Lue myös tuoreempi juustoartikkelimme:
Mikä viini juustolle? (18.3.2017)
Järjestimme 8 maistajan voimin sokkotastingin, jossa maisteltiin viinien ohessa mainioita juustoja ja yritettiin löytää niille sopiva pari viineistä. Kaikki maistetut viinit olivat laadukkaita ja todella hyviä, mutta laitoimme viinit ensin paremmuusjärjestykseen - sokkona. Erityyppisten viinien vertailu on ehkä epäreilua, mutta halusimme arvioida viinien yleistä laatua. Pisteet kolmelle parhaalle viinille 3-2-1, maksimipisteet 24.
Äänestykseen perustuvat sopivimmat juustot viineille löydät viinien kohdalta, mutta etukäteen klassisesti juustot ja viinit oli valittu seuraavan ajatuksen mukaan:
Klassiset yhdistelmät menevät vahvasti saman maan mukaan: juusto on samasta maasta kuin viini. Ja hommahan toimii näinkin. Mutta jos unohtaa tämän rajoituksen ja maistelee vielä sokkona, tulos voi olla toinen. Me emme tienneet viinien alkuperää, mutta juustoista toki tiesimme, mitä ne ovat.
Mikä viini juustolle? (18.3.2017)
Järjestimme 8 maistajan voimin sokkotastingin, jossa maisteltiin viinien ohessa mainioita juustoja ja yritettiin löytää niille sopiva pari viineistä. Kaikki maistetut viinit olivat laadukkaita ja todella hyviä, mutta laitoimme viinit ensin paremmuusjärjestykseen - sokkona. Erityyppisten viinien vertailu on ehkä epäreilua, mutta halusimme arvioida viinien yleistä laatua. Pisteet kolmelle parhaalle viinille 3-2-1, maksimipisteet 24.
Äänestykseen perustuvat sopivimmat juustot viineille löydät viinien kohdalta, mutta etukäteen klassisesti juustot ja viinit oli valittu seuraavan ajatuksen mukaan:
- Ranskalainen Chevre Melusie -vuohenjuusto ja ranskalainen Sancerre Blanc-valkoviini (Sauvignon Blanc).
- Ranskalainen lehmänmaitoinen (brie-tyyppinen) Geramont Crème Coupe -valkohomejuusto ja ranskalainen Gigondas-punaviini (Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre).
- Sveitsiläinen luolakypsytetty lehmänmaitojuusto Kaltbach Gruyere ja ranskalainen Rully Bourgogne Chardonnay -valkoviini.
- Italialainen pastöroimaton Pecorino-lampaanmaitojuusto ja Amarone della Valpolicella-punaviini.
- Ranskalainen lampaanmaitoinen Roquefort Papillon -sinihomejuusto ja Tawny Port -portviini.
Klassiset yhdistelmät menevät vahvasti saman maan mukaan: juusto on samasta maasta kuin viini. Ja hommahan toimii näinkin. Mutta jos unohtaa tämän rajoituksen ja maistelee vielä sokkona, tulos voi olla toinen. Me emme tienneet viinien alkuperää, mutta juustoista toki tiesimme, mitä ne ovat.
Todella runsas ja pehmeä Roquefort-sinihomejuusto
Kaltbach Gruyere
Pastöroimaton Pecorino ja olkea
Geramont-valkohomejuusto
Hyvin pehmyttä Chevre Melusie -vuohenjuustoa