Codorniun Cavat Espanjasta uudenvuoden aaton juhliin

       

Codorniun viinitalo ja cavat

Codorniu on merkittävä espanjalainen kuohuviinin tuottaja 60 miljoonalla vuosittaisella pullollaan. Sitä suurempi on vain Freixenet yli 100 miljoonalla pullollaan. Ja talo on todella vanha, perustettu jo 1551 Sant Sadurní d'Anoiassa Penedèsissä Kataloniassa, lähellä Barcelonaa. Paikka on cavan keskipiste. 1872 aloitettiin Champagnen alueelta opittu tuotanto perinteisellä menetelmällä - sama, millä samppanjaa siis tehdään. Tällöin etiketissä lukee Metode Tradicional. Codorniun viinitila on historiallinen ja todella suosittu matkailukohde - vain jotkut Sagrada Famílian tapaiset menee edelle.

Cava tarkoittaa viinikellaria ja viinin nimenä se on tuoreempaa perua - 1970-luvulta. EU:n myötä cava vakiintui käytetyksi nimeksi ja ei voitu enää puhua virallisesti 'espanjalaisesta samppanjasta'. Kaiken kaikkiaan cavaa tehdään noin 250 miljoonaa pulloa vuodessa ja vain samppanjan tuotanto on suurempaa kuin cavan. Espanjassa cavasta kulutetaan 90 miljoonaa pulloa. Saksassa, Englannissa ja Belgiassa kulutetaan kaikissa saman verran, yhteensä noin 90 miljoonaa pulloa. Ranskassa kulutus on 6 miljoonan pullon verran. Muihin maihin näiden mainittujen maiden lisäksi viedään 60 miljoonaa pulloa vuodessa. Markkinan arvo on noin miljardi eruoa ja cava on maailmanlaajuisesti suosituin kuohuviinin vientiartikkeli. Cavan tuottajia on alle 300 ja kaksi suurinta, Codorniu ja Freixenet, vastaa suurimmasta osasta tuotantoa. Näin ollen Katalonian Penedes on cavan tärkein tuotantoalue, joskin sitä tehdään myös muualla Espanjassa. Suuri määrä tuotettua cavaa tarkoittaa myös sitä, että täytyy olla melkoiset varastot, joissa cavaa kypsytetään - maan alla. Viinitiloilla kellarivierailut ovatkin päivän kohokohta.

Cavassa käytetään yleensä seuraavia valkoisia rypäleitä: Macabeo tuomaa makeutta ja kukkaisuutta, Parellada tuomaan raikkautta ja tyyliä sekä Xarel.lo tuomaan runkoa. Viime vuosina myös samppanjassa käytetyt Pinot Noir ja Chardonnay ovat yleistyneet, jolloin tyyli on lähentynyt samppanjaa. Peruscavan rypäleet tulevat läheltä Välimeren rannikkoa, kun taas Pinot Noir ja Chardonnay ovat syvemmältä mantereelta ilmastollisista syistä.

Codorniun cavojen nimissä esiintyy talon historiaa, mm. Anna ja Raventos. Tässähän historia meni niin, että 1600-luvulla Codorníu-suvun tytär Anna de Codorníu nai Miquel Raventósin, jolloin kaksi merkittävää viinintuottajaa yhdistyivät.

Codorniulla on myös todella hyviä muutaman vuoden kypsyneitä Gran Reserva -versioita cavoistaan, mutta niitä ei ole saatavilla Alkosta. Mutta mennäänpä sitten Codorniun cavojen kattaukseen.

  • Espanjan suosituin cava sisältää Chardonnayta. Varma valinta uuteenvuoteen.

  • Anna de Codorníu Organic Cava Brut
    • Anna de Codorníu Organic Cava Brut
    • Espanja, Katalonia
    • 12.98 €
    • Chardonnay, Parellada, Macabeo, Xarel-lo
    • Myynnissä Alkossa
    • Jopa 8% Espanjan myydystä cavasta on tätä, vaikka Espanjassa Annan hinta 8-9 euroa on huomattavasti keskihintaa (3,5 euroa) korkeampi. Viinissä täytyy olla jotain erityisen hyvää. Anna on pirteän hedelmäinen, siinä on voimakas kuohu ja se on kevyen kukkainen. Hauska ja tyylikäs kilistelyjuoma uuteenvuoteen.
  • Kypsynyt versio Annasta pikkupullossa. Tyylikkyyttä tilausvalikoimasta.

  • Anna de Codorníu Blanc de Blancs Cava Brut
    • Anna de Codorníu Blanc de Blancs Cava Brut
    • Espanja, Katalonia
    • 5.49 €
    • Chardonnay, Parellada, Xarel-lo, Macabeo
    • Myynnissä Alkossa
    • 0.2 l
    • Reserva-tason premium cava
    • Chardonnay 70%, Parellada 15%, Xarel.lo ja Macabeo 15%
    • Kuivempi kuin iso Anna, 15 kk kypsynyt. Enemmän hapokkuutta, kirpakkuutta, paahteisuutta ja kypsynyttä omenaisuutta. Hieno cava.
  • Perusvalikoiman kallein Codorniun cava sisältää myös Chardonnayta.

  • Codorníu Selección Raventos Cava Brut
    • Codorníu Selección Raventos Cava Brut
    • Espanja
    • 12.99 €
    • Chardonnay, Xarel.lo, Parellada, Macabeo
    • Poistunut Alkon valikoimasta.
    • Vuoden kypsynyt cava on erityissekoitus. Pehmeää trooppista hedelmää ja kivaa paahteisuutta.
  • Hieno ja pirteän puhdas luomucava tilausvalikoimasta. Suosittelemme.

  • Codorníu Ecológica Cava Brut
    • Codorníu Ecológica Cava Brut
    • Espanja
    • 12.48 €
    • Xarel-lo, Parellada, Macabeo
    • Poistunut Alkon valikoimasta.
    • 64 % Xarel.lo, 32 % Parellada, 4 % Macabeo
    • Perusrypäleistä tehty raikkaan rapea cava, jossa vahvat kuplat. Ihastuin itse tähän ensikosketuksella. Miksi vain tilausvalikoimassa?
  • Puolikuiva halvempi peruscava

  • Codorníu Clásico Cava Sec Organic
    • Codorníu Clásico Cava Sec Organic
    • Espanja, Katalonia
    • 10.99 €
    • Macabeo, Xarel-lo, Parellada
    • Myynnissä Alkossa
    • Ollut Alkon 2. ja 3. myydyin kuohari vuosien ajan. Cavan perusrypäleistä tehty. Sokeria 17 g/l eli selvästi kuivaa enemmän, mutta ei mitään kovin makeaa. 9 kk kypsynyt pullossa. Myös kehuttu. Helppo, yksinkertainen ja puhdaspiirteinen.
  • Semi Seco makeamman ystävälle. Mielestämme ei pärjää brutille.

  • Codorniu Ecológica Cava Semi Seco
    • Codorniu Ecológica Cava Semi Seco
    • Espanja, Katalonia
    • 11.99 €
    • Xarel-lo, Parellada, Macabeo
    • Myynnissä Alkossa
    • Luomu Semi Seco makeamman ystävälle, sokeria 35 g /l. Cavan perusrypäleistä tehty. Samoja piirteitä kuinkuivassa Ecológicassa. Ei ole yhtä hyvä kuin yllä esitelty brut, mutta vain tätä saa suoraan hyllystä.
  • Rosee pikkusuolaisille ja seurusteluun. Poistunut Alkosta syksyllä.

  • Anna de Codorníu Rosé Cava Brut
    • Anna de Codorníu Rosé Cava Brut
    • Espanja
    • 12.49 €
    • Poistunut Alkon valikoimasta.
    • Pinot Noir, Chardonnay
    • Punaisia marjoja. Uuden vuoden pikkusyötäville. Tällä hetkellä poistunut Alkosta, toivottavasti tulee vielä hyllymyyntiin.
  • Tyylikäs rosee uudenvuoden ruokajuomaksi. Poistunut Alkosta syksyllä.

  • Codorníu Selección Raventós Pinot Noir Brut
    • Codorníu Selección Raventós Pinot Noir Brut
    • Espanja
    • 12.09 €
    • Pinot Noir, Macabeu, Xarel.lo, Parellada
    • Poistunut Alkon valikoimasta.
    • Elegantti ruokaviini, jossa mineraalisuutta, kuningatarhillon kosketus, sitruksisuutta ja mansikkaa. Tällä hetkellä harmillisesti poistunut Alkosta. Rose-cavan myynti on maailmanlaajuisesti selvästi laskenut.
Teksti:


Lue myös uusimmat jutut: