Alkon viinien myynti tilastoina

       
Lue myös helmikuussa 2016 tehty analyysi Alkon myynti 2011 -2015 ja matkustajatuonti

Miten Alkon myynti on kehittynyt viime vuosina viinien ja väkevien osalta? Mistä maasta tuodaan eniten viinejä ja mitä myydään eniten? Minkä tyylisiä viinejä suomalaiset juovat? Ja mitkä ovat suosituimmat viinit? Keräsimme tähän artikkeliin keskeisimpiä tilastoja Alkon viineihin liittyen. Tilastokuvat tuottanut Viinikartta.fi.

Alkon kokonaismyynti hienoisessa laskussa

Alkon kokonaismyynnistä on puhuttu paljon - miten se laskee. Se on totta myös Alkon julkaisemien lukujen valossa. Neljän viime vuoden aikana myynti on hivuttautunut alaspäin, mutta ei dramaattisesti. Myynti on valunut yli sadasta miljoonasta litrasta alle sataan miljoonaan. Suurin pudotus on väkevien myynnissä. Sen sijaan viinien myynti on pysynyt tasaisena, mikä kertoo suomalaisten juomatottumusten muutoksesta; siirrymme väkevistä viineihin. Viininmyynnin osuuden nousu on prosenttiyksikkö vuodessa ja on nyt 56% kokonaismyynnistä.

Alkon kokonaismyynti, viinien myynti, väkevien myynti
Alkon myynti laskee hitaasti. Paitsi viineissä.

Alkon 20 myydyintä viiniä

Alkon 20 myydyintä viiniä punaviineissä ja valkoviineissä kuuluvat useimmiten halpisosastoon. Koska kokonaismyynti 20 myydyimmän punaviinin ja valkoviinin osalta on laskenut koko ajan, näyttää siltä, että suomalaiset ovat siirtyneet hieman kalliimpiin viineihin. Sen puolesta puhuu sekin, että myydyimmäksi hintaluokaksi on noussut 9-10 euron hintaiset viinit ja halpisviinit ovat tätä luokkaa halvempia. Melkein 30% myydyistä punaviineistä kuuluu 9-10 €-hintaluokkaan. Viinien hinnat halutaan pitää korkeintaan 9.99-hintaisina, koska siirtyminen yli 10 euron osastoon laskisi myyntiä. Siksi tässä hintaluokassa on paras hinta-laatusuhde, kun viinien hintoja ei uskalleta nostaa maagisen 10 euron yli. Tästä 9-10 euron hintaiset punaviinit kalliimmasta halvimpaan.

Jaume Serra Brut Val d'Oca Millesimato Prosecco Extra Dry Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec

Suurimmat muutokset myydyimmissä viineissä

Myynnin pudotuksen lisäksi myydyimpien listalla tapahtuu vain vähän muutoksia. Gato Negro on Suomen tunnetuin viinimerkki ja komeilee sekä punaviinien että valkoviinien kärjessä. Muutama vuosi sitten kärkisijoja pitäneet J.P. Chenet ja Magyar ovat nyt kakkosena. Vuonna 2012 myyntiin tullut hillomainen suuren suosion saanut Santiago 1541 Syrah Cabernet Malbec on pysynyt myydyimpien punaviinien listalla. Muuten punaviinilistan viinit ovat pidempään myynnissä olleita. Myydyimpien punaviinien paras viini on Lindeman's Bin 50 Shiraz. Aikaisemmin menestystä nauttinut Hardys BIN 343 Cabernet Shiraz putosi nyt listalta kokonaan. El Tiempo Tinto putosi jo vuonna 2012, mikä kertoo myös todellisten halpisten kiinnostuksen laskusta. Valkoviinien kovin nimi on jo vuodesta 1995 kehuja saanut Devil's Rock Riesling. Kuohuviineissä on koettu suurimpia muutoksia. Kehuttu halpiscava Jaume Serra Brut nousi suoraan myydyimpien kuohuviinien viidenneksi. Kova suoritus. Samantapaisen nousun teki myös italialainen Val d'Oca Millesimato Prosecco Extra Dry, mikä kertoo prosecco-kuohareiden trendikkyydestä.

Myydyimmät punaviinit 2014
Myydyimmät valkoviinit 2014
Myydyimmät kuohuviinit 2014
Myydyimmät muut viinit 2014

Alkon 20 myydyimmän punaviinin kokonaismyynti
Alkon 20 myydyimmän punaviinin ja valkoviinin kokonaismyynnin muutos. Laskussa on, koska kiinnostus hintavampiin viineihin lisääntyy.

Uusi ja vanha maailma - viinien myynti

Huom! Uuden ja vanhan maailman tilastoissa ei ole mukana marginaalisia viinimaita, koska niiden merkitys kokonaiskuvaan on vähäinen.

Viinien myynnissä "uusi maailma" eli Euroopan ulkopuoliset viinialueet ovat jyränneet jo vuosia. Tilastot kuitenkin osoittavat, että punaviineissä "vanha maailma" on tulossa uudestaan; myyntikäyrät lähenevät toisiaan. Usein puhutaan, että kun henkilö etenee viiniharrastuksessaan, hän jättää pikkuhiljaa uuden maailman helpon kaupalliset viinit ja keskittyy ilolla vanhan maailman laatuviineihin. Näyttää siis siltä, että Suomi sivistyy punaviinimieltymyksissä. Valkoviinien osalta Eurooppa on säilyttänyt myyntiään, mutta uusi maailma on onnistunut kasvattamaan.

Punaviineissä ja valkoviineissä Chile jyrää selvänä ykkösenä huomattavalla erolla seuraaviin. Punaviineissä Espanja ja Italia ovat kakkos- ja kolmossijoilla. Valkoviineissä Etelä-Afrikka ja Saksa tulevat Chilen perässä. Punaviinien suurin voittaja on Portugali ja menettäjä Argentiina. Valkoviineissä vastaavasti voittaja on Chile ja menettäjä Yhdysvallat. Kuohuviineissä Espanjan Cava myy eniten ja toisena tulevat ranskalaiset kuohuviinit, joiden myynnistä 33% on samppanjoita. Vuonna 2014 Alkon 291 myynnissä ollutta samppanjaa myi yhteensä saman määrän kuin suosituin kuohuviini Freixenet Carta Nevada Semi Seco. Samppanjan myynti on noin 7% kaikesta kuohuviinistä.


Euroopan punaviinien myynti ottaa kiinni uutta maailmaa.

Euroopan valkoviinien myynti pysynyt samassa, uusi maailma kasvattaa.

Uusi ja vanha maailma - tuotteiden määrä

Tämä on ehkä hämmentävin tilasto: vaikka uuden maailman viininmyynti ylittää selvästi vanhan maailman, silti vanhasta maailmasta on viinejä myynnissä tuplasti se määrä mitä uudesta. Yksin Ranskan 710 tuotetta vastaa melkein koko uuden maailman tuotemäärää (860). Alkossa on perinteisesti ollut huomattava määrä ranskalaisia viinejä myynnissä, vaikka niiden myynti on selvästi heikompaa kuin muilla keskeisillä viinimailla. Suureen tuotemäärään lienee historiallisia syitä: Ranskaan on kontakteja ja hyvä saatavuus sekä sieltä on totuttu ostamaan.


Eurooppalaiset ovat ahkeria tuotteistamaan.
Nederburg Winemaster's Reserve Shiraz Gallo Family Vineyards Cabernet Sauvignon

Makutyyppien myynti - punaviinit

Makutyyppitilasto kertoo selvästi suomalaisten viinimausta. Suomalaiset suosivat meheviä ja hilloisia punaviinejä, joiden osuus myynnistä on peräti 62%. Nämä viinit ovat runsaita, kypsän marjaisen aromikkaita sekä hillomaisen paksuja. Helppoina juotavina nämä viinit eivät kuitenkaan ole erityisen ryhdikkäitä. Hillomaisen viinin esimerkiksi käy Nederburg Winemaster's Reserve Shiraz. Noutopöytien pehmeän hedelmäiset viinit sisältävät usein myös hieman makeutta ja on toiseksi eniten myyty makutyyppi. Tämä tyyli sisältää monia halpisviinejä. Esimerkiksi viinityyliin pehmeä & hedelmäinen käy Gallo Family Vineyards Cabernet Sauvignon.


Suomessa suositaan helposti juotavia meheviä ja hilloisia punaviinejä.
Torres Viña Esmeralda Black Tower Rivaner

Makutyyppien myynti - valkoviinit

Myös valkoviineissä on dominoiva makutyyppi: pirteät ja hedelmäiset viinit. Ne ovat kuivia, puolikuivia tai puolimakeita ja niille on tyypillistä pirteä hapokkuus, joka tasapainottaa runsasta hedelmäisyyttä. Pirteän & hedelmäisen makutyypin esimerkkinä on Torres Viña Esmeralda. Kakkosena valkoviineissäkin on halpisviinejä sisältävä makea viinityyli: lempeä & makeahko. Viinit ovat puolikuivia tai jopa makeita ja niitä yhdistää herkullisen hedelmäinen makeus. Lempeän & makeahkon esimerkiksi käy Black Tower Rivaner.

Huom! Alko muuttaa viinien makutyyppejä varsin reippaalla kädellä, joten sama viini voi seuraavana vuonna muuttaa kokonaan eri kategoriaan.


Pirteän hedelmäiset valkkarit ovat suomalaisten suosikkeja.


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: