Viinivinkit parsalle

       
Viimeistään parsan ilmaantuminen kauppojen satokausikojuihin kertoo meille kevään koittaneen. Ja vierestä löytyy kätevästi sitruunat. Parsa tykkääkin sitruunasta sekä myös voista ja parmesaanista.

Tämä keväinen vihreä herkkupötkö valmistuu monin eri tavoin. Viinikartan parsaruokavinkit ja näille ruoille sopivat viinit löydät alta. Keräsimme tälle sivulle kaikki parsamaiset artikkelimme ja parsaviinilistaukset. Parsalle sopivat niin hapokkaat valkoviinit kuin hienot kuohuviinitkin. Suosituksia löydät myös kuvateksteistä.

Parsaa tehdään monin eri tavoin. Tässä paistetaan parsaa pannulla. Viininä on Vuoden Viinit 2016 -kilpailun voittaja Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2019 (11,99 €).

Castillo de Molina Sauvignon Blanc on hieno parsaviini. Viinissä on todella vihreitä sävyjä ja se maistuu voimakkaasti vihreälle parsalle. Maut menevät hienosti yhteen.Keitettyä valkoista parsaa hollandaisella ja uunissa valmistettua prosciuttoon käärittyä valkoista parsaa. Huipputyylikäs Larochen Chablis maistuu molempien kanssa: Laroche Chablis L (19,99€)

Tässä tarjoillaan kermaista parsakeittoa alkuruokana. Joskus samaa viiniä voi hyvin nauttia läpi aterian. Rhônen sekoitevalkoviini sopi parsakeiton lisäksi myös kana-ananaspastalle. Ogier Artesis Blanc 2019 (13,99€)


Yksinkertainen parsasalaatti: keitetty parsaa, salaatinlehteä, kurkkua, kylmäsavulohta ja vinaigrette. Hieno viinipari löytyi Toscanan San Gimignanosta, viinistä, jota on tehty jo 700 vuoden ajan. Alkossa saatavuus tälle viinille on välillä huono, mutta jokin San Gimignano yleensä löytyy. Cesani Sanice Vernaccia di San Gimignano Riserva 2015 (14,99€)


Hapokas ja yrttinen Libanonin Château Ksara Blanc de Blancs (16,49€) on todella hieno viini ja sopii oivallisesti parsalle.


Kun parsaan paistaa ensin vähän väriä, voi parsat kypsyttää lisäämällä vettä pannuun. Haarukalla voi todeta kypsyyden. Pieni napakkuus saa säilyä. Tässä versiossa on mukana salottisipulia ja mausteena timjamia. Tyylikäs viinivalinta tulee Loiresta Joseph Mellot Sancerre La Chatellenie 2019 (22,49€)


Parsa tykkää parmesaanista. Ehkä yksinkertaisin resepti on tehdä parsa uunissa parmesaanikuorrutteella. Älä lisää öljyä, jotta lopputuloksesta tulisi rapea. Kokeile viiniksi australialaista pinot grigio -viiniä Yalumba Y Series Pinot Grigio 2019 (11,99 €)


Tässä ravintola-annoksessa on mukana uppomuna parsan kaverina. Lisäksi löytyy klassinen hollandaisekastike ja sitruunamajoneesi. Viiniksi sopii ranskalainen tyylikäs chardonnay Laroche Petit Chablis L (18,99 €).
Parsasalaatti
Tässä vihreässä parsasalaatissa on erilaisia lehtisalaatteja, rucolaa, herneenversoja, vihreitä viinirypäleitä, avokadoa, kurkkua ja parsaa - ja päälle kirpeän limettinen kastike. Vihreälle parsasalaatille sopii pirteä ja sitruksinen viini, esimerkiksi Yalumba Y Series Riesling (10,99 €)
Parsarisotto
Risotto on sinänsä hyvinkin täyttävää syötävää, koska se sisältää kanalientä, voita ja parmesaania. Vihreä parsa tuo risottoon kivan vihreän lisänsä ja toimii erinomaisesti yhteen parmesaanin kanssa. Parsarisotto menee myös pääruokana tarvittaessa. Viiniksi sopii pohjoisitalian Pinot Grigio St. Magdalena 2020 (15,05 €)
Schnitzel ja parsaa
Parsaa voi tarjota myös lisukkeena. Tässä esimerkiksi possun schnitzelin kaverina on parsaa ja hollandaisekastiketta. Aterian kokonaisuus on huomioitava viinivalinnassa, joten hapokas leivityksen rasvaisuutta leikkaava ja kokonaisuutta raikastava viini on paikallaan. Kuvan viiniä ei löydy Alkosta, mutta vastaava tammettamaton chardonnay on Old Coach Road Unoaked Chardonnay (13,88 €).


Teksti:


Lue myös nämä jutut: