Viinivinkit parsalle

       
Keväinen vihreä herkkupötkö on parsa, joka valmistuu monin eri tavoin ja jolle sopivat viinit löydät tältä sivulta. Viimeistään parsan ilmaantuminen kauppojen ajankohtaiskojuihin kertoo meille kevään koittaneen. Ja vierestä löytyy kätevästi sitruunat. Parsa tykkää sitruunasta, voista ja esimerkiksi parmesaanista. Viinikartan parsaruokavinkit ja näiden ruokien kanssa testatut viinit löydät alta: keräsimme tälle sivulle kaikki parsamaiset artikkelimme ja parsaviinilistaukset. Parsalle sopivat niin hapokkaat valkoviinit kuin hienot kuohuviinitkin. Suosituksia löydät myös kuvateksteistä.

Parsaa tehdään monin eri tavoin. Tässä paistetaan parsaa pannulla. Viininä on Vuoden Viinit 2016 -kisan voittaja Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2015 (11,49 €).

Castillo de Molina Sauvignon Blanc on hieno parsaviini. Viinissä on todella vihreitä sävyjä ja se maistuu voimakkaasti vihreälle parsalle. Maut menevät hienosti yhteen.Keitettyä valkoista parsaa hollandaisella ja uunissa valmistettua prosciuttoon käärittyä valkoista parsaa. Huipputyylikäs Larochen Chablis maistuu molempien kanssa: Laroche Chablis L Organic (23,48€)


Hapokas ja yrttinen Libanonin Château Ksara Blanc de Blancs (15,90€) on todella hieno viini ja sopii oivallisesti parsalle.


Kun parsaan paistaa ensin vähän väriä, voi parsat kypsyttää lisäämällä vettä pannuun. Haarukalla voi todeta kypsyyden. Pieni napakkuus saa säilyä. Tässä versiossa on mukana salottisipulia ja mausteena timjamia. Tyylikäs viinivalinta tulee Loiresta Joseph Mellot Sancerre La Chatellenie 2016 (22,01€)


Parsa tykkää parmesaanista. Ehkä yksinkertaisin resepti on tehdä parsa uunissa parmesaanikuorrutteella. Älä lisää öljyä, jotta lopputuloksesta tulisi rapea. Kokeile viiniksi australialaista pinot gris -viiniä Nugan Annelise Pinot Grigio 2017 (12,98 €)


Tässä ravintola-annoksessa on mukana uppomuna parsan kaverina. Lisäksi löytyy klassinen hollandaisekastike ja sitruunamajoneesi. Viiniksi sopii ranskalainen tyylikäs chardonnay Laroche Petit Chablis L (19,98 €).
Parsasalaatti
Tässä vihreässä parsasalaatissa on erilaisia lehtisalaatteja, rucolaa, herneenversoja, vihreitä viinirypäleitä, avokadoa, kurkkua ja parsaa - ja päälle kirpeän limettinen kastike. Vihreälle parsasalaatille sopii pirteä ja sitruksinen viini, esimerkiksi Yalumba Y Series Riesling (10,99 €)
Parsarisotto
Risotto on suosiossa oleva italialainen ruoka, joka on sinänsä hyvinkin täyttävää syötävää, koska se sisältää kanalientä, voita ja parmesaania. Vihreä parsa tuo risottoon kivan lisänsä ja toimii erinomaisesti yhteen parmesaanin kanssa. Parsarisotto menee pääruokana tarvittaessa. Viiniksi sopii pohjoisitalian Pinot Grigio St. Magdalena (14,84 €)
Schnitzel ja parsaa
Parsaa voi tarjota myös lisukkeena. Tässä esimerkiksi possun schnitzelin kaverina on parsaa ja hollandaisekastiketta. Aterian kokonaisuus on huomioitava viinivalinnassa, joten hapokas leivityksen rasvaisuutta leikkaava ja kokonaisuutta raikastava viini on paikallaan. Kuvan viiniä ei löydy Alkosta, mutta vastaava tammettamaton chardonnay on Old Coach Road Unoaked Chardonnay (14,01 €).


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: