Näytä ruokalista
       

Lampaanviulu ja täyteläinen ja runsas punaviini

Lampaanviulu: Lammas on perinteinen pääsiäisateria monessa maassa. Perinne on lähtöisin Jeesuksen viimeiseltä aterialta, jolloin nautittiin lammasta, happamatonta leipää ja viiniä. Lampaanviulu-sanan alkuperä on meille hieman pimennossa, mutta ainakin Suomessa se on laajasti käytössä. Viuluhan viittaa muotoon ja sillä tarkoitetaan paistia, jossa on potka mukana. Potka taas on eläimen luullinen reisi. Luu antaa paistuessaan lihaan makua. Meidän lampaanviulumme on sitä perinteistä lammasta, jota Suomessa tehdään pääsiäisenä: lihan maustaa yksinkertaisesti rosmariini sekä valkosipuli. Liha voi olla lampaasta, jolloin se on vanhempi eläin tai karitsasta, joka on alle vuoden ikäinen. Karitsan maku on miedompi ja tyylikkäämpi. Variaatioita viulustakin on monia. Osassa reseptejä lihaa marinoidaan vuorokauden verran, mutta onnistuu se ilman marinointiakin. Lihan pintaan hierotaan pippurit, suola ja yrtit. Valkosipulit työnnetään lihaan tehtyihin viiltoihin. Hae tarkempi resepti Googlesta. Meidän viulumme on kypsää ja mureaa, mutta viulun voi halutessaan jättää vähemmän kypsäksikin. Lihalämpömittarilla pääset haluttuun lopputulokseen. Ainakin pinnasta lihaa voi helposti repiä sormilla suussa sulaviksi herkkupaloiksi, koska viulun pinta on rapea, yrttinen ja murea. Lihassa on valkosipulin ja yrttien makua reilusti.

Suosittelemme ruoalle näitä viinejä, koska...

Lampaanviulu tykkää runsaasta ja aromikkaasta punaviinista, koska lihan maku on myös aromikas ja yrtit sekä valkosipuli suorastaan huokuvat lihasta. Tammikypsytetty runsas perinteinen punaviini saa olla mielestämme Espanjasta tai Australiasta. Bordeaux on myös perinteisiä lammasviinejä, mutta helpompi on valita Riojan espanjalainen tai Shiraz Australiasta. Vaihtoehtoja on toki paljon. Riojan "punaisessa paronissa" on voimakkaasti tuoksuvia kuivattuja marjoja ja vaniljaa. Maku on täyteläinen, lämmin, nahkainen, mausteinen, klassinen ja sopivasti kypsynyt. Upea klassikkopari lampaanviululle. Aussi-Shiraziksi valitsimme jo edesmenneen viinigurun Peter Lehmannin peruspunkun, jossa hinta-laatu on todella kohdallaan. Siinä on riittävä rotevuus, aromikkuus ja mukavat tanniinit lampaanviululle. Suosikkiviinejämme.

Baron de Ley Reserva 2014

Baron de Ley Reserva 2014

  • Espanja, punaviinit
  • Rypäleet: Tempranillo
  • Makutyyppi: vivahteikas & kehittynyt
  • Täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, kypsän karpaloinen, karhunvatukkainen, mustapippurinen, kevyen nahkainen
  • 17.48€
  • Pisteet: 93

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta haettu viinityypistä, maasta, rypäleistä, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Peter Lehmann Portrait Shiraz 2016

Peter Lehmann Portrait Shiraz 2016

  • Australia, punaviinit
  • Rypäleet: Shiraz
  • Makutyyppi: roteva & voimakas
  • Täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkahilloinen, luumuinen, mustaherukkainen, tummasuklainen, mausteinen, tamminen, lämmin
  • 14.48€
  • Pisteet: 90

Näytä samankaltaiset

Samankaltaisuutta päätelty viinityypistä, alkuperämaasta, rypälelajikkeista, täyteläisyydestä, makeudesta, hinnasta sekä laatupisteistä. Järjestetty "samankaltaisin ensin" mukaan.
KuvaMaaViiniTyyppiMakutyyppiRypäleHintaLaatu
Ruoan pääasialliset ainekset, joiden mukaan viinisuositukset on valittu:
  • Lampaanpaisti potkalla
  • Valkosipuli
  • Rosmariini
 
Lue seuraavaksi:
HäränhäntäpataKaritsan kare