
Maistoimme nämä tutut chileläiset viinit. Lue arviot alta.
Monipuolinen viinimaa Chile
Jos suunnittelee järjestävänsä tastingin, Chilestä löytyy kyllä viini tarkoitukseen kuin tarkoitukseen. Alueita on monenlaisia ja pitkä maa takaa sen, että ilmastojakin löytyy laidasta laitaan 1200 kilometriä pitkällä viininviljelyalueella.
Meren vaikutus on suuri, samoin kuin Andien vuoristolla. Kun päivällä aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta, yöllä Tyynenmeren Humboldtin merivirta viilentää, jolloin rypäleet kypsyvät hitaammin. Muualla sama saavutetaan hakemalla viljelypalstoja korkeammilta rinteiltä.
Keskeisiä viinialueita on kymmenkunta, joilla jokaisella on ominaispiirteensä ja parhaiten alueelle sopivat rypälelajikkeet. Alueisiin vaikuttavat myös paikalliset mikroilmastot sumuineen ja tuulineen, joten variaatiota on paljon. Kesällä ei ole juuri kosteutta, koska ei ole sateita. Se vähentää kasvitautien määrää ja luomutuotannolle on ihanteelliset olosuhteet.
Chilessä onnistuu niin viileän ilmaston hapokkaat rieslingit, vähäsateisen ja leudon kasvukauden pinot noirit kuin myös lämpimästä ja auringosta pitävät cabernet sauvignonit.
Chile on viinimaana suomalaisten suosiossa. Vuodesta toiseen Chile on myyntimäärien ykkönen. Chilellä on Alkon mietojen viinien myynnistä viidennes, punaviineistä melkein neljännes. Chilen viinien suosiota selittää myös se, että saatavilla on paljon edullisia viinejä. Mutta todellista huippulaatuakin löytyy tarvittaessa.
Osallistuin Master of Wine Tuomas Meriluodon moderoimaan webinaariin, jossa Tuomas esitteli Chilen viinialueiden monipuolisuutta ja maistatti neljä viiniä, jotka olivat neljältä alueelta, neljältä eri tuottajalta ja neljästä eri rypäleestä. Viinit webinaariin tarjosi VCT Finland, Pernod Ricard Finland, Winestate ja Wennerco.
Näissä jo vuosien takaa tutuissa viineissä on parasta hinta-laatusuhdetta, mitä Chile tarjoaa.
Viinialueet, joilta nämä viinit tulevat