • Xynomavro
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen, mausteinen, aromikas
    • Itäisen välimerellinen grillattu possunliha maistuu kreikkalaisen keskitäyteläisen punaviinin kanssa. Boutari Naoussa on jonkinlainen alueen klassikko ja possu-souvlaki saa siitä tasapainoisen kumppanin. Jos ohessa tarjotaan salaatteja, kreikkalainen valkoviini assyrtiko on myös hyvä valinta.

    • Souvlakia possusta Kyproksen tyyliin. Valkoviinin kanssa.
  • Grillattu kanafilee

  • Barton & Guestier Rosé 2020
    • 6. Barton & Guestier Rosé 2020
    • Ranska
    • 12.98 €
    • Grenache, Cinsault, Syrah, Garnacha
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, keskihapokas, mansikkainen, aprikoosinen, kukkainen, kevyen mausteinen
    • Kun kanafilee tarjotaan kasvisten seuralaisena, on parasta valita ruualle roseeviini, esimerkiksi Cotes de Provence. Roseeviini on myös hummukselle täydellinen pari. Katso myös muut roseeviinit samalta alueelta.

    • Mausteinen kanafilee, salaattia, lämpimät kasvikset ja hummusta. Kuvan bandolia ei löydy Alkosta, mutta muukin Provencen bandol tai perusrosee on sopiva pari tälle ruualle.
  • Grillivartaat kanasta

  • Leyda Las Brisas Pinot Noir 2020
    • 7. Leyda Las Brisas Pinot Noir 2020
    • Chile, San Antonio
    • 15.98 €
    • Pinot Noir
    • Myynnissä Alkossa.
    • Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, punaherukkainen, kevyen yrttinen, mausteinen
    • Pinot noir on tyylikäs ruokaviini, joka sopii monipuolisesti kalalle, kanalle ja esimerkiksi sienille. Tämä chileläinen pinot on monipuolisen punahedelmäinen, marjainen, kevyesti mausteinen ja savuinenkin, joten siinä on hyvä aromipohja grilliruokaa ajatellen. Listaa pinot noirit

    • Kanavartaista löytyy usein sipulia ja paprikaa ja monasti paljon muutakin. Kuvassa Torresin pinot noir, Espanjan parhaaksi pinotiksi sanottu, mutta jota ei valitettavasti löydy tällä hetkellä Alkosta.
  • Grillattu karitsankare

  • Torres Celeste Crianza 2018
    • 8. Torres Celeste Crianza 2018
    • Espanja, Kastilia-León
    • 20.98 €
    • Tempranillo
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Täyteläinen, tanniininen, mausteinen, marjainen, tamminen
    • Karitsankare on hieno ruoka, joka kaipaa kaverikseen myös hienon viinin. Tämä Torresin viini tulee Ribera del Dueron alueelta, jonka punaviinien aromimaailma sopii erityisen hyvin lammasruuille.

    • Grillattua karitsan karetta valmiiksi paloiteltuna.
  • Grillattu poron ulkofilee

  • Michael David 6th Sense Syrah 2018
    • 9. Michael David 6th Sense Syrah 2018
    • Yhdysvallat, Kalifornia
    • 23.98 €
    • Syrah, Petite Sirah, Cinsault
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkahilloinen, mausteinen, tamminen
    • Poro on riistaisen makuinen, joten punaviinien osalta mennään runsaisiin, aromikkaisiin ja tummiin vaihtoehtoihin. Lodin alue on nousussa ja tämä viini tekee alueelle kunniaa. Huikean mehevä ja mausteinen viini palkitsee huikealla elämyksellä.

    • Poron ulkofilee, punaviinikastike ja kukkakaali-perunapyree.
  • Grillattu nieriä

  • Blanc d'Enguera 2020
    • 10. Blanc d'Enguera 2020
    • Espanja, Muut
    • 15.98 €
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Kuiva, keskihapokas, hedelmäinen, tamminen, aromikas
    • Grillattu nieriä on tyylikäs kalaruoka. Espanjalainen Blanc d'Enguera on runsas ja hieno viini, joka sopii nieriälle ja viihtyy yleisesti paremmankin ruuan seurassa. Tai vaihtoehtoisesti kokeile testivoittajaamme bordeaux blancia.

    • Grillattu nieriä, paahdetut uudet perunat ja pesto-tuorejuustomousse.
  • Grillattu tonnikala

  • Raimat Vol d'Anima Rosé Organic
    • 11. Raimat Vol d'Anima Rosé Organic
    • Espanja
    • 13.59 €
    • Garnacha, Pinot Noir
    • Myynnissä Alkossa. Tilausvalikoiman tuote.
    • Kuiva, hapokas, vadelmainen, mansikkainen, sitruksinen
    • Tiivislihainen tonnikalapihvi tarjoillaan perinteisesti roseeviinin kanssa. Kokeile esimerkiksi Raimatin luomuroseeta. Lue myös juttu 20 roseeviiniä.

    • Grillattu tonnikala jätetään usein keskeltä punaiseksi. Pihvi kannattaa valella oliiviöljyllä ja sitruunanmehulla grillauksen jälkeen, jotta mehukkuus säilyy.
  • Grillattu lohi

  • Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2020
    • 12. Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2020
    • Etelä-Afrikka, Coastal Region
    • 21.99 €
    • Chenin Blanc
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, kevyen hunajameloninen, mausteinen, tamminen, runsas
    • Grillattu lohi kaipaa runsaan valkoviinin kosketusta ja tammestakaan ei ole haittaa. Tämä eteläafrikkalainen chenin blanc on tamminen, mutta myös raikkaan hapokas, hyvä ja tasapainoinen viini.

    • Hiiligrillattua lohta.
  • Hiillostetut silakat

  • Laroche Chablis L 2020
    • 13. Laroche Chablis L 2020
    • Ranska, Bourgogne
    • 24.99 €
    • Chardonnay
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, hapokas, sitruunainen, greippinen, keltaomenainen, kevyen aprikoosinen, mantelinen
    • Hiillostetuissa silakoissa on omanlaisensa tyylikäs ja selvästi savuinen hiilen maku. Chablis on Burgundin teräksisen mineraalinen ja hapokas Chardonnaystä tehty valkoviini on hyvä pari tyylikkäille kalaruuille. Ei muuta kuin yhdistä nämä!

    • Hiillostetut silakat.
  • Savustettu lohi

  • Redoma Branco 2019
    • 14. Redoma Branco 2019
    • Portugali
    • 23.00 €
    • Rabigato, Côdega, Viosinho, Arinto
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, hapokas, hunajameloninen, persikkainen, kypsän sitruksinen, mantelinen, tamminen, vivahteikas
    • Itse savustaessa loheen tulee runsaan aromikas savunmaku. Tamminen valkoviini, kuten chardonnay, on tyypillinen valinta, mutta tällä kertaa suositus vaihtui chardonnaysta portugalilaiseen tyylikkään moniulotteiseen valkoviiniin.

    • Savustettua lohta. Savustus ei ole varsinaisesti grillausta, mutta jakaa samaa aromimaailmaa.
  • Grillatut makkarat

  • The Wanted Zin 2020
    • 15. The Wanted Zin 2020
    • Italia, Apulia
    • 12.48 €
    • Zinfandel
    • Myynnissä Alkossa.
    • Täyteläinen, keskitanniininen, marjahilloinen, kypsän luumuinen, suklainen, vaniljaisen tamminen
    • Yleensä grillataan useampiakin erilaisia makkaroita tavanomaisista grillimakkaroista aina chilisiin makkaroihin asti. Kannattaa valita viini, joka varmasti tulee toimeen erilaisten makkaraelämysten kanssa. Zinfandel tulee usein Amerikasta, mutta toinen paikka, missä zinejä tehdään, on Etelä-Italian Apulia. Tämä suosittu apulialainen viini on suunniteltu seurusteluun ja etenkin grillimakkaroille.

    • Grillattuja erilaisia makkaroita.
  • Grillatut kasvikset

  • Pasqua 11 Minutes Rosé 2020
    • 16. Pasqua 11 Minutes Rosé 2020
    • Italia
    • 17.98 €
    • Syrah, Corvina, Carmenère, Trebbiano di Lugana
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, keskihapokas, kypsän aprikoosinen, kevyen metsämansikkainen, verigreippinen, yrttinen
    • Kun grilliruuassa kasviksilla on joko päärooli tai ainakin merkittävä sivuosa, ryhdikäs roseeviini toimii ruokaviininä. Tämä palkittu roseeviini on testatusti erinomainen ruokaviini.

    • Grillin kannen alle sujautetaan usein monenlaisia kasviksia ja ne voivat muodostaa myös pääasiallisen aterian.
  • Grillattu parsa

  • Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc 2021
    • 17. Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc 2021
    • Chile, Muut
    • 11.99 €
    • Sauvignon Blanc
    • Myynnissä Alkossa.
    • Kuiva, hapokas, sitruksinen, karviaismainen, herukanlehtinen, mineraalinen, yrttinen
    • Parsaa tehdään monin tavoin, esimerkiksi keittämällä, paistamalla ja grillaamalla. Oli tapa mikä hyvänsä sauvignon blanc on hyvä valinta parsalle. Grillatulle parsalle kannattaa valita astetta runsasaromisemman sauvignon blancin, kuten tämän chileläisen.

    • Parsaa pannussa.
  • Burgerit

  • Bonterra Organic Zinfandel 2019
    • 18. Bonterra Organic Zinfandel 2019
    • Yhdysvallat, Kalifornia
    • 15.98 €
    • Zinfandel
    • Myynnissä Alkossa.
    • Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkahilloinen, boysenmarjainen, kevyen kirsikkainen, tamminen, hennon mustapippurinen
    • Burgerit ovat niin amerikkalainen tuote, että jenkkiviini on välttämättömyys. Punaviini on hyvä vaihtoehto lihaisalle burgerille, jonka pihvi on grillattu. Tämä zinfandel on ominaisuuksiltaan täsmäviini grillaruuille. Pippurisuus viimeistelee maun.

    • Kun jauhelihapihvin lihan jauhaa itse, saa juuri sellaista kuin haluaa. Kuvassa italialainen Barbera d'Asti, joka on myös hyvin burgerille sopiva viini.
  • Grillatut herkkusienet

  • Münzberg Pinot Noir
    • 19. Münzberg Pinot Noir
    • Saksa
    • 12.98 €
    • Spätburgunder
    • Myynnissä Alkossa.
    • Keskitäyteläinen, vähätanniininen, punamarjainen, kuivatun karpaloinen, kevyen orvokkinen, hennon oliivinen
    • Sienet yleensä huutavat kaverikseen hienoa ranskalaista viiniä, mutta pekoniin käärityissä herkkusienissä ei tätä hienostuneisuuden ongelmaa ole. Pekonin makumaailma muistuttaa runsaammasta saksalaisesta ruuasta, joten saksalainen pinot noir eli spätburgunder on tälle ruualle loistava valinta.

    • Herkkusieniä tuorejuustotäytteellä ja pekonikääreellä.
  • Katkarapuvartaat

  • Barth Fructus Riesling 2020
    • 20. Barth Fructus Riesling 2020
    • Saksa, Rheingau
    • 17.49 €
    • Riesling
    • Myynnissä Alkossa.
    • Puolimakea, erittäin hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, kevyen kiivinen, mineraalinen, hennon hunajakennoinen
    • Thaimaalaisittain maustetut katkaravut ovat tyyliltään juuri sellainen ruoka, jonka seuraksi yleensä suositellaan puolimakeaa valkoviiniä. Saksalainen puolimakea ja hapokas Barth Fructus Riesling täyttää tämän ehdon. Listaa puolimakeat rieslingit

    • Thai-tyylisiä chilisiä katkarapuja kookoskermassa. Nämä vaan vartaisiin ja grilliin.
Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: