Väkevät viinit ovat viinejä, joihin on lisätty etanolia, esimerkiksi viinistä tislattua brandya, jotta alkoholipitoisuus nousee ja viini väkevöityy. Vaikka alkoholin ideana on ollut säilyttää viiniä paremmin, liittyy sen merkitys nykyään viinin makuun. Alkoholi tuo ryhtiä, lämpöä ja rakennetta tai se voi valmistusprosessin vaiheissa saada aikaan aromeita, joita ei muuten syntyisi. Väkevissä viineissä on prosentteja 15 - 22 t-%.
Makeat väkevät viinit ovat ihanteellisia jälkiruokaviinejä ja joulun aikaan ne tuovat tunnelmaa makeiden jälkiruokien, juustojen ja suklaan seurassa. Mukana on myös kuivia väkeviä viinejä, jotka menevät aperitiivina, alkupaloilla tai pehmenevät juustojen seurassa. Väkeviä viinejä voi nautiskella myös sellaisenaan ruokailun jälkeen digestiivinä.
Keräsimme 20 esimerkkiä väkevistä viineistä. Katso listalta, mikä sinulle maistuisi ja kokeile rohkeasti.
Tummanpunainen, tanniininen ja makea banyuls on suklaan erityisen hyvä ystävä.
Jo 1000 vuotta samalla menetelmällä valmistettu maailman vanhin viini on rusinainen, viikunainen ja suklainen. Suklaan tai taatelikakun seurassa. Myös sellaisenaan.