Väkevät viinit lämmittävät jouluna

       

20 väkevää viiniä jouluun

Väkevät viinit ovat viinejä, joihin on lisätty etanolia, esimerkiksi viinistä tislattua brandya, jotta alkoholipitoisuus nousee ja viini väkevöityy. Vaikka alkoholin ideana on ollut säilyttää viiniä paremmin, liittyy sen merkitys nykyään viinin makuun. Alkoholi voi tuoda ryhtiä, lämpöä, rakennetta tai se voi prosessin vaiheissa saada aikaan omanlaisiaan aromeita, mitä ei muuten syntyisi. Väkevissä viineissä on prosentteja 15 - 22 t-%. Makeat väkevät viinit ovat ihanteellisia jälkiruokaviinejä ja joulun aikaan ne tuovat tunnelmaa makeiden jälkiruokien, juustojen ja suklaan seurassa. Mukana on myös kuivia väkeviä viinejä, jotka menevät aperitiivina, alkupaloilla tai pehmenevät juustojen seurassa. Väkeviä viinejä voi nautiskella myös sellaisenaan ruokailun jälkeen - sen verran herkullisia vaihtoehtoja löytyy.

Keräsimme 20 esimerkkiä väkevistä viineistä. Viinit on pyritty valitsemaan suosituksiksi eikä pelkästään esimerkiksi tietystä tyylistä. Katso listalta, mikä sinulle maistuisi ja kokeile rohkeasti. Väkeviä viinejä ovat mm. portviini, sherry, madeira, marsala, banyuls ja malaga.
  • Tummanpunainen, tanniininen ja makea Banyuls on suklaan erityisen hyvä ystävä

  • Chapoutier Bila-Haut Banyuls 2016
  • Maailman vanhin viini on rusinainen, viikunainen ja suklainen herkku. Suklaa tai sellaisenaan.

  • St. John Commandaria
  • Kuivattuja hedelmiä, teetä ja kukkaisuutta. Suosittu viini hedelmäkakulle.

  • Torres Floralis Moscatel Oro
  • Marsala kehitettiin 1700-luvulla. Rusinaa ja aprikoosia. Sopii tiramisulle ja juustoille.

  • Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce
  • Etelä-Afrikan 'portviini' on täynnä kuivattuja hedelmiä.

  • KWV Classic Collection Cape Tawny
  • Perinteisessä makeassa ehtoollisviinissä Malagassa on hengellistä ulottuvuutta

  • Sol de Málaga
    • Sol de Málaga
    • Espanja
    • 14.98 €
    • Pedro Ximénez, Muscat de Alejandria
    • Myynnissä Alkossa
  • 1800-luvulla kehitetty appelsiini- ja hunaja-arominen Bordeaux'n Lillet on suosittu etenkin New Yorkissa. Aperitiiviksi.

  • Lillet
    • Lillet
    • Ranska
    • 20.98 €
    • Myynnissä Alkossa
  • Makea Pedro Ximénez -sherry nautiskeluun

  • Don Guido Pedro Ximénez 20 Years
  • Kuiva Palo Cortado -tyypin sherry aperitiiviksi

  • Dos Cortados Palo Cortado Sherry
  • Rohkea valitsee kuivan Fino-sherryn alkupalapöytään (tapasviini)

  • Tío Pepe Fino Sherry
  • Kuiva Amontillado-tyypin sherry vahvoille juustoille

  • Merito Amontillado Sherry
  • Kuiva ja pähkinäinen Manzanilla-tyypin sherry aperitiiviksi

  • Osborne Manzanilla Sherry
  • Puolimakea Oloroso-tyypin sherry pipareille ja sinihomejuustolle

  • Valdespino Oloroso Blend Medium Sherry
  • Makea Cream-sherry on sekoite ja sopii jälkiruoille, esimerkiksi hedelmäkakulle

  • Harveys Bristol Cream Sherry
  • Jouluinen Madeira-viini on makea, viikunainen ja rusinainen

  • H & H Malvasia 10 Year Old Madeira
  • Makea Santa Luzia -madeira yhdistää aromeissaan taatelit ja luumut

  • Blandy's Santa Luzia Madeira
  • Tummanpunainen LBV-portviini suklaajälkkäreille

  • Graham's Late Bottled Vintage Port 2014
  • Tummanpunainen ja makea Ruby-portviini jälkiruoille ja juustoille

  • Niepoort Ruby Port
  • Vivahteikas ja hienostunut Tawny-portviini juustoille

  • Burmester 20 Year Old Tawny Port
  • Jouluinen portviini valkoisista rypäleistä. Jälkkäreille, miedoille juustoille ja nautiskeluun

  • Ferreira 10 Years White Port


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: