
Perinteiset tuorejuustotäytteiset kylmäsavulohirullat saavat lisätvistiä wasabista.
Tämän jutun ruoka-viiniparit
Ruoka: Sinisimpukat jouluisilla mausteilla |
Espanjalainen valkoviini: Torres Clos Ancestral Forcada Xarel-lo Organic 2022 (17,98€) |
Ruoka: Kylmäsavulohirullat wasabilla |
Chileläinen riesling: Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic 2022 (14,98€) |
Jouluaaton sinisimpukat
Perinteisillä jouluruuilla on vankka kannatus, mutta välillä joulua on mukava viettää myös uudella otteella. Siksi Viinikartan vuoden 2023 joulupöytä on koottu perinteitä kunnioittaen, mutta modernilla otteella.
Erilaiset kalaruuat ovat oleellinen osa joulupöytää. Katolisen perinteen mukaan jouluaattona ei sovi syödä lihaa lainkaan. Tästä on aikojen saatossa muodostunut kuuluisa “Feast of the Seven Fishes” eli seitsemän kalan juhla-ateria. Näistä seitsemän sortin merenelävistä mielenkiintoisin on jouluisassa liemessä valmistetut sinisimpukat, jotka istuvat joulupöytään myös täällä pohjoisessa.

- 900g pakastettuja sinisimpukoita
- 1 rkl voita
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 rkl inkiväärimurskaa
- 1 tl mausteseos: mustapippuri, maustepippuri, neilikka
- 1,5 dl valkoviiniä
- 2 dl kermaa
- 3 rkl tuoretta persiljaa
- Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli voissa.
- Lisää mausteet.
- Lisää hetken kuluttua viini ja anna kiehahtaa.
- Lisää jäiset simpukat ja kypsennä kannen alla 3-4 minuuttia. Simpukat aukeavat.
- Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi.
- Lisää persilja ja tarjoile kulhoista liemen kera.

Maustepippuri, neilikka ja inkivääri tuovat näihin sinisimpukoihin juuri sopivasti jouluisen tunnelman.
Joulumausteet tuovat simpukkaliemeen mukavasti syvyyttä ja lämpöä, mutta pohjalla maistuu silti perinteinen voin, viinin ja sipulin pyhä kolminaisuus. Ruuan vahvat maut vaativat ruokajuomalta raikkautta ja voimakasta runkoa. Simpukoiden oma maku on kuitenkin varsin kevyt, joten viini ei kuitenkaan saa olla liian voimakas.

Torres Clos Ancestral Forcada Xarel-lo Organic 2022 (17,98€)
Saatavilla Alkon verkkokaupasta ja joistakin myymälöistä
Saatavilla Alkon verkkokaupasta ja joistakin myymälöistä
Torres Clos Ancestral Forcada Xarel-lo Organic 2022
Espanjalaisen Torresin perheen Clos Ancestral White on juuri tällainen viini. Vaikka viini on kuivan hapokas, on siinä runsaasti hedelmäistä rakennetta, joka pyöristää viiniä mukavasti. Viini ei todellakaan jää voimakkaan simpukkaliemen alle, vaan nostaa sen uudelle tasolle, kun taas viinin hento yrttisyys ja sitruksinen happo ovat täysosuma itse simpukoille.
Clos Ancestral -viinien erikoisuus on siinä, että niissä käytetään paikallisia katalonialaisia lajikkeita viinikirva-katastrofia edeltävältä ajalta. Torresin viinitila on tehnyt runsaasti töitä näiden lajikkeiden elvyttämiseen ja niistä toivotaan erottuvuustekijöiden lisäksi myös apua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin. Osa lajikkeista nimittäin kestää hyvin erilaisia olosuhteita verrattuna nykyisiin lajikkeisiin.
Clos Ancestral -valkoviinin rypälelajikkeet ovat antiikkinen Forcada ja cava-kuohuviineistä tutuksi tullut Xarel-lo. Yhdistelmä on mukavan pirteä ja hienostuneen mineraalinen. Sinisimpukoiden lisäksi viiniä voi ilolla suositella myös perinteisemmille joulukaloille.
Kylmäsavulohirullat wasabilla
Tuorejuustolla täytetyt kylmäsavulohirullat ovat tuttuja monista juhlapöydistä. Makumaailmaltaan ne sopivat erinomaisesti myös jouluun. Rullat valmistuvat helposti ja ne voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Täytteet voi valita omien mieltymysten mukaan, joten Viinikartan joulupöytään valittiin perinteinen ruohosipuli ja japanilaistyylinen wasabi.

Savulohirullat tarjottiin saaristolaisleivän päällä.
Savulohirullat (neljälle):
- 400g kylmäsavulohta
- Yksi rasia ruohosipulituorejuustoa
- Yksi rasia maustamatonta tuorejuustoa
- Wasabi-tahnaa
- Saaristolaisleipää
- Voita leiville
- Levitä savulohiviipaleet tuorekelmun päälle limittäin niin, että niistä muodostuu yhtenäinen matto. Rullat kannattaa tehdä muutamassa pienemmässä erässä, jolloin käsittely on helpompaa ja täytteitä voi varioida.
- Levitä tuorejuusto ja muut täytteet ohuelti maton pintaan.
- Jos käytät wasabia täytteessä, testaa omaan makuun sopiva määrä etukäteen.
- Rullaa paketti tiiviiksi pötköksi tuorekelmun avulla. Hyvän tekniikan löytäminen voi vaatia hieman harjoittelua, mutta kelmu auttaa pitämään paketin kasassa.
- Jähmetä pötköjä pakastimessa vähintään puolen tunnin ajan, jotta leikkaaminen on helpompaa.
- Leikkaa pötköstä sopivan kokoisia siivuja ja tarjoa saaristolaisleivän päällä.

Savukalalle sopii hedelmäinen ja jopa aavistuksen jäännössokerinen valkoviini.
Savukala pitää raikkaasta viinistä, mutta liian kuiva viini voi joskus tuoda kalasta esiin epämiellyttävän metallisia vivahteita. Siksi savukaloille suositellaan yleensä viinejä, joissa on pientä makeutta.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic 2022
Cono Sur -viinitalon Single Vineyard Block 23 Riesling on nappivalinta lohirullien kanssa. Viinistä löytyy todella intensiivinen ja kehittyneen rieslingin petrolinen mineraalisuus. Viini on myös niin hedelmäinen, että se maistuu makeammalta kuin se todellisuudessa on. Kaikki viinin osa-alueet tukevat lohirullien makumaailmaa täydellisesti. Jopa wasabin tiukka nipistys sopii yhdistelmään hyvin.
Tämä luomuviini on todellinen löytö! Se on huomattavasti ikäistään kehittyneemmän oloinen ja verrattavissa jopa eurooppalaisten huipputarhojen rieslingeihin. Hinta (14,98€) on erittäin suotuisa. Ominaisuuksiltaan viini on hyvä lisä myös perinteisemmille joulukaloille.
Kuvat: Viinikartta.fi
Viinit saatu maahantuojalta