Madekeitto ja Riesling

       
Steininger Riesling 2012 Mateen sesonki osuu tammi-helmikuulle. Made on makeassa vedessä elävä petokala, turskalaji, jota pidetään herrojen herkkuna. Sitä esiintyy kaikissa Suomen järvissä sekä meressäkin. Koska made viihtyy pohjassa ja on aktiivisimmillaan näin sydäntalvella, sitä pilkitään jäältä erityisellä madeharalla. Sesonki liittyy parhaaseen pyyntiaikaan, vaikka maun puolesta made maistuisi kesälläkin.

Näin kylmään talvisäähän sopii kuuma keitto, joka syntyy herkullisesta mateesta. Matikan lihan lisäksi mateen maksa on arvostettu ja A-vitamiinipitoinen keiton osa. Maksa lisätään keittoon vasta loppuvaiheessa ja sitä kypsytetään muutamia minuutteja. Maksa voidaan syödä erikseen. Mateen liha on hienon aromikasta ja sille sopii vivahteikas ja suhteellisen hienostunut valkoviini. Riesling rypäleenä on ehkä paras suositus. Myös vivahteikas ja vaikkapa mineraalinen kuohuviini sopii madekeitolle. Hyviä reseptejä madekeitolle löydät helposti googlettamalla.

Listaa mateelle sopivia viinejä >

Samppanja sopii madekeitolle >

Madekeitto ja mineraalinen kuohuviini >


Lue myös nämä jutut:


Kirjoittaja: