Näytä ruokalista
       

Lampaanviulu viinisuositus

Tälle ruualle sopii täyteläinen ja runsas punaviini

Kuvassa karitsan putkiluupaisti. Lampaanviulu on samankaltainen luullinen paisti potkalla.
Kuva: Viinikartta


Ruuan ainekset, joihin viinisuositus perustuu

  • Lampaanpaisti potkalla
  • Valkosipuli
  • Rosmariini

Lampaanviulu

Lammas on perinteinen pääsiäisateria monessa maassa. Perinne on lähtöisin Jeesuksen viimeiseltä aterialta, jolloin nautittiin lammasta, happamatonta leipää ja viiniä. Lampaanviulu-sanan alkuperä on meille hieman pimennossa, mutta ainakin Suomessa sana on yleinen. Viuluhan selvästikin viittaa muotoon ja sillä tarkoitetaan lampaanpaistia, jossa on potka mukana. Potka on eläimen luullinen reisi, joka paistuessaan saa luusta runsaasti makua.

Meidän lampaanviulumme maustaa perinteisesti rosmariini ja valkosipuli. Lihan pintaan hierotaan pippurit, suola ja yrtit. Valkosipulit työnnetään lihaan tehtyihin viiltoihin.

Me pidämme ylikypsästä viulusta, mutta viulun voi halutessaan jättää roseeksi. Ja se on ainakin varmaa, että uunista tullessaan ja tuoksujen levitessä keittiöön, syntyy vastustamaton halu nappaista viulusta pinnaltaan rapea ja suussa sulava herkkupala maistiaiseksi.


Viinisuositukset

Lampaanviululle sopii runsas ja aromikas punaviini, koska lihan maku on myös aromikas, yrttinen ja valkosipulinen. Hyviä valintoja ovat Riojan punainen tai australialainen shiraz. Riojan "punaisessa paronissa" on tuoksuvaa marjaisuutta ja vaniljaa. Maku on täyteläinen, lämmin, nahkainen, mausteinen ja sopivasti kypsynyt. Rioja on upea klassikkopari lampaanviululle. Peter Lehmannin australialainen shiraz on hyvä vaihtoehto, jossa hinta-laatu on todella kohdallaan. Portrait Shirazissa on riittävästi rotevuutta, hyvä aromikkuus ja mukavan kypsät tanniinit lampaanviululle.



Baron de Ley Reserva 2016

Baron de Ley Reserva 2016

  • Espanja, punaviinit
  • Rypäleet: Tempranillo
  • Makutyyppi: vivahteikas & kehittynyt
  • Täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, kypsän karpaloinen, karhunvatukkainen, mustapippurinen, kevyen nahkainen
  • Sokeria: 2.00 g/l
  • 17.98€
  • Pisteet: 93
  • Myynnissä Alkossa.

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Peter Lehmann Portrait Shiraz 2018

Peter Lehmann Portrait Shiraz 2018

  • Australia, punaviinit
  • Rypäleet: Shiraz
  • Makutyyppi: mehevä & hilloinen
  • Täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kypsän karpaloinen, mustaherukkainen, tummasuklainen, mausteinen, kevyen tamminen, lämmin
  • Sokeria: 2.00 g/l
  • 14.98€
  • Pisteet: 90
  • Myynnissä Alkossa.

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
 
Katso seuraava ruoka:
HäränhäntäpataKaritsan kare