Halloweenin viinisuositukset kurpitsaruoille

       
Myös etikkasäilykkeistä, kuten kurpitsapikkelsistä tuttu kurkkukasvi talvikurpitsa on kurkun ja melonin sukulaiskasvi, joka taipuu ruoanlaitossa lisäkkeeksi, salaatteihin, keittoihin, patoihin ja piirakoiksi. Siitä syntyy niin suolaisia kuin makeita ruokia. Yksiselitteistä vastausta kurpitsaviinin valintaan ei ole. Viini tulee valita ruokatyypin sekä ruoan makeuden mukaan. Mitä makeampi ruoka, sitä enemmän myös kurpitsaviinissä tulee olla makeutta. Valkoviini on yleisesti ottaen varmempi valinta kuin punaviini, mutta myös kuohuviini tai jopa sherry käyvät. Alta löydät muutamia suosituksia kurpitsan kumppaniksi.

Kurpitsakeitolle

Kuiva sherry on klassinen keittoviini, jota harva kuitenkaan uskaltaa kokeilla. Kurpitsakeitolle, jossa on esim. kermaa tai tuorejuustoa, sipulia, valkosipulia ja ehkä valkoviiniäkin, sopii kuiva ja paahteinen espanjalainen sherry Tío Pepe. Kuiva viini on paikallaan, koska keitossa kurpitsan makeus ei korostu. Monissa kurpitsakeittoresepteissä on myös chiliä ja inkivääriä, joiden kanssa kuohuviini on paras valinta. Kuohuviini myös sopivasti raikastaa kermaista keittoa. Valitse kuohuviiniksi esimerkiksi elegantti cava Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut tai tasmanialainen Jansz Premium Cuvée Brut. Aivan halvinta kuohuviiniä ei kannata valita, sillä hieman hintavampi viini on aromikkaampi ja ryhdikkäämpi ja pystyy vastaamaan paremmin keiton mausteisiin.

Monikäyttöisin kurpitsaviini on riesling

Kuivahko riesling sopii laajasti erilaisille kurpitsaruoille, myös keitolle. Kilpailumenestyjä ja laajaa yleisön hyväksyntää nauttiva Kungfu Girl Riesling sopii kurpitsalle, koska rieslingissä on rypäleenä ominaisuuksia, kuten hapokkuutta ja aromaattisuutta, jotka ovat monikäyttöisiä kurpitsaa ajatellen. Sopivaa on myös Kungfu Girlin kohtuullinen makeus, joka toimii hyvin kurpitsan luonnollisen makeuden kanssa. Lisäksi tämä amerikkalainen viini sopii täydellisesti amerikkalaiseen Halloweeniin. Toisaalta kun rieslingistä on kyse, saksalaiset osaavat tehdä loistokkaita rieslingejä, valitse esimerkiksi tämä Korrell Riesling vom Tonmergel. Yksi edullinen vaihtoehto on myös australialainen Yalumba Y Series Riesling.

Makeammalle kurpitsaruoalle

Kurpitsaruoan makeuden lisääntyessä vaaditaan viiniltäkin makeutta. Pirteän hapokas, mineraalinen saksalainen on makea, mutta pitää makeuden mukavasti kurissa ja käy monipuolisesti kurpitsaruoille, jopa jälkiruoille: Baron Heyl Estate Riesling.

Makealle kurpitsajälkiruoalle

Jos kurpitsaruoka, esimerkiksi pumpkin pie on selvästi makea, valitse valkoinen jälkiruokaviini, esimerkiksi Itävallasta: Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese.
Kurpitsakeitto
Kurpitsakeitto ja fetamurua
Talvikurpitsa
Kesällä kesäkurpitsa, talvella talvikurpitsa


Kirjoittaja:


Lue myös nämä jutut: