Hernekeitto viinisuositus
Tälle ruualle sopii vihreiden kasvisten kanssa maistuva viini
Ruuan ainekset, joihin viinisuositus perustuu
- Herne
- Meirami
- Porkkana
- Sianliha
- Sinappi
- Sipuli
Hernekeitto
Hernekeitosta on maailmalla monia variaatioita, mutta nyt puhutaan suomalaisesta hernekeitosta. Tosin Suomen sisälläkin hernekeittotyyleissä on eroja. Mitä idemmäksi mennään, sitä liemevämpää keitto on. Se johtunee Venäjän vaikutuksesta, sillä myös Venäjällä keitossa on runsaasti lientä.
Savustettu sianliha sopii hyvin keittoon antamaan makua. Mausteina perinteisesti käytetään meiramia ja sinappia. Myös sipulia ja porkkanaa voi olla vähän. Tammikuussa joulukinkun jämistä tehdään joskus hernekeittoa. Hernekeitolla on tärkeä asema Suomessa esimerkiksi poliittisissa yleisötilaisuuksissa, liikuntatapahtumissa, armeijassa sekä torstaisin pannukakun kera, jolloin on hernerokkapäivä. Hernekeitto kuuluu myös kylmään talveen ja laskiaiseen.
Tuorehernekeitto tehdään tuoreista herneistä tai raaoista pakasteherneistä. Kesäiset keitot voidaan nauttia myös kylmänä. Crème Ninon on soseutettu ranskalainen tuorehernekeitto, johon lisätään lopuksi kermaa ja kuohuviiniä.
Viinisuositukset
Suomalaiselle hernekeitolle sopii tavallinen vaalea lager oikein hyvin. Ruotsalainen tapa on nauttia punssia laskiaisena hernekeiton kanssa. Punssin voi halutessaan lämmittää noin 45 asteeseen, mutta se ei juuri makean ja hieman lääkemäisen liköörin makua muuta. Paremminkin jääkylmänä punssin omalaatuinen maku saattaa tuntua vähemmän voimakkaalta. Tämä Ruotsista tullut tapa kannattaa kokeilla, mutta emme keksineet aromeissa mitään, mikä yhdistäisi herneisiin. Tämä perinteikäs yhdistelmä tuntuu kaukaa haetulta. Siksi haluammekin punssin sijaan suositella hernekeitolle viinejä.
Keitoille sopii yleisesti ottaen sherryt ja kuohuviinit. Varsinkin Crème Ninon -hernekeitolle kuohuviini tai samppanja on oikea pari, mutta miksei myös suomalaistyyppiselle hernekeitolle. Viinissä saisi olla vihreille kasvisruoille sopivaa tyyliä. Itävaltalainen Grüner Veltliner on vihreiden makujen rypäle ja sitä tarjotaan usein esimerkiksi parsan kanssa. Se on myös aromikas vastaamaan esimerkiksi sinapin ja savulihan makuun. Lisäksi siitä löytyy hapokkuutta raikastamaan runsasta keittoa. Löysimme todella hyvät vaihtoehdot. Valittu kuohuviini on Viini-lehden valinta vuoden kuohuviiniksi. Valitussa valkoviinissä on taas tyylikäs sekoitus Rieslingiä ja Grüner Veltlineriä. Molemmat viinit ovat hyviä vaihtoehtoja hernekeitolle, jos punssi tuntuu vieraalta ja kaipaat perusoluen sijaan jotain tyylikkäämpää.

Stift Klosterneuburg Mathäi Brut
- Itävalta, kuohuviinit
- Rypäleet: Grüner Veltliner
- Makutyyppi: vivahteikas & ryhdikäs
- Vaaleanviherkeltainen, erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, viheromenainen, kevyen persikkainen, mausteinen, vivahteikas
- Sokeria: 4.00 g/l
- 19.95€
- Pisteet: 90
- Myynnissä Alkossa.
Näytä samankaltaiset
Kuva | Maa | Viini | Tyyppi | Makutyyppi | Rypäle | Hinta | Laatu |
---|

Leth Simply Wow! 2024
- Itävalta, valkoviinit
- Rypäleet: Riesling, Grüner Veltliner, Roter Veltliner
- Makutyyppi: pirteä & hedelmäinen
- Viherkeltainen, kuiva, hapokas, viheromenainen, persikkainen, kypsän sitruksinen, kevyen herukkainen, mausteinen, hennon yrttinen
- Sokeria: 4.00 g/l
- 14.98€
- Pisteet: 90
- Myynnissä Alkossa.
Näytä samankaltaiset
Kuva | Maa | Viini | Tyyppi | Makutyyppi | Rypäle | Hinta | Laatu |
---|